
Ioana Ilie
Eco files
7 idei pentru reducerea consumului de plastic în 2020
_
În ultimii ani, volumul de plastic rezultat în urma consumului excesiv a ajuns la cote alarmante, iar această situație a determinat apariția tot mai multor inițiative din partea societății civile sau a autorităților pentru limitarea sau chiar interzicerea obiectelor de plastic de unică folosință.
_
Există, însă, o serie de produse pe care continuăm să le folosim zi de zi, fără să ne dăm seama că acestea conțin, la rândul lor, plastic. Le trecem în revistă pe scurt, în speranța că tot mai multe dintre noi vor alege să le evite în viitor.

Măștile de față din material sintetic ___
Foliile folosite pentru tratamentul facial nu doar că sunt ambalate individual în plastic (sau plastic combinat cu aluminiu, foarte greu de reciclat), dar conțin în sine o cantitate semnificativă de nailon sau poliester. O alternativă utilă și responsabilă față de mediu o reprezintă măștile realizate din materiale biodegradabile, cum sunt, de exemplu, cele de bambus.

Șervețelele umede ___
Realizate, de asemenea, tot din poliester, servețelele umede se acumulează și ajung, mai devreme sau mai târziu, în apele mărilor și oceanelor, poluându-le cu microplastice. Și în acest caz, specialiștii ne recomandă înlocuirea lor cu cele de bumbac, care sunt bio-degradabile și refolosibile.

Paietele ___
Odată confecționate din metal, cele mai multe paiete sunt fabricate în prezent din PVC, deci nu sunt biodegradabile. În ultimul timp au apărut câteva inițiative care produc paiete din plastic reciclat, însă având în vedere că nu sunt cele mai accesibile, vă recomandăm evitarea achiziționării de haine sau accesorii cu paiete.

Tampoanele și aborbantele ___
Absorbantele conțin 90% plastic, iar tampoanele, deși multe dintre ele sunt fabricate din bumbac, conțin și ele plastic, în aplicator și șnur. Din fericire, au apărut câteva alternative eco friendly la tampoanele și absorbantele obișnuite, cum ar fi cele realizate din materiale reciclabile sau Mooncups, care sunt reutilizabile.

Plicurile de ceai ___
Din păcate, și plicurile de ceai sunt tot din plastic. Potrivit unui studiu publicat de pubs.acs.org în 2019, un singur plic de ceai poate elibera 11.6 milarde de microplastice și 3.1 miliarde de nanoplastice. Recomandarea noastră este să optați pentru plicurile de ceai compostabile, sau să optați pentru variante de ceai vrac, ale căror infuzii pot fi, foarte simplu, strecurate.

Guma de mestecat ___
Nu mai este un secret pentru nimeni că guma de mestecat fabricată în prezent conține polietilenă și polivinil, care au înlocuit ingredientele naturale ce se foloseau pe vremuri, din seva arborilor de gumă. Cu alte cuvinte, gumele de mestecat nu sunt bio-degradabile, și mai mult de atât, pot ajunge, foarte ușor, în stomacul păsărilor sau animalelor. Dacă vă este dificil să renunțați la acest obicei, o opțiune eco friendly o reprezintă variantele de gumă pe bază de plante.

Recipientele de băuturi din carton ___
Poate unele dintre cele mai înșelătoare produse care par a fi din carton cu toate că, de cele mai multe ori, conțin până la 20% plastic în compoziție, sunt paharele și sticlele de băuturi din carton. Pentru că nu ne este de fiecare dată la îndemână să verificăm proveniența recipientelor, cele mai vianile opțiuni rămân recipientele de sticlă reutilizabile.
Act eco-friendly and don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.