de IOANA ILIE

7 filme de văzut în aer liber la American Independent Film Festival


Filmele de la Sundance, Cannes, Veneția,Toronto și alte festivaluri mari din lume se văd între 14 și 20 septembrie la București, la cea de-a 4-a ediție American Independent Film Festival.


Am aruncat un ochi în programul festivalului și am făcut o listă scurtă, cu 7 filme care să ne mai odihnească mințile în perioada următoare.

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD





Realizat cu un buget minimal și cu actori neprofesioniști, în cea mai mare parte copii, „Beasts of the Southern Wild” spune povestea unei fetițe de șase ani, Hushpuppy, care este pe punctul de a deveni orfană. Disperată să-și salveze tatăl bolnav și casa ce se scufundă, acest mic erou, ghidat de un optimism copilăresc și de o imaginație extraordinară, învață să supraviețuiască unei catastrofe.

WENDY





„Wendy”, cel de-al doilea film al regizorului Benh Zeitlin, lansat în secțiunea Premiere a Festivalului Sundance 2020, este o reinterpretare liberă a basmului Peter Pan, cu o distribuție reprezentată de copii care-și fac debutul în actorie.


„Filmat la poalele unui vulcan activ din Caraibe, filmul combină din nou ritmuri obsedante și copleșitoare ca să transpună perspectiva despre viață a unui copil. O viziune atât de consistentă cu cea din Beasts, încât pare făcută imediat după. Așadar, de ce a durat atât? Răspunsul are mult de-a face cu abordarea meticuloasă și plină de răbdare a lui Zeitlin, dar și cu dorința de-a experimenta fără a risipi bugete mari”, scrie Eric Kohn în Indiewire.

THE CLIMB




Premiat cu Un Certain Regard – Jury Coup de Coeur, la Cannes Film Festival 2019, The Climb vorbește despre o relație tumultuoasă între doi bărbați, de-a lungul multor ani plini de hohote de râs, durere și furie și este, de asemenea, povestea unor foarte buni prieteni în viața reală, care reușesc să-și transforme conexiunea profundă într-un film uman și impetuos despre granițe (sau lipsa acestora) în relațiile foarte apropiate.

MY SALINGER YEAR





La sfârșitul anilor 90, în New York, o tânără ce aspiră să devină scriitoare își găsește o slujbă la agenția literară ce îl reprezintă pe J.D. Salinger. Însărcinată de șefa sa să prelucreze corespondența lui Salinger, Joana decide să personalizeze răspunsul sec oferit de agenție fanilor scriitorului. Rezultatele sunt pline de umor și emoționante, iar Joanna, în timp ce folosește vocea marelui autor, începe să o descopere pe a ei.

RESIDUE




Residue este un film care pune gentrificarea, un fenomen atât de răspândit în societatea actuală, sub lumina reflectoarelor, într-o manieră extrem de sensibilă. Când Jay se întoarce acasă, își găsește cartierul complet schimbat: Demetrius, cel mai bun prieten al său din copilărie, e de negăsit, și niciunul dintre cei rămași nu are încredere în Jay pentru a-i oferi răspunsuri, astfel că sentimentul de înstrăinare față de orașul în care a crescut devine tot mai puternic.

HONEY BOY




După un scenariu de Shia LaBeouf (bazat pe propria experiență), regizoarea Alma Har’el aduce la viață în Honey Boy copilăria furtunoasă a unui tânăr actor, dar și primii săi ani de maturitate, în care se străduiește să se împace cu tatăl său și să-și rezolve problemele de sănătate mentală.

THE BIGGEST LITTLE FARM





Filmul documentează perioada de opt ani în care John și Molly Chester fac tranziția de la viața la oraș la mediul rural, pe un teren agricol sterp și însoțiți de visul de a face agricultură în armonie cu natura. Prin perseverență și prin îmbrățișarea oportunităților oferite de natură, cuplul descoperă un sistem viu stăpânit de biodiversitate, care există dincolo de ferma lor sau de imaginația noastră.



Toate proiecțiile American Independent Film Festival vor avea loc în aer liber, la Muzeul Național de Artă al României, Cinema Muzeul Țăranului în aer liber, Deschis Gastrobar, Mercato Kultur, Cinema drive-in Militari Shopping și Event Park Snagov. Detalii despre program și accesul la evenimente, mai jos.