Ioana Ilie

Serious Business

7 evenimente sociale la care merită să ajungi săptămâna asta #36

_

În săptămâna ce precede Ziua Internațională a Femeilor, participăm la câteva dezbateri și evenimente manifest care celebrează drepturile femeilor de pretutindeni.



Offline: Poluare locală și criză climatică globală ___

Începem săptămâna cu o nouă întâlnire Offline, pe tema poluării urbane din România în contextul crizei climatice actuale, care va fi găzduită de Londohome, pe 3 martie, începând cu ora 20:00. Dezbaterea va avea loc în compania Roxanei Bojariu, directoarea Centrului de Climatologie al Administrației Naționale de Meteorologie, iar participarea la eveniment este gratuită.



Teatru Work. No Travel ___

Work. No travel este un spectacol care are la bază două volume de interviuri – „Tur-retur. Convorbiri despre munca în străinătate”, realizate de sociologii Zoltán Rostás și Sorin Stoica și publicate în 2006 la editura Curtea Veche - și aduce în discuție realitatea migrantelor și migranților români pentru care munca în străinătate a devenit singura posibilitate de supraviețuire.

___

Semnată de regizorul Bobi Pricop, piesa de teatru Work. No Travel scanează fragmente din vieți trăite în nesiguranță și alienare și investighează multiplele dislocări și relocări temporare ale celor plecați afară, condițiile de muncă, raporturile de putere și posibilele comunități salvatoare. Se joacă joi, pe 5 martie, de la ora 19:00, la Centrul de Teatru Educațional Replika, cu intrare liberă, pe bază de rezervare.



Discuție cu autoarele volumului „Nesupusele” ___

Tot pe 5 martie, începând cu ora 17:00, American Corner (Biblioteca Națională) găzduiește o întâlnire de discuție destinată în special adolescenților și adolescentelor, cu autoarele volumului „Nesupusele” (2), o carte despre 100 de femei importante care au modelat România modernă. Accesul la eveniment este liber.



Dezbatere Provocări ale egalității dintre femei și bărbați în România ___

Așa cum arată toate statisticile internaționale, deși societatea a făcut o serie de progrese (femeile au acces la educație și la piața muncii, la serviciile de sănătate și la luarea deciziilor) există încă discriminări și inegalități de gen în toate domeniile (economic, politic, educațional), iar multe dintre drepturile obținute de-a lungul anilor de femei sunt valabile doar pe hârtie.

___

Pornind de la aceste constatări, Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse al Universității din București propune o masă-rotundă care va reuni mărturiile mai multor Ambasadoare francofone, ale unor reprezentante ale instituțiilor naționale și internaționale, ale mediului academic și ale celui non-guvernamental. Evenimentul va avea loc pe 6 martie, de la ora 14:30 (Sala Stoicescu (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, Facultatea de Drept, Universitatea din București), cu acces liber.



Teatru Sexodrom ___

Giuvlipen împreună cu Centrul Naţional al Dansului readuc spectacolul Sexodrom la București pe 7 martie, de la ora 19.30. Sexodrom este o piesă de teatru care deconstruiește tiparele clasice, chestionează printr-un discurs performativ cum structurile sociale și politice ne influențează viața privată și celebrează senzualitatea și apartenența la comunitatea queer și minoritatea romă. Se joacă la Centrul Național al Dansului București, iar biletul de acces costă 50 de lei.



Women March Together TEDxBucharestSalon ___

Pe 7 martie, între 13:00 și 23:00, are loc o ediție specială TEDx, Women March Together, dedicată Zilei Internaționale a Femeilor celebrată în mai multe colțuri ale Globului pe 8 martie. Evenimentul va fi găzduit de Auditorium Pallady și urmat de un afterparty la Qreator (Bulevardul Aviatorilor 8A). Află aici detalii despre lineup-ul speakerilor invitați și despre cum poți participa.



Protest Liturghia feministă ___

Pe 8 martie, de Ziua Internațională a Drepturilor Femeilor, mai multe asociații feministe din București organizează protestul manifest #LiturghiaFeministă de la ora 14:00, în fața Catedralei Mântuirii Neamului.

___

Prin intermediul protestului, activistele vor să semnaleze misoginia, sexismul și homofobia promovate de BOR și să-și exprime nemulțumirile cu privire la alocarea de fonduri din bugetele publice către Biserică, în detrimentul finanțării serviciilor de asistență și protecție socială. Punctul de întâlnire este Catedrala Mântuirii Neamului, zona de acces dinspre Hotelul Marriott. Foto: Cristina Adam și George Călin

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.