
Ioana Ilie
Serious Business
7 evenimente sociale la care merită să ajungi săptămâna asta #26
_
Între 18 și 24 noiembrie comemorăm #TransRemembranceDay, mergem la câteva documentare și încheiem cu lansarea unei antologii de poezie feministă la Târgul de Carte Gaudeamus.
Transgender Day of Remembrance ___
#TransgenderDayOfRemembrance este ziua internațională care marchează comemorarea victimelor transfobiei și are loc în fiecare an pe 20 noiembrie. Stigma și discriminarea față de persoanele transgender și non-binare fac parte dintr-un cerc structural și continuu de oprimare care priveaază de drepturi fundamentale acest grup identitar vulnerabil.
___
Conform statisticilor oferite de Transgender Europe, între 1 octombrie 2018 și 30 septembrie 2019, numărul victimelor transfobiei s-a ridicat la 132 în Brazilia, 65 în Mexic și 31 în SUA. Comunitatea trans din București vă invită pe 20 noiembrie, începând cu ora 18:00, pe Str. Mendeleev 7-15, la un eveniment de comemorare a tuturor acestor victime.

Dezbatere Made in tranziție ___
Cine sunt urmașii celor care acum 30 de ani au luptat pentru libertate și o viață mai bună? Ce a însemnat să crești în tranziție? Ce știu acești tineri despre comunism, despre represiune, despre revoluție? Ce le spun părinții și cum le este predată la școală această bucată de istorie recentă?
___
Despre toate acestea aveți ocazia să vorbiți cu câțiva tineri din mai multe țări ex-comuniste, - Deborah Prkno (Germania), Jakub Charousek (Cehia), Kristína Turanská (Slovacia) și Corina Doboș (România) - miercuri, 20 noiembrie, la Institutul Ceh. Dezbaterea va fi moderată de jurnalista Mira Gomboș și va avea loc începând cu ora 19:00, cu intrare liberă.

Teatru Evanghelia după Maria ___
La început a fost cuvântul și cuvântul era biblia și biblia deveni propagandă. Iar propaganda – o mașinărie. Textul Nicoletei Esinencu se folosește de cea mai bună propagandă scrisă vreodată - de biblie, pentru a crea propria propagandă care să mobilizeze femeile în lupta împotriva injustiției. Se joacă pe 20 și 21 noiembrie la Centrul de Teatru Educațional Replika, cu intrare liberă pe bază de rezervare.

Film Cineclub Queer ___
Începând cu data de 19 noiembrie, Cineclub Queer revine la Cinema Eforie din București cu o serie de șase proiecții ale unor filme queer clasice și contemporane. Proiecțiile fac parte din trei categorii: „Alive and Kicking” (filme queer produse după anii ’90), „Fresh like a Daisy” (filme queer contemporane) și „A Blast from the Past” (titluri care fac parte dintr-o cultură încă underground care a marcat evoluția cinematografului LGBTQ+).
___
Pe 20 noiembrie, începând cu ora 19:00, are loc proiecția filmului „Ceux qui m’aiment prendront le train”. Regizat de Patrice Chéreau, filmul surprinde tumultul unei reuniuni funerare care pune față în față familia și toate fostele iubiri ale pictorului Jean-Baptiste Emmerich. Accesul la proiecție costă 5 lei, iar aceasta va fi urmată de o discuție cu publicul moderată de criticii de film Georgiana Vrăjitoru și Andrei Luca.

Festivalul Filmului Palestinian 2019 ___
Cea de-a 2-a ediție a Festivalului Filmului Palestinian are loc anul acesta între 21 și 24 noiembrie, la Cinema Muzeul Țăranului, și propune o selecție cu 11 dintre cele mai de succes filme de ficțiune și documentare palestiniene (lungmetraje şi scurtmetraje).

Campanie 16 zile de activism împotriva violenţei de gen ___
Campania internaţională „16 zile de activism împotriva violenţei de gen” a fost iniţiată de Center for Women’s Global Leadership (CWGL) în anul 1991 și are loc în fiecare an între 25 noiembrie – Ziua Internaţională de Luptă împotriva Violenţei asupra Femeii - și 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.
___
În acest context, activistele feministe din Brașov organizează sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 15.00 și 17.00, în Piața Sfatului, un flash mob ca parte din această campanie de activism împotriva violenței asupra femeilor.

Lansare de carte Arta revendicării. Antologie de poezie feministă ___
Sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 15:30, se lansează la standul editurii frACTalia de la Târgul de Carte Gaudeamus volumul „Arta revendicării. Antologie de poezie feministă”, coordonat de autoarea Medeea Iancu,.
___
„Autoarele din această antologie, cît și ipostazele imaginate de ele, creează un spațiu literar și poetic eliberator, emancipator, divers și autonom; ele demască condiționările, prejudecățile, obiectificările și oprimarea istorică. Ele, autoarele, pășesc în afara casei unde au fost ținute de secole; fac siguranțele ușilor să sară în aer; ele, autoarele părăsesc închisorile textuale în care au fost obiectificate, sufocate, dezumanizate, folosite, hărțuite, violate, căci, ce e personal e politic./ toate am părăsit casa/ în același moment.” (Medeea Iancu)

Don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.