
Ioana Ilie
Serious Business
7 evenimente sociale la care merită să ajungi săptămâna asta #25
_
Între 11 și 17 noiembrie mergem la câteva dezbateri și filme documentare pe probleme de mediu și la lansarea cărții „Nimeni nu e prea mic să facă diferența”, o selecție cu cele mai emoționante discursuri ale Gretei Thunberg.

Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei ___
Pe 11 noiembrie, începând cu ora 18:30, are loc cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei. Cu ocazia acestui eveniment, se lansează și o publicație cu texte aparținând unei figuri semnificative a mișcării feministe din România, „Despre creierul femeii și alți demoni. Antologia textelor publicistice ale Sofiei Nădejde”.
___
Lansarea este găzduită de RezidențaBRD Scena9 și va fi urmată de scurte lecturi din cărțile scriitoarelor nominalizate și de premierea volumelor câștigătoare, iar seara se va încheia cu un after-party mixat de autoarea Cosmina Moroșan.

Dezbatere Nevoia de analiză critică a produselor artistice ___
În ultimii ani, Clujul se bucură de o creștere a consumului și producției culturale și a devenit un reper în mai toate domeniile artistice, prin recunoașterea națională și internațională a unor artiste și artiști formați aici. În acest context prolific, actul critic pare să piardă teren, neacoperind volumul produselor culturale livrate.
___
Dacă se întâmplă să fii în Cluj pe 11 noiembrie, îți recomandăm să ajungi la dezbaterea „Nevoia de analiză critică a produselor artistice”, un eveniment care chestionează lipsa textelor critice în zona artelor performative și vizuale. Evenimentul este găzduit de REACTOR de creație și experiment Cluj, începând cu ora 18:00, iar intrarea este liberă.

Dialog Educația pentru acțiune climatică și ecologică ___
Cum putem crea o educaţie ecologică durabilă, respectiv cum ne putem feri de capcana falselor soluţii verzi şi de green-washing? Ce nu funcţionează în strategiile actuale de abordare a problemelor climatice? Cum poate arta să mobilizeze oamenii pentru a acţiona ecologic?
___
Dacă ești interesată să participi la un dialog pe tema educației pentru acțiune climatică și ecologică și se întâmplă să fii în Timișoara pe 12 noiembrie, mergi la evenimentul găzduit de Casa Artelor din Timișoara, care are loc de la ora 19:00.

Teatru Growing Up ___
„Trebuie să reușești!” Asta ai auzit toată copilăria, într-o formă sau alta. Să fii cel mai bun, să îî faci mândri pe părinți. „Trebuie!” Cine ești tu, mai exact, în tot acest eșafodaj abil construit de alții? Ce vrei tu să faci? Ce te face fericită?
___
Dacă ai curaj să afli răspunsurile la aceste întrebări, Ozana Nicolau te invită la cel mai nou spectacol al ei, „Growing Up”, pentru că, așa cum spune ea, „vine o zi când riscul de a rămâne încremenit e mai dureros decât acela de a evolua”. Se joacă la Centrul de Teatru Educațional Replika, pe 12 noiembrie, de la ora 18:00 și de la ora 20:00, cu intrare liberă pe bază de rezervare.

Carte Nimeni nu e prea mic să facă diferența ___
Greta Thunberg ne-a atras atenția tuturor anul trecut, în august, când s-a așezat cu o pancartă pe treptele Parlamentului din Suedia pentru a semnala lipsa de măsuri coerente ale politicienilor pentru combaterea schimbărilor climatice. A declarat grevă școlară pentru climă, milioane de tineri au urmat-o și așa a luat amploare mișcarea globală #FridaysForFuture.
___
În luna iunie a anului trecut, editura Penguin a lansat o colecție cu cele mai bune discursuri ale Gretei, „No One Is Too Small to Make a Difference”, care a fost tradusă ulterior în mai multe limbi. Lansarea ediției în română are loc joi, 14 noiembrie, începând cu ora 19:00, la Seneca AntiCafe, în cadrul unui vernisaj cu cărți poștale desenate de artistul Dan Perjovschi.

Film Retrospectiva Pelicam 2019 la București ___
Cele mai apreciate documentare despre mediu și oameni lansate în ultimul an și premiate la Festivalul Pelicam 2019 pot fi văzute în cadrul unei retrospective găzduite între 15 și 17 noiembrie la Cinema Elvire Popesco. Prețul unui bilet de acces la film este 15 lei.

Teatru Uitasem ___
„Uitasem” este un show inspirat din povestea reală a unui puști din Galați care a fost izolat de mama sa într-un garaj și crescut să creadă că este reîncarnarea lui Iisus Hristos. Știrea a făcut înconjurul televiziunilor în 2007-2008, apoi arareori s-a mai auzit ceva despre subiect.
___
Spectacolul ficționalizează și imaginează ce se întâmplă cu viața băiatului după vârsta de 12 ani, când află că este doar un om ca toți ceilalți. O poveste despre memorie, afecțiune, despre lucruri pe care le-am crezut uitate, dar care ne urmăresc mereu, dar și despre nevoia noastră de a fi însemnați, despre ce rămâne în urma primei iubiri, despre puterea proiecțiilor celorlați asupra vieții noastre. Se joacă pe 16 noiembrie, de la ora 20:00, la Point, iar biletul de acces este 35 de lei.

Don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.