Ioana Ilie

Serious Business

7 evenimente sociale la care merită să ajungi săptămâna asta #19

_

Se anunță a fi o săptămână plină! Între 30 septembrie și 6 octombrie, sărbătorim Luna Istoriei LGBT+, mergem la un protest pentru a re-transmite politicienilor că #iubireanusevotează și încheiem cu un picnic comunitar în aer liber.

Dezbatere Luna Istoriei Lgbt+ ___

Vrei să afli mai multe despre cum a început mişcarea LGBTQ+? Despre protestele de la Stonewall şi care a fost rolul acestora? Organzația Mozaiq ne-a pregătit, în deschiderea Lunii Istoriei LGBT+, o seară plină de discuții, prezentări şi dezbateri, care va avea loc pe 1 octombrie, începând cu ora 19:30, la Teahouse 5 (Podstel București), cu intrare liberă.


Expoziție Viața cotidiană în comunism ___

Andrei Birsan, Andrei Pandele și Viorel Simionescu au fotografiat orașele patriei pe vremea când țara se numea Republica Socialistă România. În anul în care aniversăm 30 de ani de la revoluția din 1989, ei expun, în cadrul Bucharest Photofest, câte 15 fotografii care evocă aspecte de viață de zi cu zi din comunism.

___

Expoziția are loc într-un cadru inedit - apartamentul 80east (Constantin Kirițescu 14b) și poate fi vizitată între 1 și 12 octombrie, cu acces este liber. Pe lângă fotografiile celor trei, publicul este invitat să contribuie cu fotografii din arhiva personală, pe adresa foto@muzeulcomunismului.ro, până pe 23 septembrie.

Teatru Limite ___

„Limite” este un one-woman show comic și acid despre școala românească. Spectacolul pornește de la un caz real și extinde analiza acestuia asupra sistemului educațional din România, cu multiplele lui divergențe, incongruențe, discrepanțe, încercări de reformare și escaladare a unor erori moștenite.

___

O profesoară a trăit cea mai cruntă experiență profesională și umană din viața ei, întâmplare care nu a ajuns știre TV sau știre de cancan. Întâmplare care s-a consumat în tăcere, lăsând cicatrici multiple. Se joacă pe 3 octombrie, de la ora 17:00, la Centrul de Teatru Educațional Replika, cu intrare liberă.


Dezbatere Un an de la referendum. Ce s-a întâmplat? ___

Tot cu ocazia Lunii Istoriei LGBT+, MozaiQ ne invită vineri, pe 4 octombrie, de la ora 19:00, la o dezbatere despre referendumul pentru familie care a avut loc la finalul anului 2018, găzduită de Centrul Ceh.

___

Discuția va fi axată pe cauzele eșecului de la urne, pe felul în care s-a desfășurat campania electorală și pe atitudinile diferiților actori și instituții, și moderată de persoane din sfera politică și din societatea civilă care au fost alături de comunitatea LGBT+.


Picnic comunitar ___

Ca prim eveniment al festivalului Mad Pride, organizatorii ne propun să participăm împreună la un picnic comunitar în aer liber, pe 6 octombrie, de la ora 11:00, în Parcul Izvor. Sunt așteptate persoanele cu suferințe și/sau dizabilități mintale, cele care se identifică ca supraviețuitoare sau utilizatoare ale psihiatriei, iar mizele întâlnirii sunt împărtășirea experiențelor și acordarea de sprijin reciproc.

___

Mad Pride este o mișcare internațională pentru dreptate socială inițiată de utilizatori și supraviețuitori ai diverselor forme de discriminare din societate, cum sunt persoanele cu suferințe și/sau dizabilități mentale și sociale, persoane vulnerabile din punct de vedere socio-economic, sau persoane care aparțin unui grup minoritar etnic, sexual, de identitate de gen.


Teatru Mi-e rușine ___

Pentru cele care sunt în Sibiu pe 6 octombrie, recomand spectacolul de teatru „Mi-e rușine”, care abordează într-un mod delicat tendința noastră de a deveni în același timp proprii tirani, dar și proprii sclavi. Se joacă de la ora 13:30, la Librăria Humanitas Constantin Noica Sibiu, iar biletul la eveniment costă 25 de lei.

Protest Tradiția noastră e iubirea ___

Comunitatea LGBT+ ne invită pe 6 octombrie, de la ora 14:00, în Piața Universității, pentru a reaminti societății că #iubireanusevotează, drepturile omului nu pot reprezenta obiectul unui troc politic, iar minoritățile contează și trebuie protejate în România.

___

Revendicarea centrală a acestei manifestații este legalizarea parteneriatelor civile, care să asigure un cadru legislativ atât pentru cuplurile gay, cât și pentru cuplurile necăsătorite. În prezent, toate proiectele legislative privind parteneriatul civil sunt blocate în Camera Deputaților, iar reprezentanții comunității LGBT+ solicită deputaților să avizeze pozitiv aceste proiecte și să le voteze în plen.


Don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.