de IOANA ILIE

7 documentare pe care merită să le vezi la Astra Film Festival



Cea de-a 27-a ediție a festivalului de film documentar Astra Film Sibiu are loc anul acesta în două părți: Astra Film Festival Open Air, cu proiecții outdoors (4-13 septembrie) şi Astra Fim Festival Online, cu o selecție de filme difuzate pe platforma online a festivalului (16-25 octombrie).

pe lista noastră

Am selectat 7 documentare din selecția Astra Film Festival pe care merită să le vezi

ACASĂ




Premiat la Sundance Film Festival, „Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, urmărește cu empatie povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România.

CURSURI DE IUBIRE




„Cursuri de iubire” este o incursiune cinematografică în viața unei femei care luptă pentru de a se elibera dintr-un mariaj de coșmar, în timp ce perspectiva conservatoare a generaţiei ei scuză comportamentul abuziv al soţului. Protagonista reușește nu doar să se reinventeze la 69 de ani, ci și să trăiască o nouă poveste de dragoste.

23 august 1944/2019




La 75 de ani de la evenimentul 23 august 1944, patru dintre ultimii supraviețuitori ai persecuțiilor rasiale discută despre semnificațiile politice și personale ale evenimentului, iar mărturiile lor reflectă nu doar diversitatea experiențelor supraviețuitorilor evrei, ci şi clivajele din interiorul comunității evreiești și din societatea românească în ansamblu.

JOSEFIN & FLORIN




Un tânăr cerșetor român (Florin) şi o mamă singură de origine suedeză (Josefin) încep o poveste de dragoste după ce se întâlnesc în faţa unui magazin de cartier. După opt luni împreună, se căsătoresc şi încep o nouă viaţă într-un orăşel suedez, însă visul unei vieţi mai bune ajunge să le fie pus la încercare.

TOTUL NU VA FI BINE




Documentarul spune povestea unui regizor pe jumătate orb, născut în 1986, a cărui mamă îi pune boala pe seama accidentului nuclear de la Cernobîl. Din dorința de a găsi și alți oameni afectați de același dezastru, acesta își lasă în urmă viața din România și pornește într-o călătorie care îi va schimba parcursul în mod radical.

CASA CU PĂPUȘI




Documentarul „Casa cu păpuși” este o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani, care se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului și, pentru a întreține iluzia că pentru ele timpul nu a trecut, împletesc pofta de viață cu amintirile, melancolia cu veselia și bârfele cu bancurile.

AUTOPORTRET




Produs de Margreth Olin, Katia Hogseth și Espen Wallin, documentarul este un portret impresionant al artistei Lene Marie Fossen, o fotografă de renume mondial care a suferit o formă severă de anorexie. Filmul vorbește nu doar despre potențialul emancipator al artei fotografice, cât și despre complexitatea acestei afecțiuni mortale.