
De Irina Munteanu
»
Cinema la feminin
7 documentare de văzut în selecția One World Romania
On screen
Ediția de anul acesta a festivalului de film pe teme sociale One World Romania abordează condiția feminină și obstacolele care continuă să stea în calea recunoașterii ei depline.
One World Romania revine în formatul pe care-l așteptam, adică în cinema, între 11 și 20 iunie, în București, dar și online, între 21 și 27 iunie. Până atunci, am pus ochii pe șapte documentare regizate de femei pe care merită să le descoperi și tu!

Regia: Nuria Giménez Lorang 12 iunie, ora 20.30 Cinema Elvire Popesco
My Mexican Bretzel (2019)
„My Mexican Bretzel”, debutul Nuriei Giménez, a plecat de la niște filmări de amator realizate de bunicii ei între anii 1940 și 1960. Regizoarea spaniolă nu caută însă să spună povestea personajelor care le populează, ci preferă în schimb să le ofere un destin imaginar, cel al lui Vivian Barret, o mondenă a anilor ‘50, care își petrece timpul călătorind fără să-și găsească fericirea, dar fiind conștientă de deriva ei.

Regia: Ulrike Ottinger 12 iunie, ora 20.00 Cinemateca Eforie
Ticket of No Return (1979)
În cel de-al doilea lungmetraj din cariera cineastei germane Ulrike Ottinger, căreia îi este dedicată principala retrospectivă a festivalului, protagonista pleacă în Berlin, unde plănuiește să-și uite trecutul și să-și urmărească dorințele și marea pasiune: alcoolul. Ce urmează e un tur unic de Berlin, în care explorările interioare bat spre distrugere șitotul este condus de un personaj care continuă să stârnească fascinație.

Regia: Sandra Beerends 13 iunie, ora 18.30 Cinema Muzeul Țăranului
They Call Me Babu (2019)
„They Call Me Babu” documentează experiența Alimei ca dădacă a unei familii de colonialiști olandezi pe teritoriul Indoneziei, în anii 1940. Realizat cu ajutorul unor filmări de arhivă, documentarul regizoarei Sandra Beerends îmbină poveștile personale cu istoria și aduce la un loc teme precum drepturile femeilor și lupta pentru independență.

Regia: Dolya Gavanski 13 iunie, ora 21.00 Institutul Cultural Maghiar București
Women's Day (2019)
„Women's Day” evocă poveștile surprinzătoare, uneori amuzante și alteori dureroase, ale femeilor născute în Rusia, începând cu Revoluția din 1917 și până în prezent. Prin conversațiile intime pe care le poartă cu aceste femei fascinante și prin materiale de arhivă rare, regizoarea Dolya Gavanski ne conduce prin universul multi-stratificat al femeilor din fosta Uniune Sovietică.

Regia: Věra Chytilová 15 iunie, ora 21.00 Cinema Muzeul Țăranului
A Bagful of Fleas (1962)
Creat în stil ciné-vérité, scurtmetrajul Věrei Chytilová se desfășoară într-o fabrică de textile dintr-o Cehoslovacie comunistă și spune povestea lucrătoarele de acolo, prin ochii Evei, proaspăt angajată. Deși nu o vedem niciodată, putem să o auzim, prin comentarii și discuții care ne dezvăluie diferite portrete ale individualismului feminin.

Regia: Raluca Durbacă 14 iunie, Cinema Muzeul Țăranului 16 iunie, Cinemateca Eforie
Certitudinea probabilităților
Pentru lungmetrajul ei de debut, „Certitudineea probabilităților”, Raluca Durbacă s-a folosit exclusiv de materiale de arhivă produse de studioul cinematografic „Alexandru Sahia” în anul 1968. De la filme despre litoralul nou construit, reclame la banane din Ecuador sau prezentări tehnice ale Hidrocentralei de la Porțile de Fier, arhiva studioului spune prin imagini povești despre viața românească într-un trecut nu foarte îndepărtat.

Regia: Catarina Vasconcelos 17 iunie, ora 18.00 Cinema Elvire Popesco
The Metamorphis of Birds (2020)
În lungmetrajul ei de debut, regizoarea portugheză Catarina Vasconcelos încearcă să recreeze povestea unei vieți pe care nu a apucat să o cunoască. Printr-o serie de imagini, obiecte, texturi și voci, Vasconcelos construiește cu „The Metamorphis of Birds” un eseu personal elaborat despre doliu și recuperarea timpului pierdut.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.