Ioana Ilie

20 iunie 2019

7 cupluri gay au dat în judecată statul român

____________

7 cupluri gay au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru a reclama felul în care le este încălcat dreptul la viață privată și de familie în România.

____________

Motivul din spatele acestei inițiative este faptul că aceste cupluri nu au putut accesa până în prezent nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor, situație care are consecinţe semnificative în viaţa lor de zi cu zi.



Pe lângă faptul că partenerii nu sunt recunoscuţi la spital ca fiind aparţinători - prin urmare, nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră -, aceștia nu se pot moșteni legal unul pe celălalt și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.


„Cererea adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost depusă de 14 reclamanţi care formează 7 cupluri de persoane de acelaşi sex, susţinuţi de Asociaţia ACCEPT”, a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a asociației ACCEPT.


„Am reclamat faptul că statul român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a acorda o formă de recunoaştere şi protecţie legală familiilor formate din cupluri de persoane de acelaşi sex. Mai mult, am argumentat existenţa unui tratament discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obţinerea unei forme de protecţie juridică de către aceste cupluri.”




„Am invocat încălcarea art.8 şi 14 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viaţă privată şi de familie şi dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale”, a mai spus Iustina Ionescu.


Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, care trăiesc într-o relație de cuplu de la începutul anului 2015. Potrivit Accept, celelalte 6 cupluri doresc să rămână pentru moment anonime.


În timp ce Florin Buhuceanu este implicat ca membru ACCEPT în mișcarea pentru egalitatea persoanelor LGBTI de mai bine de 20 de ani, în care a militat pentru abrogarea articolului 200 din Codul Penal, Victor Ciobotaru este absolvent al Institutului Teologic Adventist și organizează periodic un grup de suport pentru persoanele LGBTI credincioase.


„Suntem în situația să ne expunem viața privată în presă. Nu ne dorim să fim în centrul atenției, însă trebuie să demonstrăm legiuitorului român că există o nevoie socială pentru reglementarea parteneriatului civil”, a declarat Florin Buhuceanu.


Și Victor Ciobotaru consideră că statul român ar trebui să recunoască și să protejeze persoanele LGBT+: „Am avut nevoie de mult timp să reconciliez orientarea sexuală cu credința mea, întrucât Biserica respinge persoanele gay. Am învățat să mă accept și să mă înțeleg, găsindu-mi fericirea lângă persoana pe care o iubesc. Este cel mai important om din viața mea. Nu am nevoie de recunoașterea bisericii ca Dumnezeu să știe asta. Am însă nevoie de recunoașterea și protecția statului român, ca orice alt cetățean.”


Teodora Ion-Rotaru, directoarea executivă a Asociației ACCEPT, crede că argumentul invocat de politicienii din România pentru a nu reglementa parteneriatul civil din punct de vedere legislativ este unul nefondat:


„Curtea Constituționață a României a statuat prin Decizia nr. 534 / 2018 în cauza Coman faptul că persoanele LGBTI au un drept constituțional la viață privată și de familie, fiind egale cuplurilor heterosexuale ca drepturi și îndatoriri. În România, există un conflict între realitatea socială şi realitatea legală în care trăiesc familiile gay, cu consecințe foarte grave pentru comunitatea LGBTI, iar Parlamentul şi Guvernul refuză să pună capăt discriminării.”


„Autoritățile participă în cunoștință de cauză la întreţinerea şi agravarea acestei situații. În ciuda faptului că cele 7 familii pe care noi le reprezentăm trăiesc împreună de ani de zile, sunt cunoscute şi acceptate de majoritatea celor din jurul lor ca familie (prieteni, vecini, familie extinsă, colegi), legea nu le conferă nicio recunoaştere oficială şi nicio protecţie legală. Argumentul invocat iar și iar – absența nevoii sociale – este unul mincinos.”


„Accept stă la dispoziția tuturor cuplurilor de același sex din București și din țară care doresc să dea în judecată statul român și le va reprezenta gratuit în instanță și la CEDO.”


De fapt, pe lângă sprijinul punctual oferit comunității LGBT+, Asociația Accept solicită reglementarea parteneriatului civil în România de peste 13 ani: din 2008 și până astăzi, au fost depuse şi dezbătute în Parlament 8 propuneri de lege, dar niciuna nu a îndeplinit un număr suficient de voturi.


Conform reprezentanților organizației, guvernul şi coaliţiile politice aflate în ultimii ani la guvernare nu au susţinut niciodată un proiect de lege în acest sens, fie pentru că legea actuală ar fi, din punctul lor de vedere, acoperitoare, fie pentru că nu ar exista o nevoie socială reală pentru reglementarea parteneriatului civil. Mai mult de atât, în unele cazuri autoritățile au afirmat că relația de familie într-un cuplu gay este contrară ordinii publice şi bunelor moravuri.


În realitate însă, conform declarațiilor reprezentanților Accept, din 1993 până în prezent, ponderea românilor care resping persoanele gay a scăzut cu 25%, iar suținerea pentru recunoașterea familiilor LGBTI este într-o continuă creștere.


Referendumul din octombrie 2018, care urmărea redefinirea familiei prin înlocuirea termenului neutru de gen ”soți” cu formula restrictivă ”un bărbat și o femeie” în Constituție, a fost invalidat de către cetățenii români, care au boicotat în mod majoritar inițiativa Coaliției pentru Familie și a susținătorilor acesteia.

Cu toate acestea, 10% dintre cetățenii români, aflați într-o relație de cuplu, nu beneficiază de o recunoaștere juridică sau de vreo formă de protecție din partea statului. În prezent, 22 de state din cele 28 ale Uniunii Europene acordă o formă de protecție juridică pentru familiile gay, prin căsătorie sau parteneriat civil. România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Polonia sunt singurele state pentru care familiile gay nu există.

thank you for reading!

don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.