Ioana Ilie

26 februarie 2019

7 cărți scrise de autoare feministe afro-americane care n-ar trebui să-ți lipsească din bibliotecă

Este adevărat că cele mai promovate și cunoscute cărți feministe din lume sunt cele scrise de autoarele privilegiate, însă feminismul complet nu este cel care vizează exclusiv perspectivele și experiențele femeilor albe.


Ci, mai degrabă, acela care aduce la suprafață într-un mod intersecțional multiple identități ale femeilor de peste tot: identități de clasă, de gen sau de etnie.


Cu alte cuvinte, pentru a dobândi o perspectivă critică feministă completă și egalitară asupra societății în care trăim, este important să citim și să ne solidarizăm cu experiențe ale femeilor care provin din grupurile cele mai vulnerabile: femei de culoare, femei LGBT, femei din etnii minoritare sau femei din categorii socio-economice defavorizate.




Tocmai de aceea, ne-am gândit să-ți propunem o listă de lecturi cu cărți semnate de autoare afro-americane care au revoluționat, prin munca lor, atât teoriile feministelor albe, cât și mișcarea feministă per ansamblu.


„Preaiubita”, Toni Morisson





Toni Morrison este o prozatoare și eseistă americană, profesoară la Princeton University, și prima femeie de culoare laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, în 1993. I-au mai fost decernate Premiul Pulitzer şi Premiul National Book Critics Circle, iar cărţile ei au fost deseori selectate în Clubul de Carte al celebrei Oprah.


Toni Morrison

„Preaiubita” este volumul care i-a adus premiul Pulitzer și este prezent pe mai toate listele „celor mai importante romane scrise vreodată“. Ca și celelalte cărți ale autoarei, „Preaiubita” abordează tema luptei pe care au dus-o afro-americanii în perioada sclaviei, cu accent pe experiențele femeilor.


Emoţionant, dur, apăsător, romanul lui Toni Morrison este o mărturie tulburătoare despre o rană nevindecată a unei comunități, o istorie care reuşeşte să înspăimânte, să intrige, să emoţioneze, să revolte chiar şi cititoarele de astăzi.




Îți mai recomandăm, din colecția aceleiași autoare, „Jazz”, „Love”, „Paradise” sau „A mercy”.


„Americana”, Chimamanda Ngozi Adichie





Chimamanda Ngozi Adichie s a născut în Nigeria și a studiat Comunicare și Științe Politice în Statele Unite. Textele ei au apărut în publicații ca The New Yorker, Granta, The O. Henry Prize Stories, Financial Times și Zoetrope și au fost traduse în peste 30 de limbi.


Chimamanda Ngozi Adichie 


„Americana” este povestea de dragoste a lui Ifemelu și a lui Obinze, marcată de regimul militar din Nigeria anilor ’90 și de rasismul prezent în Statele Unite ale Americii și în Marea Britanie. Această carte i-a adus autoarei premiul National Book Critics Circle Award în 2013.


„Adichie descoperă perspectiva unică din care compară ierarhiile rasiste din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie cu lupta pentru statut social din Nigeria. Și o face cu o onestitate nemiloasă, descriind frumusețea și urâțenia acestor spații.” (The Washington Post)




În afară de „Americana”, o poți descoperi pe Chimamanda Ngozi Adichie în „Hibiscus purpuriu”, „Jumătate de soare galben”, „Feminist(ă), feminişti”, „Ce simți în jurul gâtului” sau „Dragă Ijewawele: un manifest feminist în cincisprezece sugestii”, toate, din fericire, traduse și în limba română.

„Pilda semănătorului”, Octavia Butler





Octavia Butler este prima femeie de culoare care a dobândit recunoaștere internațională ca scriitoare de science-fiction. Ficțiunile ei abordează teme conexe rasismului, identității de gen sau sexualității.


Octavia Butler


Romanele și volumele de povestiri i-au adus numeroase premii, printre care MacArthur Foundation Fellowship, Medalia Langston Hughes, premiile Nebula și Hugo și un premiu PEN Lifetime Achievement.


„Pilda semănătorului” este un roman SF care privește, dintr-o perspectivă critică, viitorul sumbru, deprimant, pesimist al omenirii. Când crizele economice și ecologice neglijate duc la haos social, până și comunitățile protejate de ziduri devin extrem de nesigure.




Poți începe cu „Pilda semănătorului”, și, dacă te inspiră, îți mai recomandăm câteva volume ale scriitoarei. „Kindred”, „Wild Seed” sau „Parable of the Talents”, disponibile online doar în varianta în engleză.


„Women, race and class”, Angela Davis




Angela Davis este o activistă, teoreticiană și profesoară americană extrem de apreciată. Studiile ei au abordat teme radicale ale feminismului, anti-rasismului, anti-capitalismului, fiind centrate, în principal, pe oameni provenind din grupuri vulnerabile: femei afro-americane, prizonieri sau deținuți.


Angela Davis


„Women, race and class” este un studiu extrem de important despre mișcarea de eliberare a femeilor din S.U.A. și despre felul în care aceasta a fost îngreunată, de-a lungul anilor, de prejudecățile rasiste sau conservatoare ale claselor politice din diferite perioade ale istoriei S.U.A.


Îți mai recomandăm, tot de la ea, „If They Come in the Morning: Voices of Resistance”, „Joan Little: The Dialectics of Rape”, „Women, Culture and Politics” sau „Freedom Is a Constant Struggle: Ferguson, Palestine, and the Foundations of a Movement”.


„I know why the caged birds sing”, Maya Angelou




Maya Angelou a fost o poetă, muziciană și memorialistă americană, dar și o activistă pentru drepturile omului extrem de activă. De-a lungul vieții, a publicat 7 autobiografii, 3 volume de eseuri, câteva cărți de poezie, care au servit ca sursă de inspirație pentru nenumărate filme, piese de teatru sau show-uri de televiziune.


Maya Angelou 


„I know why the caged birds sing” este primul volum din seria ei autobiografică și urmărește experiențele de viață ale autoarei până la vârsta de 17 ani, ilustrând felul în care încrederea de sine și iubirea pentru literatură pot sprijini depășirea traumelor cauzate de rasism.


Pe parcursul cărții, Maya parcurge anii copilăriei și adolescenței, trecând de la postura de victimă a rasismului, la cea de femeie puternică, demnă și capabilă să răspundă prejudecăților.




Alte titluri de ținut minte pentru viitor, din colecția aceleiași autoare, ar fi: „The Heart of a Woman”, „All God's Children Need Traveling Shoes” sau „Mom Me Mom”.


„Another Brooklyn”, Jacqueline Woodson




Jacqueline Woodson este o autoare americană cunoscută pentru cele peste 30 de volume ale ei dedicate copiilor și adolescenților. După ce, între 2015 și 2017, a ocupat poziția de Young People's Poet Laureate în cadrul organizației Poetry Fondation, între 2018 și 2019 a fost numită National Ambassador for Young People's Literature, de către Library of Congress.


Jacqueline Woodson 


„Another Brooklyn” este o o carte pe care Jacqueline a scris-o în 2016, adică în viața de adult, nominalizată în același an la National Book Award for Fiction. Explorează experiențe ale fetelor de culoare din perspectiva relocării și a violențelor care se răsfrâng asupra lor.


Câteva dintre celelalte cărți semnate de autoare, pe care ți le recomandăm în egală măsură, sunt: „Autobiography of a Family Photo”, „Brown Girl Dreaming”, „Behind You” sau „If You Come Softly”.


„All About Love”, Bell Hooks




În final, ajungem la Gloria Jean Watkins. Cunoscută sub pesudonimul Bell Hooks, ea este o autoare, profesoară, feministă și activistă americană care inspiră sute de femei de pe glob. Tema dominantă a volumelor ei este intersecționalitatea dintre etnie, capitalism și gen, pe care o privește din perspectiva critică a felului în care sunt perpetuate sistemele actuale de oprimare.


A publicat peste 30 de cărți, numeroase articole științifice, a apărut în filme documentare, a participat la prelegeri publice și a abordat clasa și genul în educație, artă, istorie, sexualitate, mass-media și feminism.




În „All about love”, Bell Hooks vorbește despre iubire ca fiind una exclusiv anticapitalistă și antipatriarhală, care ar trebui să stea la baza comunităților și a luptelor pentru justiție socială. O definește ca pe un mix de de grijă, devotament, încredere, cunoștințe, afecțiune, comunicare, responsabilitate și respect.


„Ain't I a Woman?: Black women and feminism”, „Talking back: Thinking feminist, thinking Black”, „Killing rage: ending racism”, „Communion: the female search for love”, „Rock my soul: Black people and self-esteem” sau „The will to change: men, masculinity, and love” sunt alte câteva titluri semnate de autoare, pe care ți le recomandăm.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.