de IOANA ILIE

7 cărți de la Gala Premiilor Sofia Nădejde pe care le-am trecut pe listă



Cea de-a treia ediție a Galei Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei, parte din proiectul mai amplu, „Zilele Sofia Nădejde” a premiat și anul acesta câteva dintre titlurile semnate de femei și apărute pe rafturile librăriilor în ultimul an. Mi-am făcut o listă scurtă cu câteva cărți nominalizate și/sau premiate în cadrul galei care sper să vă inspire și pe voi.





O tânără de 28 de ani crede că şi-a găsit vocaţia când renunţă la jobul într-o corporaţie şi decide să plece la ţară, să facă agricultură. O însoţesc iubitul ei, Matei, şi vărul acestuia, Francisc. Împreună, găsesc o fermă de închiriat, într-un sat din Buzău, şi pun bazele unei comunităţi ciudate, unde se trezesc antrenaţi într-un carusel de întâmplări stranii, teorii ale conspiraţiei şi fenomene paranormale.


„Copiii lui Marcel” e o carte grăsuţă şi, în general, veselă, la care am scris (de mână), cu multe întreruperi, vreo nouă ani. Datorită sau din cauza ei am dezvoltat diverse obsesii, asupra cărora m-am documentat intens: trăitul într-o comunitate, cultivarea plantelor, teoriile conspiraţiei, oamenii care dispar. M-am distrat foarte bine, ceea ce vă doresc şi dumneavoastră”, ne spune autoarea Ema Stere, premiată la categoria Debut-Proză.





Potrivit juriului de anul acesta, din care au făcut parte Graţiela Benga-Ţuţuianu, Cosmin Ciotloș, Mihai Iovanel, Andreea Grinea Mironescu și Adriana Stan, „în Hipodrom, vocea Norei Iuga umple cu vitalitate toate imaginile de arhivă, personală și nu numai, ale acestui roman de formație și deformație istorică, ieșind la suprafață, la fel de sfidătoare ca întotdeauna, din înfruntarea cu rănile memoriei și ruinele istoriei.” Poți asculta și câteva fragmente din roman în lectura autoarei.





„Industria liniștirii adulților” este volumul de debut al Anastasiei Gavrilovici, pentru care autoarea a primit, până în prezent, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut, Premiul „Tânărul poet al anului 2019”, dar și o nominalizare în cadrul Premiilor Sofia Nădejde 2020, la categoria Debut-Poezie.


Potrivit criticului literar Doris Mironescu, Anastasia Gavrilovici scrie „o poezie energică, chiar exuberantă, despre o lume în bună măsură falsă, căreia îi refuză universurile compensatorii, pasiunile mimate, fericirea-paleativ” și față de care opune rezistență, observație ironică și o atitudine de permanentă schimbare a regulilor jocului.





Poate cea mai bună prezentare a acestui roman, premiat în cadrul Galei la categoria Debut-Poezie este cea a poetului și criticului literar Ștefan Baghiu, care ne spune că „Fotocrom Paradis” este un volum de poeme absolut superbe: „După ce am citit am rămas cu o stranie senzație de nostalgie cumplită după niște lucruri pe care nu le-am trăit niciodată. Și nu mai am chef să zic nimic deștept/ teoretic. Superbe.”





Cel de-al doilea roman al Laviniei Braniște, după „Interior zero”, apărut în 2016, urmărește firul narativ al încercărilor unei tinere, Sonia, o milenială născută în 1990, de a face un scenariu de film inspirat din viața Zoiei Ceaușescu și a familiei acesteia.


Potrivit juriului Galei Sofia Nădejde, care a ales să premieze acest volum la categoria Proză, romanul este unul sofisticat, puternic și complex, care ilustrează perioada contemporană și, totodată, felurile în care istoria recentă se reflectă în viețile noastre. Poți afla mai multe despre procesul din spatele celui mai recent proiect editorial al scriitoarei, aici.





Valentina Șcerbani, nominalizată la Premiile Sofia Nădejde 2020 cu volumul ei de debut în proză, „Orașul promis”, a obținut, până în prezent, Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova la categoria „Debut, proză”, Premiul „B.P. Hașdeu” pentru debut în literatură, și a fost nominalizată la Premiul Tânărul prozator al anului 2019 în cadrul Galei Tinerilor Scriitori.


Te lăsăm, în continuare, în compania unui fragment din volumul autoarei: „După ce și-a tăiat unghiile, Maria și-a uns mâinile cu parfum. Apoi, una după alta, trăgea draperiile galbene și aprindea luminile ca într-un târziu să facă jocul invers. Se teme de sărăcie, ar fi observat mama, toți se tem, au asta în sânge.”


„În jurul ei se dizolvau toate, culorile se amestecau în două cu negru, oglinzile se spărgeau în zeci de bucăți, apa cădea peste tavane, peste vârfuri de munți, peste poduri, peste orașe, peste degete. Apa venea de-a valma, se ducea de-a tăvălugul. Apa venea de-a valma, se ducea de-a tăvălugul. Apa venea de-a valma, se ducea de-a tăvălugul. Apa lua totul în cale. Spăla memoria. Spăla amintiri.”





Nominalizat la categoria Poezie, cel mai recent volum semnat de poeta Medeea Iancu este, potrivit juriului, „o instalație poetică feministă care oferă o voce clară și expresivă, capabilă să miște conștiințe – acelor zone amuțite și nereprezentate de pe harta istoriei noastre: de la femeile care nu apar în manualele de literatură până la femeile abuzate instituțional și privat într-o tăcere aproape generală.”


De altfel, chiar și numele ales pentru această Gală a Premiilor pentru Literatură Scrisă de Femei este un semn de apreciere adus unei figuri importante a culturii române, prea puțin cunoscută publicului larg. Sofia Nădeje a fost prima femeie din România căreia i-a fost permis să susţină Bacalaureatul într-un liceu de băieţi, prima femeie care a condus o revistă literară şi autoarea primului roman feminist din istoria literaturii române.


Alegerea acestui nume este totodată și un statement: la fel cum personalitatea Sofiei Nădejde merită și trebuie descoperită, la fel și literatura scrisă de femei și contribuția scriitoarelor la dezvoltarea literaturii române merită să fie descoperite și valorizate. Mai multe despre eveniment și activitățile conexe lui, mai jos.