de Irina Munteanu

7 cărți care te vor pregăti pentru o vacanță de iarnă diferită


Să ne imaginăm pentru o clipă că va fi doar una dintre vacanțele acelea când nu ai apucat să îți faci planuri, iar statul în casă este o opțiune. Dacă nici asta nu funcționează, atunci ne putem baza oricând pe cărți să vină în locul evadărilor de care avem atât de mare nevoie.



Am strâns șapte recomandări, apărute de curând la editurile românești, pe care merită să le pui și tu pe lista ta iarna aceasta.




„Pământul făgăduinței”, de Barack Obama (Litera)

Cui nu îi este dor de Obama? O dovedesc cele 890.000 de exemplare vândute în SUA și Canada, în primele 24 de ore de la publicarea cărții „A Promised Land”. O singură carte semnată de un fost rezident al Casei Albe a reușit să vândă aproape la fel de mult: „Becoming”, autobiografia lui Michelle Obama.


Pregătește-te așadar pentru un prim volum de 850 de pagini intime și introspective, în care Barack Obama te va purta într-o călătorie remarcabilă - de la începutul aspirațiilor sale politice și până la momentul în care devine cel de-al 44-lea președinte al Americii.




„Preaiubita”, de Toni Morrison (ART)

Cunoscută pentru problemele rasiale ale Americii pe care le-a abordat în cărțile ei, Toni Morrison a scris „Preaiubita” după ce a descoperit un articol din anii 1800, despre Margaret Garner, o sclavă fugară care, pe punctul de a fi recapturată, își ucide fiica nou-născută.


Cartea devenită cult îi aducea scriitoarei premiul Pulitzer în primăvara lui 1988, iar în 2006, The Book Review numea „Preaiubita” cea mai bună operă a literaturii americane din ultimii 25 de ani.




„Inseparabilele”, de Simone de Beauvoir (Litera)

„Inseparabilele” este dovada supremă că avem nevoie de mai multe povești despre prieteniile dintre femei. Scris în 1954, romanul lui Simone de Beauvoir spune povestea prieteniei pasionale dintre Sylvie, alter ego-ul ei, și Andrée, cel al lui Elisabeth Lacoin (Zaza), de la vârsta de nouă ani, când se întâlnesc la școala Desir.


O poveste care de altfel nu a reușit să vadă lumina tiparului la vremea respectivă, fiind considerată „prea intimă”, dar care oferă o nouă perspectivă asupra evoluției lui Simone de Beauvoir ca scriitoare. Cât despre fotografiile personale și fragmentele din corespondența celor două prietene, acestea nu fac decât să completeze experiența minunată a lecturării unei cărți atât de revelatoare.




„Generozitatea Zânei Mării”, de Denis Johnson (Black Button Books)

Scriitor, poet și dramaturg, Denis Johnson declara mai demult pentru Los Angeles Times că în scris se „plictisește repede și încearcă un alt stil, un alt gen, o altă formă”. Din postura de cititor, nu te vei plictisi nicio secundă de volumul său postum, iar asta tocmai datorită scriiturii lui Johnson, a personajelor sale și defectelor acestora, cu care ai toate șansele să te identifici.




„De ce peștii nu există”, de Lulu Miller (Publica)

Cum ar fi ca într-o clipă, munca ta de-o viață să fie făcută țăndări? Când scriitoarea Lulu Miller a auzit prima dată anecdota biologului David Starr Jordan, ale cărui colecții cu specimene de pești au fost distruse de fulger, de incendiu și, în cele din urmă, de cutremurul din 1906 de la San Francisco, nu a putut înțelege determinarea acestuia de a-și reface colecția.


În timp însă, a început să vadă în el un real model pentru capacitatea de a continua atunci când totul pare pierdut, iar cartea ei, în parte biografie, în parte memorii, în parte aventură științifică, a devenit o poveste despre perseverație în mijlocul haosului.




„Vânătăi ascunse”, de Rachel Louise Snyder (Nemira)

Cu „Vânătăi ascunse”, jurnalista Rachel Louise Snyder își propune să ajungă atât la rădăcinile violenței domestice, cât și la consecințele ei, și să identifice modurile prin care poate fi redusă. Rezultatul? Un reportaj terifiant și aprofundat despre „terorismului intim“, care adună laolaltă mărturiile victimelor, agresorilor, oamenilor legii și ale mai multor ONG-uri.




„Patrick Melrose - Oarece speranță. Lapte matern. În sfârșit!”, de Edward St. Aubyn (Litera)

Cu toții avem nevoie de o oarece speranță, dar uneori o primești în cel mai sfâșietor mod posibil de la un scriitor care a avut partea sa de orori în viață. Ceea ce face din romanele lui St. Aubyn să fie atât de copleșitoare.