
De Irina Munteanu
»
Gift Guide
7 cărți de fotografie pe care să le dăruiești acum și oricând
Există cărți de care te îndrăgostești la prima vedere, cărți pe care ți le dorești neapărat în colecția ta, cărți cu totul speciale care îți schimbă modul în care privești lucrurile și, preferatele mele, cărți prea bune să le ții doar pentru tine.
Cred că întotdeauna e un moment potrivit să descoperi o carte nouă de fotografie pe care să o împărtășești mai apoi cu un prieten, așa că am pus deoparte șapte sugestii care sper să vă inspire în mod egal.

„What They Saw: Historical Photobooks by Women, 1843 – 1999”
420 lei
Cui nu i-ar plăcea să primească o carte foto despre alte cărți foto create de femei de la nașterea fotografiei și până la începutul secolului 21? Ai 352 de pagini în care să regăsești nume ca Diane Arbus sau Nan Goldin, dar mai ales relativ necunoscute pe care merită să le descoperi în cel mai mic detaliu, precum Eslanda Cardozo Goode Robeson sau Eiko Yamazawa.
Antologia „What They Saw: Historical Photobooks by Women, 1843 – 1999” documentează tot ce ține de carte de fotografie – de la cărți și portofolii clasice, până la lucrări nepublicate, zine-uri și scrapbooks – în timp ce abordează frecventele lacune și omiteri ale femeilor din domeniul fotografiei, dar și lipsa de acces, sprijin și finanțare pentru publicațiile femeilor non-occidentale și de culoare.

„Pictures From Home” Larry Sultan
275 lei
„When I finally begin to photograph him, I feel so anxious that I retake the same pictures I made years ago. After a few days of this I become so distracted that I miss most of the wonderful, daily things and instead I begin to act like an anthropologist or a cop — photographing shoes, papers, the surfaces of dressers. Evidence. It’s only when I give up trying to make pictures and begin to enjoy the time spent with them that anything of value ever happens.” Alec Soth se întreabă dacă există un fotograf care să scrie mai bine decât Larry Sultan. Eu mă întreb de ce mi-o fi luat atât de mult să ajung la el.
În „Pictures From Home”, părinții lui Larry Sultan nu sunt doar subiecții lui, iar fotografiile sunt mai mult decât „dovezi” ale unor existențe pe care ar vrea să le prelungească la nesfârșit. Și, de fapt, nici nu se putea găsi un narator mai bun pentru toate acestea. Cea mai recentă ediție a cărții e publicată de MACK Books și în locul tău m-aș gândi un pic dacă să o cumpăr în dublu exemplar.

„Photo No-Nos: Meditations on What Not to Photograph” Jason Fulford
130 lei
Câteva newslettere Ping Pong în urmă, îmi arătam entuziasmul pentru o descoperire recentă în materie de cărți de fotografie mai puțin convenționale: enciclopedia de subiecte tabu compilate de la peste 200 de fotografi, scriitori și curatori contemporani și îngrijită de fotograful Jason Fulford.
Așa cum îi spune și numele, „Photo No-Nos: Meditations on What Not to Photograph” nu e un ghid strict, dar cugetă adânc la fotografiile care mai bine nu ar exista (numai la litera „T”, de exemplu, găsești niște mențiuni interesante – „tombstones with funny names” sau „touristy images in touristy places”). Uneori amuzantă, alteori cât se poate de serioasă, cartea îți arată ce reguli și-au autoimpus fotografii și cum au navigat pe lângă ele, dar îți face poftă și de fotografiat, de căutat și de analizat metafore vizuale mai puțin accesibile.

„Deana Lawson”
198 lei
Dacă ți-ai cumpărat „Freetown Sound”, albumul lui Blood Orange din 2016, și pentru coperta sublimă semnată de Deana Lawson, atunci o să te bucuri să afli că există o publicație academică despre fotografa americană și munca ei de-a lungul a 15 ani, privită prin diversele limbaje fotografice la care apelează – propriile fotografii de familie, portrete de studio, fotografii regizate sau documentare și arhive de imagini vernaculare ce i-au influențat profund munca.

„Eyes Open: 23 Photography Projects for Curious Kids”
129 lei
Uite o carte pe care mi-ar fi plăcut mult să o primesc în copilărie. Nu zic că e rău să faci primii pași în fotografie cu apusuri și flori din grădină, dar sigur cele 23 de idei ale fotografei Susan Meiselas pot să te conducă la descoperiri notabile. Un sfat? Găsește un potențial fotograf în miniatură și dăruiește-i cartea asta la pachet cu o cameră foto.

„Midcentury Memories” The Anonymous Project
175 lei
Recunoaște, ai scotocit vreodată prin fotografiile unor necunoscuți din alte vremuri și ai încercat să-ți imaginezi cum arătau viețile lor? Regizorului Lee Shulman i-a plăcut atât de mult activitatea asta încât în 2017 a fondat The Anonymous Project, un proiect prin care adună și conservă diapozitive color de la sfârșitul anilor 1930 și până la mijlocul anilor 1980, realizate de fotografi amatori din toată lumea.
„Midcentury Memories” te îmbie cu aproape 300 de imagini cu momente din viața de zi cu zi, instantanee prețioase pentru protagoniștii din ele și tot felul de povești vizuale pe care poate că nu o să le deslușești niciodată, dar care o să ți se pară savuros de familiare.

„Mastering the Elements” Jana Hartmann
188 lei
Pe final, propun să ne îndepărtăm un pic de fotografia clasică în favoarea unui melanj de alchimie și practici științifice moderne. Cartea lui Jana Hartmann este un dialog interdisciplinar, în care oameni de știință, istorici și filozofi schimbă idei și puncte de vedere, iar fotografiile își au originea în experimente științifice, în exponate de istorie naturală și în natura însăși.

Bonus, calendarul lui Daniel Gebhart de Koekkoek
100 lei
Uită de calendarele cu pisici și peisaje anoste indiferent de anotimp – 2022 e anul în care poți să ai un calendar plin cu patrupezi cu stil (să sperăm doar că nu o să fie singurul lucru bun pe care o să-l vezi tot anul). Dacă în anii trecuți am avut parte de pisici zburătoare, alpaca, ogari afgani și porcușori de Guineea, fotograful Daniel Gebhart și-a îndreptat acum aparatul spre o gașcă de câini fabuloși și puși pe treburi mai mult sau mai puțin domestice.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.