
Ioana Ilie
6 iunie 2019
6 spectacole de teatru LGBT+ pe care merită să le vezi
Pentru că tot suntem în Luna Pride, dedicată celebrării drepturilor persoanelor LGBT+, am selectat șase spectacole de teatru cu tematică LGBT+ pe care credem că merită să le vezi cu prima ocazie când te vei reîntoarce la teatru.
O parte dintre spectacolele alese sunt inspirate din experiențe de viață reale, celelalte s-au construit printr-un proces riguros de documentare în arhive și biblioteci, însă toate reprezintă, de fapt, proiecte de artă socială care își asumă apartenența la comunitatea LGBT+ sau o poziție solidară acesteia.
negreșită
„Ai crescut heterosexuală. Într-o familie heterosexuală. Cu prietene heterosexuale. Vecini heterosexuali. Filme heterosexuale. Cărți heterosexuale. Reviste, bomboane, parfumuri și haine. Postere, bijuterii, cupluri de vedete model - Toate cu adevărat heterosexuale. Și ai fost în limbă după primul tău iubit de la 15 ani.”
„Un bărbat macho în devenire. Prin excelență heterosexual. Cu care chiar ai visat să ai familie, copii (mai exact 2). Casă cu etaj. Piscină în curte. Și două mașini – una a lui, una a ta. Pentru că totuși urma să fii femeie uneori independentă. Cu toate acestea, în liceu ți se întâmplă pentru prima oară. Să te îndrăgostești cu totul de o fată.”
Spectacolul „Negreșită” a avut debutul la sfârșitul anului trecut și deschide o discuție mai largă despre privilegiu, putere, disciplinare și empowerment, despre corpul queer și parcursul acestuia într-o lume hetero-normativă.
Îmbinând narațiuni personale cu critici ale structurilor sociale și ale felului în care acestea afectează persoanele LGBTQ+, spectacolul urmărește procesul devenirii queer în societatea contemporană, de la violența poliției asupra persoanelor queer sau violența structurală, întâmpinată constant de persoanele care nu se încadrează într-un gen anume la prima apariție pe stradă, la experiențe de auto-descoperire și experiențe de tandrețe, dintr-un punct de vedere intersecțional și anticapitalist.

după traian și decebal
Cum „se trăia gay” înainte de 1989 în România? Care erau ritualurile de socializare și structurile de oprimare? Care erau efectele articolului 200 care pedepsea, cu închisoarea de la 1 la 5 ani, relațiile sexuale între persoanele de același sex? Cum au continuat abuzurile împotriva dreptului la reprezentarea identității după 1989? După Traian și Decebal este un fragment de istorie underground a fenomenului homosexualității înainte și după 1989 care reușește să ne răspundă la toate aceste întrebări.

Conceput sub forma unui spectacol-dezbatere despre o istorie alternativă a fenomenului gay în România, „După Traian și Decebal” este, de fapt, o arhivă a narațiunilor private definite de limitele, fricțiunile și constrângerile existenței de apartament, ale martorilor expuși controlului vieții de zi cu zi.

Căpcăuni
Căpcăuni ne propune o hartă a violențelor extreme homofobe. Din Franța în Rusia și din Uganda până în Iran – trecând prin Bulgaria, Africa de Sud, Camerun, Grecia, Brazilia, România, Coreea de Sud și Olanda – spectacolul ilustrează homofobia ca fenomen de excluziune socială, care omoară direct sau indirect și ale cărei forme provoacă durere și suferință.

Piesa este rezultatul unei documentări aprofundate, adaptate dramaturgic de către Yann Verburgh, în regia lui Eugen Jebeleanu, și s-a jucat, până în prezent, în peste 30 de orașe din Franța.
28 de scene, 14 destinații, mai multe temporalități și 30 de personaje pentru un grup de 5 actori, fac să se audă puncte de vedere diferite și subiective (ale victimelor, ale agresorilor, ale familiilor, ale martorilor) care se reunesc într-un spațiu comun și ridică întrebări despre injustiția și inegalitatea asociate orientărilor sexuale non heteronormative, și, într-un mod mai larg, asupra libertății de a iubi și de a fi iubit.

sexodrom
Colectivul spectacolului Sexodrom ne invită să privim această piesă de teatru ca pe o răzvrătire, „de a aduce în spațiul public povești private și narațiuni intime, de a-ți spune istoria cu voce tare atunci când nimeni nu vrea să o audă”, ca pe o declarație politică de dragoste, „de a ne spune unele altora că viețile noastre și sexualitatea noastră pot fi o călătorie plăcută, dar mai ales sigură, oricine am fi” și ca pe o invitație către o mare demascare.

Spectacolul deconstruiește tiparele teatrale clasice și chestionează printr-un discurs performativ cum ne influențează viața privată structurile sociale și politice.
Când lumea e o scenă în care retorica nesiguranței și a fricii ne modelează din ce în ce mai mult privirea asupra vieții, spectacolul vine cu o contrapropunere: aceea de a celebra senzualitatea și apartenența la comunitatea queer si minoritatea romă.

la institutul schimbării
La Institutul Schimbării [continuarea performance-ului The Institute of Change (2014) - o călătorie fantastică alături de super eroi trans] e un bio-info-show construit din şase interviuri cu persoane transgender din România - trei bărbaţi trans şi trei femei trans, în diverse stadii ale tranziţiei fizice şi emoţionale din genul în care s-au născut, către cel căruia îi aparţin.

Spectacolul are la bază investigarea, documentarea și arhivarea unor povești personale, din realitatea locală, cu preponderență vizând comunitatea transgender românească și se axează pe problematica asumării corpului, sexualității, identității de gen și a confruntării dintre narațiunea intimă a corpului și percepția publică.

Poveştile reale sunt puse în scenă de un institut fictiv care militează pentru egalitate și dizolvarea diferenţelor de gen, prezentând o comunitate absolut invizibilă la ora actuală pe plan local.

lalele, lalele
Lalele, Lalele este un proiect de artă activă realizat împreună cu 11 performeri LGBTQIA+, care își asumă deschis apartenența la comunitatea LGBTQIA+.

Un queer feminist din spectrul feminin, un bărbat trans hetero-sapio-romantic și pansexual, un homosexual fericit, o lesbiano-pancurioasă feminist-marxistă, un androgin pansexual de gen fluid, un heterosexual pasiv, un vagabond homolău vesel uneori, un bihomo ludens, un desfundător de minți, o omnisexuală cu aspirații poliamoroase, o femeie trans în viață.

Construit sub forma unui atelier de dezvoltare a solidarității, spectacolul îmbrățișează diversitatea identităților de gen și a orientărilor sexuale, într-un concept artistic prin care niște persoane LGBT+ ies din zona de confort și cer să le fie respectate drepturile.

thank you for reading!
don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.