De Mădălina Ionescu
»
Skin talk
6 lecții despre curățarea tenului pe care vreau să le transmit mai departe
#Cleanse Like A Derm
Așa s-a numit evenimentul internațional la care am participat zilele trecute, desfășurat sub umbrela CeraVe, brand care anul trecut a început să analizeze obiceiurile de curățare a pielii pe toate continentele.
O să rămân puțin asupra acestui studiu efectuat în 23 de țări, printre care și România, pe 10.000 de respondenți, pentru că dezvăluie informații vitale, de la concepții greșite, până la ritualuri și greșeli comune în rutina zilnică.
Spre exemplu, în octombrie anul trecut studiul arăta că 70% dintre oameni cred că știu cum să se spele corect pe față. În realitate, mai puțin de jumătate (44%) o fac corect. Apoi, 55% au obiceiul de a se spăla fie excesiv, fie prea puțin.
Rezultatele obținute în 2021, care au întregit cercetarea, arată cam așa: 30% dintre oameni cred că bariera de protecție a pielii nu poate fi restaurată prin curățare, aproape jumătate caută informații în presă sau social media, în loc să treacă pragul cabinetului dermatologic, iar 67% nu iau în calcul pH-ul pielii atunci când aleg produsele de cleansing.
Urmărind evenimentul, mi-am dat seama din nou că, deși ar trebui să fie o practică simplă, obiceiurile noastre sunt cele care nu doar că îngreunează procesul, ba chiar pot avea efecte nedorite asupra calității pielii.
Așa că m-am gândit că cel mai bine ar fi să-ți enumăr câteva sfaturi de la cei patru specialiști cu care „mi-am dat întâlnire” în webinar: dr. Valerie D. Callender, dermatolog din SUA, dr. Carmen G. Gonzalez, dermatolog din Chile, prof. Michael J. Cork, profesor în dermatologie în UK, și dr. Muneeb Shah, rezident în dermatologie în SUA.
Nu te spăla pe față cu apă fierbinte
Pentru că destabilizează bariera de protecție și pH-ul pielii. Cea mai bună variantă, indiferent de sezon, este apa călduță sau rece. La fel de important: folosește de fiecare dată un produs blând de curățare, nu doar apă.
pH-ul îți arată cât de sănătoasă este pielea ta
pH-ul este o scară numerică ce arată cât de acidă sau alcalină este pielea ta. Pe scala de pH, de la 1 la 14, 7 este neutru, sub 7 este acid, iar peste 7, alcalin. pH-ul normal al pielii este 4,7. Dacă el nu este echilibrat, deci este prea alcalin, pielea va fi roșiatică, iar dacă este prea acid, cresc șansele de afecțiuni inflamatorii (acnee sau eczemă).
Pielea sănătoasă are un pH un pic mai mare decât cel normal. Ea trebuie să aibă un nivel mai acid, cam de 5,5, potrivit prof. Michael J. Cork. Dacă folosești un demachiant alcalin, tenul va reveni la pH-ul acid în numai câteva minute, de pildă. Păstrarea pH-ului ideal se face cu produsele potrivite, mai spune expertul.
Fără exfoliere dură
Și fără exces de exfoliere, de altfel. Îndepărtează celulele moarte de la suprafața tenului o dată pe săptămână, cu ajutorul unui produs de peeling gentil. Și ține minte că scruburile mult prea abrazive afectează bariera de protecție.
Less is more
Lucru care se aplică în privința ritualului de curățare (un singur produs eficient este de ajuns, iar tehnica double cleansing nu face decât să sensibilizeze epiderma în timp) și în a formulării produselor (cu cât mai puține ingrediente, cu atât mai bine). Prea mult în acest caz poate fi sinonim cu apariția alergiilor cutanate.
Mai puține device-uri
Mâinile curate sunt indicate și chiar mai „performante”, spun cei patru medici. O perie de curățare poate dăuna pielii, din cauza mișcărilor circulare prea puternice. Dacă simți că ți-e totuși mai comod cu un gadget, alege unul confecționat din silicon igienic și limitează utilizarea sa.
O rutină importantă
Curăță pielea zi de zi, dimineața și seara, prin mișcări delicate și cu ajutorul unui produs cu o formulă blândă, indiferent dacă te-ai machiat sau nu. Aceasta este esența pielii sănătoase.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.