de Irina Munteanu

6 filme pe care am pus ochii la Bucharest International Dance Film Festival 2020


Mai sunt doar câteva zile până la cea de-a șasea ediție BIDFF, singurul festival din România dedicat filmelor de dans. Tema de anul acesta este „utopie/distopie”, așa că pregătește-te să reflectezi asupra prezentului și să explorezi viitorul posibil.


Ne punem pantofii de dans și între 3 și 6 septembrie îți dăm întâlnire la proiecții în aer liber. Până atunci, iată șase filme pe care merită să le pui pe lista ta.

Ema


3 septembrie, 20:30, Mercato Kultur 21:00, Cinema Elvire Popesco


„Ema”, în regia lui Pablo Larraín, este filmul care va deschide festivalul și nu oricum, ci pe o coloană sonoră semnată de Nicolas Jaar. Proiectat anul trecut în competiția Festivalului de Film de la Veneția, pelicula chestionează noțiunea de familie modernă din perspective curajoase și neobișnuite.

Am ales să deschidem festivalul cu «EMA» pentru felul inovator în care explorează legătura dintre corp ca reflecție asupra societății contemporane și dans ca mod de viață”, spune Simona Deaconescu, directoarea artistică a festivalului.



Navigation


Fictions & Frictions (Competiția internațională I)


În secțiunea „Fictions & Frictions”, oamenii sunt surprinși în căutarea locului potrivit, fie el mental, emoțional sau fizic, undeva între ficțiune și materialitate. Este și cazul scurtmetrajului „Navigation”, care documentează experiența stratificată a migrației și actuala criză umanitară a dislocării, printr-un spectacol oferit de zece cântăreți și dansatori, alături de un cor de 40 de persoane.

Between Silences

Fictions & Frictions (Competiția internațională I)


Împreună cu cineastul Rich Ferri, dansatoarea Ali Kenner Brodsky își transformă soloul într-o experiență cinematografică neprelucrată, care urmărește procesul unei femei de a-și jeli iubirea pierdută. „Between silences” și restul scurtmetrajelor din secțiunea „Fictions & Frictions” te așteaptă pe 4 septembrie, de la 20:30, la Cinema Elvire Popesco.

SWEET BUT DEADLY

Treats & Traps (Competiția de musicaluri)


Secțiunea dedicată musicalurilor avangardiste adună sub tematica „Treats & Traps” scurtmetraje care vorbesc despre atitudinile negative față de propriul corp, despre anxietate socială și modul nejustificat în care ne ghidează uneori aparențele.


Pe lista noastră: musicalul german „Sweet but deadly”, regizat de tânărul Daniel Meier. Când un copil, fața comercială a unui faimos brand de dulciuri, se sufocă în timp ce mănâncă o bomboană, dădaca sa face tot ce-i stă în putere pentru a preveni ca un altcineva să îi ia locul. Îl vedem pe 4 septembrie, de la 22:30, la Cinema Elvire Popesco.

Sunless


Mazes & Gazes (Competiția românească)


Regizori și coregrafi români problematizează corpul și (ne)mișcarea, atingerea, interacțiunile și realitatea, așa cum este ea înțeleasă în mod obișnuit. Scurtmetrajele românești se văd pe 5 septembrie, de la 22:00, la Muzeul Țăranului Român, în aer liber.


Timp de 7 minute și 27 de secunde, regizoarea Corina Andrian ne propune să ne scufundăm cât de adânc putem în dans. „Porii respiră, inima bate, vremea îl perturbă, spectatorul activ e cutremurat” - „SUNLESS” este întruchiparea uniunii dintre corp și mișcare.

Men


Bodies & Fluidities (Competiția internațională III)


În ultima seară de festival, secțiunea „Bodies & Fluidities” are misiunea de a chestiona relația dintre putere și intimitate și de a prezenta dansul și corpul ca modalități unificatoare. Hanna Brotherus, realizatoarea filmului „Men”, încearcă să răspundă întrebării „ce înseamnă să fii bărbat și să te conectezi cu alți bărbați?”, provocându-i chiar pe ei să cunoască puterea și intimitatea atingerii. Pe 6 septembrie, de la 21:00, la Cinema Elvire Popesco.

The Euphoria of Being


6 septembrie, 20:30, Cinema Muzeul Țăranului


Bonus: „The Euphoria of Being”, proiecția primului lungmetraj al regizoarei Réka Szabó, care va închide duminică festivalul. Filmul spune povestea dansatoarei Éva Fahidi care avea 20 de ani când s-a întors de la Auschwitz Birkenau, complet singură, după ce 49 de membri ai familiei ei au murit în lagăr. 70 de ani mai târziu, la 90 de ani, Éva este invitată să participe la un spectacol de teatru-dans despre viaţa ei, alături de Emese, o tânără dansatoare apreciată internaţional.

Ți-ai luat biletele?

Ne vedem la festival!

Descoperă noul Glamour!