




5 podcasturi noi pe care să le ții pe-aproape
De Irina Munteanu
HEADPHONES ON
La fiecare drum mai lung de 40 de minute (cam atât am remarcat că durează până încep să mă torsionez în scaun și să-mi aud din ce în ce mai clar gândurile) scot din kit-ul de urgență câte un podcast pus deoparte exact pentru astfel de momente.
În ultimele luni am descoperit cinci podcasturi care mi-au plăcut în diferite feluri, ba chiar m-au determinat să-mi programez până la final de an un drum cu trenul fix cu acest ritual audio în gând.
Dacă te entuziasmează detaliul ăsta, cu excepția lui „Sounds Like A Cult”, care rulează de anul trecut, toate sunt lansate în 2022. Deci sunt șanse să poți strecura într-o conversație, ca fapt divers, ceva ce ai auzit pe acolo și nu se va prinde nimeni. Acum, selecția.

„Sonic Symbolism”, pentru cine se întreabă ce-a fost în mintea artistului ori de câte ori îi ascultă muzica
Vara asta, când credeam că nimic nu poate să bată sunetul valurilor într-o seară oarecare de august, Björk lansa podcastul „Sonic Symbolism” în care își diseca fiecare album, de la „Debut” și până la „Utopia” (din păcate fără „Fossora” deocamdată).
Parteneri de conversație îi sunt scriitoarea Oddný Eir și muzicologul Ásmundur Jónsson, pe care mi-a plăcut să mi imaginez la fel de captivați ca mine de poveștile islandezei despre sunete, gânduri, conexiuni sau ce a însemnat apariția laptopului pentru muzica ei și lumea digitală în general.

„Not Lost”, pentru cine căuta să-și mai domolească pofta pentru călătorii (sau dimpotrivă)
Ce face un jurnalist care se trezește brusc cu puțin timp liber? Își urmează o pasiune mai veche pe care o transformă într-un podcast de travel. „Not Lost” e dovada clară că cel mai bine te familiarizezi cu un loc aflând secrete bine păstrate de la localnici sau de la alți călători curioși ca tine.
Pe scurt, din Montréal și până în Mexic, jurnalistul Brendan Francis Newnam și companioana sa, scriitoarea Danielle Henderson, colindă lumea în căutarea unui străin care să îi invite la cină și să-i trateze cu diverse curiozități. Mie-mi sună a rezoluție pe 2023.

„Sounds Like A Cult”, pentru cine a crezut măcar o dată că a intrat involuntar într-un cult
Uleiuri esențiale, aplicații de dating, Taylor Swift, Elon Musk – există atât de multe chestii cu potențial de cult în jurul nostru încât nu ai cum să nu te întrebi cu suspiciune care-i faza de fapt. Cu atât mai mult după ce asculți schimbul de argumente convigătoare (şi amuzante) dintre Amanda Montell și Medina-Maté, gazdele podcastului „Sounds Like A Cult”.
Despre Amanda Montell mai trebuie să știi că a publicat de curând o carte cu un subiect la fel de fascinant („Cultish: The Language of Fanaticism”), pe care este bazat și podcastul, despre felurile prin care limbajul contribuie la formarea unui cult.

„The Superhero Complex”, pentru cine ar vrea să vadă supereroi pe stradă
Dacă filmele și serialele cu supereroi nu sunt tocmai your thing, poate un podcast bazat pe faptul că există oameni obișnuiți care își asumă rolul acesta în societate o să te facă să reconsideri. Sau nu.
Pentru asta mergem totuși în Seattle, unde Phoenix Jones, o figură emblematică din așa-numitul fenomen al supereroilor din viața reală, luptă pentru binele societății (aparent). Jurnalistul David Weinberg îl analizează pe larg în primul sezon din podcastul „The Superhero Complex”.

„Normal Gossip”, pentru cine trage cu urechea la conversațiile altora în metrou
În „Don’t Worry Darling”, personajul Oliviei Wilde are o replică (subiectiv) memorabilă: „I missed you so much, I started writing gossip in a journal.” Dacă și tu te regăsești în vorbele ei, podcastul găzduit de jurnalista Kelsey McKinney e alegerea evidentă pentru urechile tale.
Sunt atât de multe lucruri de întors pe toate părțile încât a fost nevoie de o listă de invitați cu aceeași latură voyeuristică să i se alăture, pe care dacă te pasionează lumea asta o să descoperi că îi recunoști din alte podcasturi.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.