De Irina Munteanu

»

On our radar

„5 pentru Arte” și tot atâtea expoziții hibrid pe care să le vizitezi online

Immerse yourself in art

Într-un an în care peste 20 de artiști, designeri și arhitecți și-au susținut proiectele de diplomă în timpul lockdown-ului, The Institute și DIPLOMA au găsit formula perfectă: un showcase digital de artă care să compenseze pentru lipsa oportunităților de expunere fizică.

Am dat o tură virtuală pe platforma 5 pentru Arte, unde cinci profesioniști din industriile creative locale au realizat câte o selecție de lucrări pe care merită să le descoperi și tu. Hai cu noi!

o selecție de Eugen Rădescu

We Like Forests, Rose Petals & Grass. Do I Look at The Stars or Satellites?

„Limbajul imaginar/practica artistică scoate la iveală necesitatea pentru convenții-cadru stabilite în constituirea de înțelesuri, când iei elemente care sunt foarte la îndemână, aproape ca abordare și ca stil și le discuți în practica ta artistică, ajuți publicul să înțeleagă mai bine sensul artei.”

„POSTSOVIET”, proiectul Anei Costov, explorează tema identității naționale a generațiilor tinere din Republica Moldova, în contextul moștenirii sovietice.

Prin „Apel Nou”, Lucian Barbu încearcă o diminuare a distanței creată între artist și familie, odată cu mutatul de acasă pentru studiile universitare.

o selecție de Andrei Jecza

O călătorie suspendată între aici și acolo

„Într-o lume înghițită de neliniște și incertitudine, ne-am replantat rădăcinile gândurilor în soluții alternative ce să ne echilibreze zilele, ne-am căutat serenitatea în apropierea copacilor, ne-am uitat mai des la cer, ne-am luat timp să ascultăm șuieratul vântului în orașe.”

„You Know, You Don't Know and You Don't Remember”, lucrările Taniei Șimonca surprind contradicția dintre a avea și a pierde controlul.

o selecție de Ioana Ulmeanu

Creating Clothes in The Middle of Chaos

„(...) Ultimii ani au marcat și o preocupare firească, dată fiind dezbaterea la nivel global și local, pentru noțiunea de gen, și mai cu seamă pentru condiția femeii în prezent - dintotdeauna o temă predilectă a modei, care de altfel a reflectat fidel și a însoțit schimbările de norme și mentalități în acest sens. Multe dintre colecțiile de absolvire de anul acesta s-au îndreptat spre astfel de teme, iar cele alese aici nu fac excepție.”

Cu „I'm Not Non-Violent”, Teodora Bodescu propune o explorare a lenjeriei intime în outwear.

o selecție de Roxana Gamarț

ART MATTERS

„Cred că artiștii nu caută frumusețea, ci caută mai degrabă esența a ceea ce au trăit. Iar în esență se întâmplă să se ivească uneori și frumusețea, chiar dacă ea frizează uneori banalul, grotescul sau terifiantul.”

„UTOPIA - despre un posibil spațiu” însumează lucrările Theodorei Ispas, care se situează undeva la marginea realului.

o selecție de Attila Kim

Mai mult decât o decizie subiectivă

„Arhitectura înseamnă pentru noi toți în primul rând spațiul construit, o rezolvare creativă, estetică și pragmatică a cerințelor noastre individuale și comunitare (...). Lucrarea de diplomă este totuși o excepție, pentru că în viața majorității arhitecților este singurul proiect unde tema de cercetare și de proiectare, inclusiv situl, este ales și definit tot de autor.”

Lucrarea „Vilegiatură lacustră” a Alinei Marinescu oferă un punct de sprijin în repornirea turismului și a economiei locale.

More art

Despre expoziții fizice și virtuale a scris recent și colega mea, Amalia Dobre, într-un calendar cu artă vizuală la care visează în avans.