
Liliana Niculescu
In the city
5 muzee mai puțin cunoscute din București pe care trebuie să le vizitezi
_
Te invităm la o plimbare prin muzee și case memoriale mai mult sau mai puțin ascunse din București, cu povești care ne ajută să cunoaștem mai bine orașul și istoria lui.

Casele memoriale Liviu Rebreanu și Ion Minulescu
Gheorghe Marinescu 18
_
Într-un bloc cochet vizavi de Palatul Cotroceni, memoriile a doi scriitori importanți ai secolului XX, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu, sunt adunate pe același palier, în două apartamente aflate ușă-n ușă, pe care le poți vizita în aceeași zi.
_
Casa Memorială „Liviu și Fanny Rebreanu” se află în apartamentul cu numărul 11 din blocul interbelic, fiind o locuință cumpărată de scriitor pentru fiica lui, Puia Rebreanu.

_
Colecția, îngrijită de Muzeul Național al Literaturii Române, cuprinde atât opere de artă - tablouri și sculpturi create de unii dintre cei mai importanți artiști ai timpurilor - cât și documente și manuscrise care au aparținut familiei Rebreanu.

_
Imediat cum ieși din apartamentul cu numărul 11, intri în Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, unde cei doi poeți au trăit începând cu anul 1934. La fel ca locuința Rebreanu, casa Minulescu e o minunăție interbelică, cu ferestre mari și camere încăpătoare.

_
Pasionați de artă, soții Minulescu au strâns de-a lungul vieții tablouri semnate de Iosif Iser, Victor Brauner sau Camil Ressu, dar și multe alte opere de artă care pot fi văzute de public. Bineînțeles, nu lipsesc nici manuscrisele sau scrisorile celor doi.

Colecţia de artă „Ligia şi Pompiliu Macovei”
11 iunie 36-38

_
Aflată într-o clădire istorică inspirată de stilul francez, în apropierea Parcului Carol, colecția soților Pompiliu și Ligia Macovei înseamnă o călătorie prin cultura și societatea secolului XX și nu numai, cuprinzând atât tablouri sau sculpturi cât și multe cărți importante de profil. Pompiliu Macovei, diplomat, și soția lui, Ligia, pictoriță, au colecționat sute de obiecte importante care definesc epoci diferite.

Vila Minovici
Nicolae Minovici 1
_
Una dintre cele mai frumoase case din București, Muzeul „Nicolae Minovici”, a fost, la începuturi, o vilă de odihnă construită pentru celebrul medic care a trăit la început de secol XX, departe de agitația orașului, chiar vizavi de Pădurea Băneasa.

_
Clădirea în stil neoromânesc adăpostește artă tradițională și pictură contemporană, având o colecție importantă de cămăși, ștergare, ii și obiecte din ceramică din diverse colțuri ale țării.

Muzeul de Artă „Vasile Grigore”
Maria Rosetti 29

_
O surpriză într-un apartament aproape de Bulevardul Dacia, Muzeul de Artă „Vasile Grigore” înseamnă o colecție personală a unui pictor român. Prieten cu nume precum Corneliu Baba, Vasile Grigore a strâns peste 500 de obiecte de artă ce fac înconjurul lumii, din România până în Japonia. Iar arhitectura spațiului în care se află muzeul ne-a făcut să ne îndrăgostim iremediabil de acest loc.

Muzeul de Artă Veche Apuseană
Nicolae Minovici 3
_
Dacă o iei la pas pe lângă vila Minovici, o să descoperi o casă care și-ar putea găsi foarte bine un loc printre casele familiei regale britanice. Construit în stilul Tudor, Muzeul de Artă Veche Apuseană a fost donat în anii 1940 de către familia Minovici Furnica Academiei Române.

_
Casa cu 27 de camere cuprinde tapițerii flamande, vitralii germane sau elvețiene, opere semnate de pictori italieni sau germani și cărți datând din secolele XV-XVI. În plus, aici îl găsești pe unul dintre cei mai buni custozi ai unui muzeu, istoricul Constantin Cioancă, care te poartă prin istoria casei și a familiei Minovici.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.