
Irina Munteanu
Glamour loves
5 moduri prin care ne putem reduce amprenta de carbon cât stăm acasă
_
Chiar dacă nu mai ieșim din casă și statisticile ne arată că poluarea a scăzut, asta nu înseamnă că emisiile de carbon au dispărut și noi nu continuăm să ne lăsăm amprenta asupra mediului.
_
Ne-am observat cu atenție activitățile zilnice și am descoperit câteva moduri prin care ne putem reduce impactul negativ și proteja planeta.

Lo-fi is the new hi-res
_
Știi toate serialele pe care le urmărești fără întrerupere? Sau muzica pe care o asculți uneori pe YouTube fără să te uiți la videouri? Se pare că toate acestea sunt responsabile pentru 2% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, ceea ce le face la fel de nocive precum industria aviatică.
_
Soluția? Streamingul nu trebuie întotdeauna să fie la calitate ridicată, așa că poți opta oricând pentru o rezoluție mai mică, ceea ce va duce la un consum mai mic de energie. Odată cu distanțarea socială consumul de date crescut semnificativ, astfel că platforme precum Netflix au anunțat deja că au redus cu 25% calitatea streamingului.

Limitează-ți timpul pe care îl petreci la duș
_
Știm, într-o perioadă atât de dificilă, o baie cu multă spumă sau un duș nesfârșit sună minunat. Din păcate nu și pentru planetă. Un studiu Energy Saving Trust arată că apa caldă produce anual într-o gospodărie până la 875 de kg de emisii de carbon.
_
Așa că nu-ți rămâne decât să îți regândești un pic rutina și să începi să economisești apă și energie. Redu timpul pe care îl petreci sub duș, închide robinetul atunci când nu folosești apa, umple-ți mașina de spălat întotdeauna la capacitate maximă și spală hainele la 30 de grade Celsius în loc de 40.

Micșorează-ți cantitatea zilnică de deșeuri menajere
_
Nu scapi de emisiile de gaze nici când arunci gunoiul. De altfel, de fiecare dată când o faci îți mărești amprenta de carbon și poluezi aerul, solul și apa subterană. Gândește-te la volumul de emisii care se eliberează în atmosferă atunci când deșeurile ajung la groapa de gunoi, lucru care contribuie la schimbările climatice.
_
Cumpără atât cât mănânci sau, în contextul actual, gândește-te pe termen lung și alege produse care pot fi folosite în mai multe feluri de mâncare sau care au un termen mai lung de expirare. Pentru produsele proaspete, apelează la producătorii locali - mulți dintre ei îți vor aduce direct acasă coșul cu legume și fructe proaspete în această perioadă.
_
Nu uita să reciclezi plasticul, hârtia și aluminiul, iar dacă ai posibilitatea, să faci compost din deșeurile organice. Reciclând o conservă de aluminiu economisești până la 90% din energia necesară pentru a produce o conservă nouă, în timp ce dacă reciclezi 1 kg de hârtie, eviți eliberarea în atmosferă a aproximativ 1 kg de emisii de CO2.

Regândește-ți garderoba
_
Poate ți se pare tentant să faci mai mult shopping online în perioada asta decât deobicei. Dar înainte să finalizezi coșul de cumpărături, ține cont că industria fashion este responsabilă pentru aproximativ 10% din emisiile de CO2 la nivel global.
_
Așa că aruncă o privire în dulapul tău și încearcă să porți hainele pe care le ai deja, să le reinterpretezi, iar dacă este neapărat necesar să cumperi, fă-o mai puțin și mai responsabil. Nu uita că vintage și second-hand sunt întotdeauna o variantă eco-friendly, iar mărind durata de viață a unei piese vestimentare îi reduci până la 20-30% din amprenta de carbon.

Redu consumul de carne și lactate
_
Industria creșterii de animale pentru carne și lactate este responsabilă pentru 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. În acest caz, conform unui studiu condus de Universitatea de la Oxford, „o dietă vegană este probabil singura și cea mai eficientă modalitate de a-ți reduce impactul asupra planetei, mult mai eficient decât dacă ți-ai cumpăra o mașină electrică sau ai renunța la zboruri.”

Ajungem la tine pe mail în fiecare marți și vineri!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.