Ioana Ilie

10 ianuarie 2019

5 milioane de femei au format un lanţ uman de 620 de kilometri în India


Aproape cinci milioane de femei din sudul Indiei, statul Kerala, au format un lanţ uman lung de 620 de kilometri pentru a obține acces în templul hindus Sabarimala și pentru a promova respectarea egalității de gen în societatea indiană.


Templul Sabarimala a fost interzis, prin traditie, femeilor aflate la "varsta menstruatiei", până în luna septembrie, când Curtea Supremă a Indiei a anulat această decizie, în urma unei petiții care a semnalat că politica accesului în templu încalcă principiile egalității de gen.


Miza acestei inițiative a fost combaterea inegalităților de gen și contracararea acțiunilor sexiste ale grupărilor politice indiene de dreapta, care susțin limitarea accesului femeilor la ritualurile religioase din templul Sabarimala, unul dintre cele mai cautate destinatii indiene pentru pelerini.


Partidul naționalist aflat la guvernare a declarat că decizia Curții reprezintă un atac la adresa valorilor hinduse, conform cărora femeile aflate în perioada menstruației sunt considerate impure, iar susținătorii acestuia au organizat proteste pentru a justifica necesitatea interdicției și au atacat violent femeile care au vizitat templul în ultimele luni.


Ulterior deciziei luate de Curtea Supremă, poliția a operat peste 2000 de arestări din rândurile celor care protestau împotriva permiterii accesului femeilor în templu.


Kavita Das, una dintre participantele la „Zidul femeilor", a declarat pentru BBC că stereotipurile și prejudecățile societății limitează pe nedrept accesul femeilor la ritualurile religioase:


„Este o modalitate excelentă de a demonstra cât de puternice sunt femeile şi cum ne putem oferi putere una alteia. Bineînţeles, susţin decizia de a permite femeilor de toate vârstele să intre în templu. Nu cred că tradiţia sau gândirea învechită ar trebui să oprească femeile. Cele care vor să se roage, au dreptul să o facă”.


Kerala este un stat modern cu o rată de alfabetizare de 99%, iar stilul de viață, ospitalitate, facilitățile de sănătate și securitate socială o situează la nivelul statelor dezvoltate.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.