
Cezara Palade
1 februarie 2019
5 greșeli de beauty pe care nu mai ai voie să le faci în 2019
Repetă după noi: nu voi mai merge la somn fără să mă demachiez. Acum că am atins și acest subiect, putem trece la discuții mai serioase despre îngrijirea tenului. Desființăm câteva greșeli pe care (probabil) nici nu știai că le faci.
Primul suspect? Apa micelară.

Părerile legate de demachierea cu apă micelară sunt împărțite. „Aceasta rămâne de multe ori prima mea opțiune atunci când recomand produse de demachiere; se potrivește oricărui tip de ten și piele, mai ales celei sensibile cu predispoziție la înroșire și rozacee”, ne-a explicat dr. dermatolog Ioana Simian, Avon.
Cum funcționează?
„Are în compoziție micelii, adică microsfere care includ o parte lipofilă și una hidrofilă. Partea lipofilă, adică uleioasă, înlătură sebumul, machiajul rezistent la apă, în timp ce partea apoasă, hidrofilă, curăță impuritățile și desăvârștește demachierea”, ne-a detaliat dr. Simian.
Totuși, te întrebi de ce a ajuns pe lista suspecților. Ei bine, demachierea doar cu apă micelară nu este suficientă. „Atunci când folosim doar produsul de demachiere, fie el și apă micelară, există riscul să nu îndepărtăm toate reziduurile de la nivelul pielii, și putem lăsa o peliculă care blochează porii și care poate predispune la formarea punctelor albe sau negre”, ne-a explicat dermatologul.

Dr. Ioana Simian recomandă întotdeauna curățarea dublă, care „presupune completarea apei demachiante cu un produs de spălare, fie că vorbim de spumă, gel de curățare sau gel exfoliant.”
Suspectul numărul doi? Parabenii.
Înainte să arunci la gunoi toate produsele care conțin parabeni, află că ei se găgesc în mod natural în alimentele pe care le consumăm zi de zi.
„Parabenii sunt derivați ai acidului para-hidroxibenzoic și acești compuși se întâlnesc în mod natural în drojdie, măsline, dar și în unele fructe precum căpșunile, coacăzele și strugurii”, ne-a explicat dr. dermatology Adelina Vasilescu, AVRA Aesthetic Institute.
De fapt, nu există dovezi științifice care să îi asocieze cu cancerul, așa cum se zvonea.
„Au existat mai multe ipoteze legate de efectele lor pro-estrogenice, antiandrogenice, de potențialul carcinogen și legătura cu cancerul de sân. Totuși, nu există dovezi științifice provenite din studii clinice care să susțină niciuna dintre aceste ipoteze”, ne-a spus dermatologul.
Probabil ai auzit și că parabenii sunt absorbiți prin piele. Totuși, ei sunt metabolizați rapid și excretați complet, astfel că nu rămân în țesuturi și nu au niciun effect nociv asupra organismului uman, ne-a asigurat dr. Vasilescu.

Totuși, de ce sunt adăugați în produsele cosmetice? „Au rol de protecție și conservare a substanțelor active și rol biocid, inhibând dezvoltarea unor bacterii care ar putea produce infecții la aplicarea produsului respectiv”, a explicat dr. Vasilescu.
În plus, există o mulțime de alternative la produsele cosmetice cu parabeni, însă dermatologul ne atrage atenția că acestea pot produce dermatite iritative și alergice la persoanele cu piele sensibilă. Dr. Adelina Vasilescu nu recomandă să ne ferim de parabenii din produsele cosmetice.
Suspectul numărul 3? Uleiurile esențiale.

O mască de față făcută în casă cu pudră de argilă, miere și câteva picături de ulei de măsline sună minunat. Dacă te gândești, însă, să adaugi și un ulei esențial, iată ce trebuie să știi.
„Uleiurile esențiale sunt uleiuri volatile, se evaporă la temperatura camerei, au o aromă concentrată și sunt folosite în parfumuri”, explică dermatologul.
Sună inofensiv?
„Acestea nu ar trebui aplicate pe piele în stare pură niciodată”, ne-a avertizat dr. Vasilescu. Atât timp cât uleiurile esențiale nu sunt diluate și fixate cu alte ingrediente, pot provoca iritații și alergii în contact cu pielea.
Cu toate acestea, putem folosi în siguranță produsele formulate în laborator care au în compoziție și uleiuri esențiale. „Uleiul de arbore de ceai are proprietăți importante de care putem profita în siguranță dacă alegem creme, geluri sau loțiuni tonice care îl includ în lista de ingrediente”, a explicat dr. Vasilescu.
Suspectul numărul 4? Crema hidratantă.

Hidratarea este un pas-cheie din rutina de îngrijire, indiferent de tipul tău de ten. Contează, în schimb, formula pe care o alegi. „Nu toată lumea are nevoie de o cremă hidratantă, cel puțin nu în sensul tradițional al cuvântului”, scrie într-un document realizat de echipa de cercetători a brandului Paula’s Choice.
„De exemplu, dacă ai tenul gras sau mixt, ori predispus la acnee, aplicarea cremelor și loțiunilor poate duce la un adevărat dezastru”, spun specialiștii. Formulele foarte grase și onctuoase nu sunt potrivite în acest caz, pentru că pot înrăutăți problemele tenului.
Hidratarea, însă, este esențială, așa că dacă ai tenul gras, mixt sau predispus la acnee, optează pentru produsele cu textură lejeră, precum serumurile sau gelurile, care conțin ingrediente hidratante și antioxidante.
Suspectul numărul 5? Apa.

Apa este, într-adevăr, sursa principală de hidratare a corpului. Totuși, chiar și dacă reușești să bei acele opt pahare de apă pe zi, tot nu vei reuși să asiguri pielii un nivel optim de hidratare.
„Nicio cantitate de apă nu poate asigura aceleași beneficii precum folosirea produselor care conțin ingrediente ca ceramidele, acidul hialuronic, acizii grași omega, lecitina și glicerina”, specifică cercetătorii Paula’s Choice.
Este adevărat, un studiu publicat în Journal of Clinical Cosmetic Investigative Dermatology a demonstrat că este posibil să ajuți pielea uscată bând o cantitate de 3,78 litri de apă într-o zi. Totuși, nu este recomandat să consumi atât de multă apă în decursul unei singure zile, pentru că poate consecințe grave asupra sănătății tale. Optează pentru un produs hidratant potrivit tipului tău de ten.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.