de IOANA ILIE
Cea de-a șaptea ediție Art Safari are loc între 11 și 20 septembrie în două spații distincte din București: Victoria Tower (Calea Victoriei, numărul 15) și AFI Cotroceni.
Lucrări de pictură, sculptură, grafică, fotografie, performance și chiar și o instalaţie textilă de mari dimensiuni, le găsești pe toate în programul Art Safari 2020. Am luat la rând pavilioanele și îți spunem către ce ne vom îndrepta.
Expoziția „Școala de la București. Tradiție, amor, trădare” ia forma unei autoreflecții asupra identităților din scena artei vizuale bucureștene din ultimii 30 de ani și aduce la un loc lucrări de pictură, sculptură, grafică, fotografie, obiect, multimedia, instalaţii și perfomance.
Printre artiștii expuși în cadrul acestei expoziții colective se regăsesc: Saddo, Michele Bressan, Nicolae Comănescu, Suzana Dan, Dumitru Gorzo, Nicu Ilfoveanu, Gili Mocanu, Vlad Nancă, Lea Rasovszky, Alexandru Rădvan, Roman Tolici, Ștefan Ungureanu și Mihai Zgondoiu.
Expoziția dedicată lui Sabin Bălașa va fi găzduită în Victoria Tower, iar vizitatorii vor avea ocazia să admire, în premieră în cadrul unei expoziții, 8 lucrări de artă ale artistului aflate în gestiunea Camerei Deputaților, alături de numeroase altele de la muzee și colecționari privați.
Pânzele care poartă semnătura pictorului Sabin Bălașa par să fie ferestre, hublouri deschise spre univers sau galaxii populate de ființe feminine și masculine surprinse în drumul lor inițiatic și sunt cunoscute publicului pentru temele complexe pe care le abordează: legendele, istoria, prezentul poporului român precum și miturile, căutările și simbolurile umane generale.
Țara invitată la ediția de anul acesta este Israel și va fi reprezentată în cadrul Art Safari printr-o instalație textilă de mari dimensiuni care poartă semnătura artistului Gilli Avissar și va putea fi vizitată în atriumul Art Safari.
„Tehnica sa versatilă, un joc între creație și spectacol, îi oferă lui Gili Avissar abilitatea de a personaliza spațiile în care expune. De aceea, știm că lumile pe care le va crea pentru această ediție vor transporta publicul în noi dimensiuni”, ne spune ES David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, despre artistul de origine istraeliană și lucrările acestuia.
Satelitul Art Safari din AFI Cotroceni găzduiește 1.000 de metri pătrați de artă și patru experiențe distincte: sculptură, arte textile, instalație mobilă semnată Obie Platon - pictor și graffer și unul din cei mai bine cotați artiști tineri români - , și o instalație artistică surpriză, concepută pentru toate vârstele. Accesul în cadrul Pavilionului AFI – ART va fi gratuit, pe toată durata evenimentului.
Guerrilla Girls este un grup de artiste activiste și feministe care a luat ființă în anul 1985 la New York. În lucrările lor, artistele folosesc statisticile, umorul și vizualurile pentru a demasca discriminarea de gen și rasismul prezente în societatea actuală, dar și corupția din lumea filmului, politică sau cultura pop.
După expoziții la MoMA, Tate Modern, Centre Pompidou, Bienala de la Veneția, Van Gogh Museum și Art Basel și o carieră de aproape patru decenii, grupul Guerrilla Girls ajunge și în România și adresează o întrebare potențialilor vizitatori: Are you ready for The Art of Behaving Badly?
Timp de 10 zile, Art Safari 2020 va găzdui 11.000 de metri pătrați de artă românească de patrimoniu și contemporană, dar și artă internațională – aproximativ 800 de lucrări care provin din colecțiile a 18 muzee și din 84 de colecții private. Poți vizita expozițiile fie pe timpul zilei (luni-vineri: 12:00-21:00, sâmbătă-duminică: 10:00-21:00), fie în cadrul tururilor nocturne (în zilele de vineri și sâmbătă: 22:00-01:00). Detalii despre program și acces, mai jos.