
De Irina Munteanu
5 cărți de fotografie care o să-ți prelungească vara
SUMMER PERKS
Vremea s-a mai răcit, începi să derulezi printre fotografiile din vacanță, pe unele le pui la favorite, pe altele le ții ca inspirație pentru anul următor. Dacă îți sună cunoscut înseamnă că nu prea ești gata să te desparți de vară. Nici eu, așa că propun să trișăm și să o prelungim un pic.
Am exact ce trebuie pentru asta: câteva cărți de fotografie recente care să te plimbe prin lume și să îți reamintească în diverse feluri de atmosfera verii care doar ce-a trecut.

Les rochers fauves (2022)
Clément Chapillon
Fotograful Clément Chapillon se întoarce de 20 de ani pe aceeași insulă din Grecia și, deși pare că a descoperit tot ce se putea despre ea, continuă să o exploreze pe toate părțile și să adune poveștile locuitorilor săi. Toate vizitele s-au materializat într-un proiect foto, transformat de curând într-o carte, prin care explorează ideea de izolare, geografică sau mentală, într-un spațiu finit – insula Amorgos.



Puglia. Tra albe e tramonti (2022)
Luigi Ghirri
Înainte să aleagă fotografia, Luigi Ghirri a lucrat ca topograf, ceea ce i-a oferit un anumit mod de a privi. Nu întâmplător o să realizezi că ai încremenit minute în șir privindu-i fotografiile cu atenție, absorbind fiecare detaliu, unghi sau textură din ele.


Ghirri a dezvoltat o legătură specială cu Puglia, regiune pe care a vizitat-o, fotografiat-o și explorat-o anual de-a lungul unui deceniu. În cartea „Puglia. Tra albe e tramonti”, apărută la MACK și momentan sold out pe site-ul lor, găsești fotografii foarte puțin cunoscute, multe dintre ele nepublicate, care o să-ți amintească de senzația pe care o ai când te plimbi fără oprire de pe o stradă pe alta.

August (2022)
Collier Schorr
Sunt imagini pe care știi din clipa în care le vezi prima dată că ți s-au întipărit în memorie pentru totdeauna. E cazul polaroidelor făcute de Collier Schorr în urmă cu 20-30 de ani și publicate vara asta în cartea „August” (omagiu adus atât fotografului german August Sander, cât și verii).

Collier Schorr,
„Cornelius. Study for a blond worker”
Deși cartea lui Schorr documentează mai degrabă „felul în care istoria rezidă cultura contemporană”, în cuvintele fotografei, și explorează teme precum războiul, naționalismul și emigrarea, vizitele ei în Schwäbisch Gmünd au produs o serie de portrete captivante, desprinse parcă din jurnalul unei veri petrecute departe de casă.

Girl Pictures (2020) Justine Kurland
„Girl Pictures” o să îți amintească de mici momente pe care ai crezut că le-ai uitat și presimt că o să îți regreți că nu ai avut cum să le imortalizezi pe atunci. Dar nu-i nimic, există ceva chiar mai bun – din 1997 și până în 2002, Justine Kurland și-a petrecut timpul plimbându-se prin America și fotografiind adolescente și grupuri de prietene în momentele de rebeliune specifice vârstei.


Justine Kurland, „The Wall”, 2000
Justine Kurland, „Poison Ivy”, 1999
Fără să fie conștiente de cameră sau de privirile celor din jur, fetele cutreieră păduri, își împletesc una celeilalte părul, înoată, se cațără și par că trăiesc într-o lume lipsită de orice fel de limitări.

Transfiguration (2022) Antigone Kourakou
E fascinant cum fotografii greci tind să fotografieze monocrom atunci când se află pe meleaguri natale și să ajungă la dimensiuni și idei pe care altfel probabil că nu le-ar putea transpune la fel (fascinația se datorează probabil și faptului că nouă, „trecătorilor”, ne e mai greu să facem același lucru).

În „Transfiguration”, prima carte a fotografei Antigone Kourakou, prezențele feminine sunt surprinse în plină călătorie fictivă, înconjurate de elemente naturale și multe simboluri.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.