de IOANA ILIE

3 expoziții pe care vrem să le vizităm toamna asta


Lucrări care au ca punct de plecare fotografia de presă, semnate de Răzvan Anton, materiale documentare despre existența culturii LGBT în Europa Centrală și de Est, colecționate de Karol Radziszewski, performance-uri, fotografii imense și filme video sau lucrări din sfera sculpturii curatoriate de Liviana Dan, le puteți vedea în 3 expoziții deschise toamna aceasta la București și Timișoara.

Curator: Liviana Dan 25 septembrie 2020 - 24 ianuarie 2021 Kunsthalle Bega, Timișoara

SENSUL SCULPTURII


Cum poate fi definită într-o manieră contemporană lunga istorie a sculpturii? Cade mitul marmurei. Autonomia formei și angajamentul conținutului sunt contaminate de regulile instalației. Cele două poziții anti-monument și anti-soclu devin teme recurente. Orice material poate fi înlocuit cu un alt material fără ca intenția să fie schimbată.


În ultimul timp lucrări tot mai surprinzătoare se numesc sculptură: fotografii imense și filme video documentând oceanul, vegetația, gheața, corpul uman, moleculele, plantele din argint, norii și tunelele de lumină și performanța documentând gridul tehnic care primește sensibilitate teatrală.

Mihai Olos / Untitles, N.D.

Foto: Marius Popu Courtesy Olos Estate and Plan B Cluj, Berlin

ALEX MIRUTZIU / TOWARDS EXITING A FOLD, a performance


Expoziția colectivă Sensul Sculpturii, curatoriată de Liviana Dan, aduce împreună lucrări semnate de Apor - Nimbert Ambrus, Rudolf Bone, Norbert Costin, Teodor Graur, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alexandru Miruțiu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Alexandra Pirici, Bogdan Rața, Cristian Răduță, Mircea Spătaru, Patricia Teodorescu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin.

Artist: Karol Radziszewski 22 octombrie – 19 noiembrie MNAC București

QUEER ARCHIVE INSTITUTE


Karol Radziszewski a debutat în 2005 la Varșovia cu expoziția „Fagg”, un proiect de cercetare a propriei identități de bărbat gay, iar în anii ce au urmat și-a format treptat o practica personală de artist - activist, în care îmbină activitățile de colecționare cu cele publicistice și de resemnificare a arhivei.


Aflat pentru a treia oară în România, artistul și activistul de origine poloneză își continua practica sa artistică bazată pe cercetarea și arhivarea istoriei LGBT și ne invită, în această toamnă la o instituție imaginară intitulată Queer Archive Institute, unde putem viziona materiale documentare în original sau copii, care atesta existenta unei culturi LGBT în Europa Centrală și de Est.


„Queer Archive Institute este un proiect artistic de arhivare subiectivă a istoriei queer, o ficțiune instituțională personalizată de Karol Radziszewski în 2015. Artistul performează în realitate posibilitățile instituției, devine instituția, își însușește puterea instituționalizării propriei practici găsind astfel o alternativă echitabilă de a se prezenta în spațiul public dincolo de particularitatea propriei identități”, ne spune Valentina Iancu, curatoarea expozitiei.

Artist: Răzvan Anton 10 septembrie – 7 noiembrie 2020 GAEP GALLERY, București

STUDIES OF GAZE



În ultimii 5 ani, Răzvan Anton a dezvoltat o cercetare vizuală pornind de la Arhiva de Fotografie de Presă Minerva, ce conține imagini realizate între 1965 și 1993 de fotojurnaliștii de la ziarele clujene Făclia și Igazság.


Variate din punct de vedere tematic, fotografiile documentează, printre altele, ateliere de artiști, sculpturi din spații publice și propuneri de monumente de for public și constituie punctul de plecare pentru lucrările găzduite de expoziția Studies Of Gaze, care explorează actul de a privi pornind de la reprezentări ale artei.


Prin heliografiile sale („fading studies”), Anton captează și înregistrează lumina soarelui și timpul.


Începe prin a hașura cât mai dens colile de hârtie cu un pix albastru, apoi recurge la pozitivul fotografiei de arhivă imprimat pe o folie transparentă, îl suprapune peste suprafața hașurată și lasă colile în lumina soarelui, pe ferestrele atelierului său.


Acest proces de developare lentă durează câteva săptămâni, în funcție de anotimp și intensitatea luminii.


Pornind, de asemenea, de la fotografii de arhivă, videourile („reflective studies”) captează într-un mod poetic, cu ajutorul unor oglinzi gravate, mișcarea crengilor de copac în fața ferestrei atelierului artistului. Pentru el, această mișcare subtilă este legată de iluzia formării imaginilor și de presupusa obiectivitate a fotografiei.