
Ioana Ilie
Serious Business
3 acțiuni feministe în care te poți implica la începutul lunii martie
_
Luna martie începe cu o serie de acțiuni feministe menite să semnaleze faptul că violenţa împotriva femeilor continuă să fie tacit sau explicit acceptată atât la nivel de societate, cât şi la nivel instituţional.

Flashmob-ul „Violatorul ești TU" ___
Pe 1 martie, grupul informal #MulțumescPentruFlori, care a inițiat mișcarea #CadeUnaCădemToate, ne invită să ne solidarizăm în cadrul flashmob-ului „Violatorul ești TU", ce va avea loc în fața Ministerului de Interne din Piața Revoluției.
___
Flashmob-ul este inspirat de cântecul „Un violador en tu camino”, lansat la sfârșitul anului trecut, cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Violenței Asupra Femeilor, ca o manifestare de protest participativă creată de către colectivul feminist Las Tesis din Chile, menită să denunțe abuzurile grave la care sunt supuse în prezent femeile din America de Sud.

___
În mai puțin de câteva săptămâni, mesajul flashmob-ului din Chile a fost preluat de către organizațiile feministe din întreaga lume, care au organizat mișcări de protest pe străzile celor mai mari orașe de pe Glob, printre care Bogota, Lima, Mexico, New York, Paris, Barcelona, Berlin sau Milano.
___
„În semn de solidaritate cu surorile noastre de peste tot din lume, am ales să organizăm şi în România flashmob-ul „Violatorul ești TU”, tocmai pentru a arăta, încă o dată, că sexismul şi violenţa împotriva femeilor sunt normalizate în toate societățile patriarhale atât din Est cât și din Vest, nu sunt doar o excepție românească sau un semn de necivilizație.”, spun organizatoarele pe evenimentul de Facebook asociat flashmobului.

___
„Violenţa împotriva femeilor este în continuare tacit sau explicit acceptată atât la nivel de societate, cât şi instituţional. Statisticile pentru România arată că 1 din 4 omoruri au loc în familie, în jur de jumătate dintre cetățeni cred că violul poate fi justificat în anumite circumstanțe, iar 30% dintre femei spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani.”
___
„81% din cazurile de violenţă se petrec la domiciliu – atât în rural (53% din cazuri), cât şi în urban (47%). Tot în 81% dintre cazuri, victimele violenţei sunt femei, pe când în 92% dintre cazuri bărbaţii sunt agresori, iar 1 din 4 românce a fost agresată fizic sau sexual de partener. Cu toate acestea, doar 4% din actele de violenţă ajung în instanţă. În plus, România este una dintre principalele țări de origine ale victimelor traficului de persoane din Europa, de multe ori traficul având loc cu complicitatea autorităților”.

___
„În luna femeilor, mulțumim pentru flori dar vrem respect, egalitate, dreptate, siguranță și toleranță zero față de orice formă de agresiune. Reluăm revendicările pe care le-am transmis an de an, și pe care vom continua să le susținem atât timp cât va fi necesar.”, au mai spus organizatoarele.
___
Același flashmob va fi organizat și în Cluj, pe 8 martie, în Piața Unirii, de către un grup informal de femei și persoane non-binare care se declară revoltate de amploarea și normalizarea violențelor de gen din România:

___
„Simțim nevoia unei intervenții feministe și în contextul local. Violența domestică este încă normalizată, cultura violului și învinuirea victimelor încă provoacă răni adânci, rușine și neîncrederea că poate fi și altfel. Pe 8 Martie ne alăturăm și în Cluj mișcării împotriva violenței îndreptate asupra femeilor și persoanelor non-binare! Vino la flashmob, hai la repetiții dacă poți, invită-ți prietenele și dă de veste că suroritatea feministă se vede în stradă.”, spun organizatoarele din Cluj.
Revendicările flashmob-ului ___
Printre revendicările adresate autorităților prin intermediul flashmob-ului „Violatorul ești TU" se numără formarea obligatorie a polițiștilor, personalului juridic și medical în problematica violenței de gen, simplificarea procedurilor instituționale de raportare a violurilor și a agresiunilor sexuale, crearea mai multor adăposturi în toată țara pentru persoane care se confruntă cu violență domestică și sexuală și introducerea în școli a unor programe accesibile dedicate educației pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen.

„Liturghia Feministă” și campania online #MulțumescPentruFlori ___
Flashmobul „Violatorul ești TU" va fi dublat de o campanie online sub hashtagul #MulțumescPentruFlori și de un alt protest, „Liturghia Feministă”, ce urmează să fie organizat în București pe 8 martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.
___
„Continuăm și anul acesta, în spirit solidar cu surorile din toată lumea, protestul feminist prin care revendicăm ziua de 8 martie ca zi internațională pentru drepturile femeilor și pentru comemorarea luptei femeilor pentru egalitate.”, spune Ela Crăciun, una dintre organizatoarele evenimentelor ce vor avea loc în București.

___
„Prin deja cunoscuta noastră campanie online și hashtagul #Multumescpentruflori, vom transmite zilnic, între 1 și 8 martie, mesajul nostru feminist: nu vrem flori și dulcegării ipocrite vreme de o zi, vrem egalitate, demnitate, respect și solidaritate.”
___
„Vom marca această săptămână și offline, prin două evenimente de protest artistic feminist: flashmobul originar din Chile și reprodus în toată lumea în ultimele luni, Un violador en tu camino, cât și un al doilea eveniment, Liturghia Feministă, ale cărui detalii de participare le vom anunța pe 1 martie.”

___
Pentru mai multe detalii despre pregătirea flashmob-ului şi participarea la celelalte acțiuni organizate la începutul lunii martie, poți accesa grupul public de Facebook pus la dispoziție de organizatoare, aici.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.