Alina Vîlcan
21 februarie 2019
11 cărți de citit la început de primăvară
Este o adevărată explozie de titluri noi în librării așa că am selectat 11 cărți cu care merită să îți petreci primele zile ale primăverii.
Începem cu „Nimicul” lui Hanif Kureishi, unul dintre marii scriitori britanici de acum. Kureishi ne poartă într-o Londră a prezentului, tributară artei, în care un bătrân regizor își transformă răzbunarea față de adulterul partenerei într-o adevărată capodoperă.
Umor, suspans, sex și autodistrugere – iată ingredientele acestei povești!

„Nimicul”, de Hanif Kureishi
Editura Humanitas Fiction, 27 lei
„Omul în căutarea sensului vieții”, de Viktor E. Frankl, rememorează experiențele autorului din lagărele de concentrare naziste, mai ales de la Auschwitz, unde acesta a petrecut trei ani.
O carte care schimbă vieți, de la unul dintre cei mai mari psihiatri vienezi ai tuturor timpurilor, fondatorul logoterapiei.

„Omul în căutarea sensului vieții”, de Viktor E. Frankl
Editura Vellant, 27 lei
La sfârșitul anilor '60, în Ciudad de Mexico, orașul pe ale cărui acoperișuri tinerii petrec neîncetat, un adolescent își pierde fratele mai mare, bunica, părinții.
Departe, în munții Canadei, în Nordul Înghețat, un inuit pornește pe urmele unui lup. „Sălbaticul”, romanul de geniu semnat de Guillermo Arriaga, reunește două povești magistrale.

„Sălbaticul”, de Guillermo Arriaga
Editura Art, 44,40 lei
Atracția istoriei: cărțile din care vei afla tot felul de lucruri din trecut...
„O istorie erotică a psihanalizei” adună peste 50 de episoade din viețile unor nume grele ale psihanalizei, artei și literaturii, de la Anna Freud la Lou Andreas-Salomé și Virginia Woolf. O carte despre cum s-au împăcat dragostea și psihanaliza în trecut, dar și acum. De neratat!

„O istorie erotică a psihanalizei. De la dădaca lui Freud la amanţii de astăzi”, de Sarah Chiche
Editura Polirom, 39,95 lei
Multipremiat, romanul „Satul neamțului sau Jurnalul fraților Schiller” al algerianului Boualem Sansal traversează lumea confruntând nazismul cu islamismul fundamentalist, într-un tur de forță care te va face să înțelegi mai bine conflictele prezentului.
Original prin structură și stil și curajos prin conținut, e un text cu totul captivant!

„Satul neamțului sau Jurnalul fraților Schiller”, de Boualem Sansal
Editura Humanitas Fiction, 32 lei
Noua generație: când nu te saturi să descoperi vocile tinere din literatură!
În „Moștenirea”, romanul său de debut, Cynthia D'Aprix Sweene scotocește în trecutul unei familii new-yorkeze sub pretextul unei moșteniri pe care și-o dispută frații Plumb.
Aceștia sunt o casnică, un dealer de antichități gay, o scriitoare în impas și Leo, oaia neagră, abia ieșit de la dezintoxicare. O poveste savuroasă!

„Moștenirea”, de Cynthia D'Aprix Sweeney
Editura Litera, 39,90 lei
Să nu uităm literatura autohtonă!
„Și fericirea era obligatorie”, de Andrei Crăciun, este un microroman-poem ce rememorează cu haz căderea comunismului și efectele sale într-un mic oraș de provincie, dar și întâmplări spuse alert din Bucureștiul nouăzecist și de început de mileniu III. Cheia lecturii: nostalgia.

„Și fericirea era obligatorie”, de Andrei Crăciun”
Editura Polirom, 22,95 lei
Ce ai spune de o întâlnire de neuitat în Berlinul de Est? Sau poate preferi o plimbare prin Parisul primei mari iubiri a lui Pablo Picasso?
Am început să aștept cu nerăbdare cărțile maltezului Immanuel Mifsud odată cu romanul „În numele Tatălui (și al Fiului)”. Frumusețea scriiturii lui Mifsud nu poate fi contestată, și iată cel mai nou volum al său: „Necunoscuta din Berlinul de Est”!
Povestea începe într-o zi de martie a anului 1980, în Alexanderplatz, când un actor din Malta cunoaște o chelneriță berlineză pentru care va face o obsesie, scriindu-i timp de trei decenii.
Într-un final, el se întoarce în orașul german pentru a o regăsi.

„Necunoscuta din Berlinul de Est”, de Immanuel Mifsud
Editura Nemira, 28,49 lei
Lasă-te fermecată de prima mare poveste de dragoste trăită de Pablo Picasso, aceea cu Eva Gouel, costumieră a legendarului cabaret Moulin Rouge!
Deși nu a devenit niciodată „Madame Picasso”, Gouel, pe numele său real Marcelle Humbert, a inspirat lucrări din perioada colajelor cubiste ale artistului, de la începutul secolului XX, și a murit la Paris, la numai 30 de ani.

„Madame Picasso”, de Anne Girard
Editura Nemira, 40,49 lei
Despre bărbați, în mileniul III...
Cartea artistului britanic Grayson Perry, „Evoluția bărbatului”, este un ghid pentru înțelegerea masculinității de azi, dar și pentru corectarea acesteia.
Perry pledează pentru o masculinitate care să renunțe la agresivitate, adaptându-se unei lumi în schimbare, în care femeile au obținut noi drepturi, de neignorat. În plus, e timpul pentru acceptarea traversării granițelor între sexe și pentru noi mentalități!

„Evoluția bărbatului”, de Grayson Perry
Editura Vellant, 39,90 lei
Marile ficțiuni: „4 3 2 1”, de Paul Auster, este cu siguranță pe lista cărților de citit într-o viață.
Un excepțional bilgdungsroman prin care, alături de Ferguson, protagonistul înfățișat în patru ipostaze cât tot atâtea romane distincte, vei face o incursiune de neuitat în istoria Americii celei de-a doua jumătăți a secolului XX.
Aselenizarea, asasinarea lui JFK și a lui Martin Luther King, Războiul din Vietnam și Războiul Rece se regăsesc toate aici, printre evenimentele consemnate în cele peste 900 de pagini ale acestui imn grandios închinat tinereții.

„4 3 2 1”, de Paul Auster
Editura Art, 44, 40 lei
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.