Ioana Ilie

10 ianuarie 2019

10 victorii obținute de femei din întreaga lume în 2018

Anul 2018 a fost plin de mișcări sociale pentru îmbunătățirea calității vieții femeilor din întreaga lume. 


Începând cu luna martie, mii de femei au organizat proteste și marșuri pentru semnalarea abuzurilor și combaterea oricărui tip de violență asupra femeii.


Martie, Liberia


O primă victorie o reprezintă interzicerea mutilării genitale a femeilor din Liberia, în martie 2018 și îi aparține lui Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie președintă din Africa.



Liberia este una dintre cele mai sărace țări de pe continentul african.

În timpul ultimelor ore ca președintă, Ellen Johnson Sirleaf a semnat un ordin executiv prin care a interzis mutilarea genitală a femeilor, un obicei antic care afecta, la momentul respectiv, mai mult de jumătate din adolescentele din Liberia.


Mai, Festivalul de Film de la Cannes


În luna mai, 16 actrițe afro-americane au protestat pe covorul roșu de la Cannes pentru a denunța rasismul din industria filmului.


Protestul a avut loc la doar câteva zile după ce alte 82 de actrițe au protestat pentru egalitate de gen și egalitate salarială între bărbați și femei în industria cinematografică.


Printre participantele la protest s-au aflat toate membrele juriului festivalului, dar și actrițe, regizoare și producătoare de film.


Mai, Irlanda


Tot în luna mai, cetățenii irlandezi au votat printr-un referendum eliminarea articolului din Constituție care interzicea avortul pe teritoriul Irlandei.



Dublin, mai 2018

În prezent, prin modificările aduse de referendum, constituția Irlandei oferă un cadru legal pentru avortul la cerere în primele 12 săptămâni de sarcină, iar dacă sarcina pune în pericol viața mamei sau fetusul prezintă malformații, avortul este permis până în a 22-a săptămână de sarcină.


Iunie, Coreea de Sud


În luna iunie, mii de femei au protestat în Coreea de Sud pentru a denunța violența sexuală online.




Peste 2.000 de femei au mărșăluit pe străzile orașului Seul pentru a semnala abuzurile sexuale prin intermediul rețelelor virtuale. 


Protestul a reprezentat cea mai amplă demonstrație din istoria Coreei de Sud și a avut ca mize atât semnalarea violenței sexuale online, cât și obținerea unor legi coerente, bazate pe principiul egalității de gen, pentru combaterea acestui fenomen.


Iunie, Olanda


Tot în luna iunie, Femke Halsema a fost votată primar al orașului Amsterdam. 


Conform BBC, multe orașe mari din Olanda au fost conduse în trecut de femei, însă capitala Olandei are o femeie în rolul de primar pentru prima dată în istorie.


Iunie, Romania


Începând cu luna iunie 2018, victimele violenţei domestice din România pot cere ordin de protecţie provizoriu pe loc, direct de la poliţistul care constată agresiunea.



Această reglementare a fost introdusă printr-un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. 


Ordinul de protecţie provizoriu este un instrument complementar emis de către poliţist pe loc, pentru o perioadă de 5 zile, cu posibilitate de prelungire, până la emiterea Ordinului de protecţie de către un judecător.

În luna iulie, hărțuirea stradală a fost interzisă în România și începând de atunci, poate fi sancționată prin amendă.


Propunerea legislativă aprobată în iulie rezolvă două necesități majore ale cadrului legislativ actual: interzicerea tuturor formelor de hărțuire ce nu intră sub spectrul legii penale sau al relațiilor de muncă, precum și sancționarea lor.


Iulie, Polonia


Tot în luna iulie, sute de activiști și activiste pentru drepturile femeilor au protestat în Varșovia, față de o nouă propunere legislativă care restricționează dreptul femeilor la avort.



Polonia are printre cele mai dure legi împotriva avortului din Uniunea Europeană. În prezent, legislația poloneză permite avortul doar în cazul în care viața mamei este pusă în pericol de sarcină, în cazul în care sarcina a apărut în urma unui viol sau incest și în cazul în care testele realizate în timpul sarcinii indică o probabilitate crescută ca fetusul să sufere de o boală incurabilă.

Octombrie, România



În octombrie a avut loc la București marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!”, care a adus împreună sute de femei care se solidarizează în lupta pentru combaterea violenței.

Mai târziu, în luna noiembrie, aceleași grupări feministe din România au organizat o acțiune de solidarizare cu femeile din Bulgaria, pentru semnalarea tuturor formelor de violență îndreptate asupra acestora, în contextul în care prevederile Convenției de la Istanbul întârzie să fie adoptate.



Tu cum vezi anul 2019?

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.