
Ioana Ilie
Overdoses
10 spectacole pe care merită să le vezi la început de toamnă
_
Luna septembrie ne aduce de fiecare dată producții noi pe scena artelor performative, așa că am aruncat un ochi în programul stagiunilor și am selectat 10 spectacole pe care cred că te-ai bucura să le vezi în această toamnă.

Imagine human ___
Cum ar fi dacă nu ar fi totul atât de trist în lume și ar exista spațiu de imaginare, acțiune și transformare foarte, foarte aproape? Cum ar fi dacă umanul n-ar fi ceva ce trebuie depășit, ci dimpotrivă, ceva în curs de imaginare? Cum ar fi dacă performance-ul ar fi o agravare a artei contemporane care imaginează umanul, iar imaginarea o acțiune în lume?

„Imagine human” este o propunere de frecvență performativă care încearcă să răspundă la aceste întrebări. Urmărește programul Tranzit.ro București pentru a afla când are loc următoarea reprezentație.
Bunica e forță! ___
„Bunica e forță” propune o incursiune tandră în istoriile personale ale celor care ne-au fost aproape în copilărie. Ale celor despre care știm mult, puțin sau aproape deloc. Ale celor care au inventat pentru noi o lume-joc în care anii se dau peste cap și ne fac, peste noapte, mari. Ale celor de care ne e uneori atât de dor încât ni le imaginăm copii ca să le avem mai mult timp cu noi.
___
Spectacolul este dedicat tuturor femeilor minunate despre care avem nevoie să aflăm mai multe ca să ne descoperim și ca să ne cunoaștem istoria. Se joacă la Centrul de Teatru Educațional Replika, cu intrare liberă, pe bază de rezervare.

American Gypsy ___
American Gypsy este o explorare a temei migrației din România, inspirată de romanul autobiografic cu același nume al scriitoarei rome Oksana Marafioti.
___
Spectacolul îmbină elemente de teatru, performance, dans contemporan, biomecanică și cercetare, și aduce în scenă povestea românilor plecați în SUA, văzută prin ochii unei adolescente rome, care observă fascinată diferențele culturale.

Toate acestea, alături de câteva serii de mișcări inspirate din pop culture, reușesc să pună accentul pe statutul de migrant într-o cultură complet nouă. Spectacolul se joacă la Centrul Național al Dansului, iar biletul costă 35 de lei.
Monster ___
Monster îți aruncă în față realitatea raw și te lasă pe tine să faci ce vrei cu ea, fără a-ți impune nimic. Dar are grijă să îți apese butoanele ce activează conștiința. Întâlnirea cu Darryl, Rita şi Tom şi Jodi îți testează limitele şi îți explorează cotloanele cele mai întunecate. Spectatorii sunt martori nu doar la disecarea fiecărui personaj, ci și a propriei ființe.
___
Monster este spectacol intens, pe un text pătrunzător, inteligent și modern al dramaturgului contemporan Duncan Macmillan, cu o temă delicată și actuală, care își propune să dezmorțească un sentiment ce există în ADN-ul nostru – empatia. Se joacă la Centrul de Teatru Educațional Replika, cu intrare liberă, pe bază de rezervare.

Am iubit iubirea ___
„Fiecare nouă iubire este o speranţă”, obişnuia să spună Nina Cassian, îndrăgita poetă, traducătoare şi eseistă.
___
Spectacolul „A(m) iubi(t) iubirea”, născut din dorința și nevoia de a spune pe nume lucrurilor, iubirii, trădărilor, viselor și vieții, ne invită în universul interior al poetei. Se joacă la Muzeul Național al Literaturii Române, cu intrare liberă, pe bază de rezervare.

Teatru: A New and Better You ___
Construită parțial ca un TED talk motivațional, parțial ca un vlog pentru “healthy lifestyle”, piesa lui Joe Harbot, amuzantă și fluidă, urmărește o tânără fată, Edith Alibec, aflată într-o călătorie “from zero to hero”, de la a fi nimeni la a fi cineva. Ajutată de doi guru perfecți, Judith State și István Téglás, ea reușește să se transforme în cea mai bună versiune a ei.

„A new and better you” nu dă verdicte, ci ridică niște semne de întrebare. Se joacă la Point, iar biletul costă 50 de lei.
Mi-e rușine ___
„Mi-e rușine” este un spectacol despre tendința noastră de a deveni, în același timp, proprii tirani, dar și proprii sclavi. Atunci când fiecare trebuie să fie „cel mai bun”, confruntarea cu realitatea ne provoacă un șoc din care pot ieși numai frustrări și cinism. Spectacolul poate fi văzut la Centrul de Teatru Educațional Replika, cu intrare liberă, pe bază de rezervare.

Totul e bine când se termină ___
Ne temem, ne ascundem și ne prezentăm într-un fel în fața celorlalți. În același timp, ne dorim să fim înțeleși, acceptați și iubiți exact așa cum suntem noi cu adevărat. Relația de cuplu creează un context intim care lasã adevărul să iasă la suprafață. Când apare o situație extremă, ne dăm voie să fim vulnerabili?
___
Spectacolul te invită în universul intim al vieții de cuplu, unde doi oameni sărbătoresc cea mai importantă zi din viața lor. Te aşteaptă cu uşile larg deschise şi te provoacă sã fii deschis la orice, la Reactor Cluj, bilet de intrare 25 lei.

Vara în care mama a avut ochii verzi
Performance-ul „Vara în care mama a avut ochii verzi” este un drum, din interior spre exterior, al unui adolescent care trece prematur prin situații-limită.
___
Aleksy, care face parte dintr-o familie de emigranți polonezi în Marea Britanie, petrece o ultimă vară împreună cu mama sa muribundă în sudul Franței, prilej ca relaţia dintre ei, profund disfuncţională, să se amelioreze şi sentimentele sale să parcurgă traseul ură - iubire - durere. Spectacolul are ca punct de pornire volumul cu același nume al Tatianei Țibuleac și poate fi văzut ln această toamnă la Point.
Glorie ___
Urmărind personajele arhetipale de basm prin timp și spațiu, în timpul acestui spectacol de teatru plecăm de la rolul lor și nevoia noastră de a comunica prin ele, pentru ca în final să ajungem la o mai bună înțelegere a propriilor noastre povești, care ne seduc, ne copleșesc și ne inspiră. Caută programul stagiunii curente a Reactor Cluj, pentru a vedea când are loc următoarea reprezentație.

Don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.