
de Irina Munteanu
10 seriale care au făcut din 2020 un an puțin mai suportabil
Într-un an ca 2020 probabil că nu este de mirare că aproape toate cele 10 seriale pe care le-am selectat aici sunt drame, cu mici excepții – un documentar dulce-amărui desprins, fără exagerare, din profunzimea vieții cotidiene, și câteva povestioare SF inspirate din picturi.
Fără alte formalități, las aici o listă subiectivă de seriale nou apărute în 2020, care mi-au rămas în minte și pe care le-am înșiruit în ordinea apariției lor.

The New Pope (HBO)
„The New Pope” a fost primul miraj că 2020 începe cât se poate de promițător – aveam unul dintre puținele generice pe care chiar voiam să le văd cap-coadă (și piesa obsedantă de rigoare), un duo format din John Malkovich și Jude Law, îi aveam pe Sharon Stone și Marilyn Manson (!?), câteva neoane colorate și nu tocmai măicuțele la care m-aș fi așteptat. Per total, o lume creată de Paolo Sorrentino în care am știut că nu-mi va părea rău să poposesc.

Unorthodox (Netflix)
Dacă ai văzut „Unorthodox” e imposibil să nu fi rămas cu o fascinație pentru Shira Haas, dar mai ales cu o mai bună înțelegere a unui subiect și a unei lumi încă necunoscute pentru mulți dintre noi. Inspirată din cartea autobiografică a scriitoarei Deborah Feldman, o fostă membră a comunității hasidite, mini-seria urmărește evadarea unei tinere evreice dintr-o astfel de comunitate ultraortodoxă din New York și stabilitarea ei în Berlin.

Tales From the Loop (Amazon)
Un bărbat este teleportat într-un univers paralel, unde se întâlnește cu versiunea sa alternativă. Un cuplu descoperă un device care oprește totul în loc, mai puțin pe ei. Cu opt episoade de sine stătătoare, dar care au totuși legătură între ele, și cu o origine interesantă – o carte de picturi semnată de artistul suedez Simon Stalenhag –, serialul SF „Tales from the Loop” nu este o invitație de a descifra marele mistere, ci de a fi martor la efectele pe care le au acestea asupra personajelor.

Lovecraft Country (HBO)
Să fi fost acesta serialul horror al lui 2020? Macabru și surprinzător, „Lovecraft Country” vine în continuarea cărții cu același nume, scrisă în 2016 de către Matt Ruff, și ne arată că monștrii nu sunt întotdeauna ceea ce credem noi că sunt. În cazul acesta cel mai teribil dintre ei este rasismul. A se consuma cu răbdare și atenție până la final.

We Are Who We Are (HBO)
De la castingul impecabil și obsesia colectivă pentru Blood Orange (+1!), la complexitatea prieteniei și adolescenței, două teme prin care ai ocazia să navighezi odată cu personajele, „We Are Who We Are” nu este un serial oarecare, ci o experiență introspectivă de care nu știai că aveai nevoie. Poetic, explorativ și mai ales regizat de Luca Guadagnino, serialul își ia tot timpul necesar să se dezvăluie, cu atât mai bine cu cât nu există posibilitatea de binge-watching.

The Third Day (HBO)
Când ai în fața ta un serial în care totul se desfășoară pe o insulă, de pe care ai doar câteva minute în fiecare zi să „evadezi”, te vei simți exact la fel: captiv și încordat. Personal, am venit pe Osea Island pentru Jude Law, dar am rămas până la final ademenită de atmosfera „Midsommar”.

The Undoing (HBO)
Deși nu s-a bucurat de cele mai bune review-uri, „The Undoing” a mișcat ceva în mine – un ping pong de suspiciuni care m-a asigurat că serialul nu poate să lipsească de pe listă. Niciunul dintre personaje nu este iertat, iar deznodământul, deși ușor dezamăgitor, te face să pui cap la cap semnale de alarmă și detalii pe care, conștient sau nu, le-ai trecut cu vederea.

The Queen's Gambit (Netflix)
Am amânat să-mi bag nasul în fenomenul global „The Queen’s Gambit” tocmai din acest motiv, dar când am cedat în sfârșit tentației mi-am dat seama că este genul de serial din care poți să îți iei ceva ce funcționează pentru tine. Fie că vii pentru „sportul minții” sau pentru universul paralel în care femeilor li se oferă șansa să existe și să strălucească, cert e că te vei alege cu ceva. Ba chiar îți vei aminti (sau o vei descoperi) pe Elisabeta Polihroniade și vei șterge praful de pe jocul de șah.

How to With John Wilson (HBO)
Cu „How to” nu am simțit că stau pe canapea și vizionez ceva. Am simțit în schimb că am pus mâna pe un album de fotografie excelent, iar întâlnirea cu John Wilson și cu odiseea sa newyorkeză mi-au oferit un refresh necesar pentru cotidianul din ultima vreme. Bonus, a fost deja anunțat un al doilea sezon!

Industry (HBO)
Sex, drugs & toxic workplaces. Îmi închei căutările și descoperirile de seriale noi pe anul acesta și mă declar bucuroasă că s-a întâmplat cu „Industry”. Primul episod este regizat de Lena Dunham, personajele sunt cât se poate de carismatice, iar ideea de dream job primește în sfârșit un twist real care să te pună pe gânduri. Un sfat prietenesc? Respiră adânc și încearcă să nu te enervezi prea tare – abuzurile vin unul după altul și nu prea par să existe decizii corecte.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.