Chef's Table

Around the world: 10 restaurante în care poți mânca o friptură delicioasă

_

Știm cu toții că Sărbătorile vin la pachet cu tradiționalele preparate din carne. Dar dacă pleci în străinătate în această vacanță? Cum găsești cele mai bune restaurante? Ne ajută un expert bucureștean în fripturi.

_

L-am întrebat pe Dragoș Panait, consultant HoReCa și fondator Red Angus Steakhouse, care sunt cele mai bune restaurante pe care le-a vizitat. Pentru că, desigur, ca un adevărat proprietar de steakhouse, încearcă mereu un restaurant nou, în călătoriile sale, pentru a se inspira și a compara.

Dragoș Panait


Iată recomandările sale

|||||

Le Relais de L'Entrecôte __

Paris

_

Un local de familie, cu o istorie de câteva decenii. Când îți ia comanda, persoana care te servește îți pune doar două întrebări – cum îți place să fie gătită carnea și ce vrei de băut. Singurul fel de mâncare servit e o combinație formată dintr-o salată verde cu nuci, urmată de un antricot fraged și cartofi pai, făcuți în casă, alături de sosul lor secret, realizat după rețeta fondatorilor.



_

Ce trebuie să știi este că nu se fac rezervări, dar nu lăsa coada din fața localului să te descurajeze, totul se mișcă repede, deci nu vei petrece mai mult de 30 de minute așteptând și, cu siguranță, nu vei regreta ulterior.

Restaurant Sur la Braise __

Paris

_

Rămânem în Paris, unde îți recomand un restaurant modern, potrivit pentru întâlniri de business sau mese în familie. Meniul de la Restaurant Sur la Braise are mai mult de o opțiune, la felul principal, dar este, și el, unul restrâns, după modelul parizian, ceea ce e întotdeauna un semn bun. Îți recomand să încerci antricotul de Galicea maturat timp de 45 de zile, pentru că este fraged, suculent, onctuos.

_

Asociază-l cu un vin roșu franțuzesc – selecția este extrem de generoasă, așa că, dacă vrei să te descoperi ceva nou, îți sugerez să ceri o recomandare ospătarului.

Kobe Steak Grill Sushi __

Praga

_

Am intrat la Kobe întâmplător, în timpul unei plimbări prin Praga și am descoperit un restaurant elegant, cu preparate extrem de gustoase, care se mândrește, pe bună dreptate, cu calitatea cărnii de vită.

_

Recunosc, am început masa cu un sushi excelent, dar nu ne-am putut abține să nu facem și o degustare a bucăților de vită pe care le recomandau și am optat pentru un mușchi de Wagyu și un antricot Hereford, din Uruguay. Ambele au fost gătite excelent și prezentate elegant.

Block House __

Germania

_

Block House e un lanț de restaurante din Germania, specializat pe friptură pe care l-am studiat îndelung înainte de a deschide Red Angus Steakhouse. Ce m-a cucerit la ei, acum 10 ani e consecvența, faptul că, indiferent în ce restaurant mergeai, ce oră era, cine te servea etc., aveai parte de o experiență constantă.

_

Friptura era gătită mereu cum cereai și se ridica întotdeauna la aceleași standarde de calitate. Când ajung la ei îmi place să mă delectez cu ceva clasic: un antricot de Uruguay, gătit medium-rare, cu cartof copt și sos chimichurri.

Katz's Delicatessen __

New York City

_

Deschis în 1888, în New York, Katz’s Delicatessen este unul dintre cele mai vechi și faimoase magazine de pastramă din lume. Localul devenit iconic este poziționat în ceea ce americanii numesc Lower East Side of Manhattan și este cunoscut de toată lumea care a vizitat vreodată zona, de la celebrități și localnici, la turiști.

_

Unul dintre motive e și faptul că poate cea mai faimoasă scenă din filmul „When Harry Met Sally”, cu Billy Crystal și Meg Ryan, a fost filmată aici, așa cum unul dintre semnele restaurantului încă mai arată.


_

La Katz te poți delecta cu produse kosher, cu sandvișuri enorme, excepționale, din pastramă de vită, carne de vită conservată sau cu hot dogs. Conform reprezentanților restaurantului, în fiecare săptămână, localul consumă 6.800 de kg. de pastramă, 3.600 kg. de carne conservată, 910 kg. de salam și 4.000 de hot dogs. Toate cărnurile lor sunt gătite în casă și tăiate manual, în fața oaspeților, de către unul dintre specialiștii Katz.

Sparks Steakhouse __

New York

_

Sparks Steakhouse este un restaurant clasic, ca în filmele cu gangsteri americani. Elegant, cu covoare vechi, ce nu fost schimbate de 15 ani, fețe de masă albe, mult lemn, scaune clasice și ospătari cu experiență, localul este recunoscut datorită serialului „The Sopranos", care a filmat o serie de scene acolo.

_

O experiență ce te transpune, cu siguranță, într-o altă lume și de care îți vei aminti întotdeauna cu drag, în care mâncarea este excelentă, fripturile sunt mari, suculente și gătite impecabil, iar ambianța cuceritoare.

Buca Lapi __

Florența

_

Nu poți vorbi despre fripturi, fără să faci referire la clasica „bistecca alla Fiorentina”, unul dintre preparatele populare ale bucătăriei toscane. Bucata mare de carne de vițel, cu os, echivalentul unui T-bone, este condimentată doar cu sare și piper, gătită în sânge și servită adesea alături de cartofi sau legume. Tehnica e aparent banală, dar calitatea materiei prime și iscusința bucătarului își spun cuvântul.



_

Am avut ocazia să gust cea mai bună bistecca din Florența la Buca Lapi, un restaurant de tip tavernă, tipic italienesc, cu tavanul acoperit de postere vechi și detalii fermecătoare, poziționat într-o zonă extrem de turistică, în centrul istoric al orașului. Am fost întâmpinați de simpaticul proprietar, care ne-a condus la masă și ne-a povestit câte ceva despre localul său.

Bull Steak __

Roma

_

Bull Steak se declară a fi cel mai vechi steakhouse din Roma, cu o istorie de 300 de ani. Restauran-tul italienesc, cu fețe de masă în carouri, ospătari amabili și ambianță caldă te îmbie să îți alegi bucata de carne din vitrină și să îi spui măcelarului cât să taie din ea, pentru ca porția să fie una ideală. Frecventată de turiști, „bisteccheria” este o opțiune bună, pentru oricine își dorește să meargă la sigur.

Hawksmoor __

Seven Dials, Londra

_

Este un restaurant-bar, elegant, din Londra, poziționat pe o străduță liniștită, în apropiere de Covent Garden. Locul arată foarte bine, fiind amenajat în stilul londonez, cu clasica faianță de tip metrou, pe pereți, podele din lemn masiv și scaune chic, din piele. Meniul e unul casual-upscale, extrem de bine executat, cu opțiuni pe partea de fructe de mare, burgeri și friptură.

_

Personalul este atent și bine pregătit, iar Cedric, cel care ne-a servit, a fost chiar o prezență prietenoasă, cu recomandări utile. Pe lângă friptura de vită, pe care o puteți împărți în cadrul mesei, recomand oasele de vită cu măduvă, vita gătită în stil Yorkshire, oricare dintre budincile lor minunate și cocktailurile signature. De fapt, cred că recomand totul!

Plachutta __

Viena

_

Plachutta este genul de restaurant unde poți veni pentru o masă de afaceri, alături de familie sau pentru o cină romantică, având siguranța ca lucrurile vor ieși minunat. Nu e de mirare că localul a fost vizitat de-a lungul timpului de o serie de oaspeți faimoși, cum ar fi Al Gore, Vladimir Putin, Tom Jones, Omar Sharif, Pelé, Placido Domingo, Kate Hudson, Catherine Deneuve, Woody Allen, John Malkovich sau legendarul chef Paul Bocuse.


_

Restaurantul vienez care este, în continuare, o afacere de familie, este recunoscut pentru specialitățile sale de vită, realizate din carne de calitate, selectate de la fermieri bine aleși de către însuși Mario Plachutta. Dacă ajungi aici, îți recomand să testezi Tafelspitz, un preparat iconic, cu carne de vită fiartă, servită alături de piure de mere și hrean.

Nu uita să dai mai departe!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.