Ioana Ilie

Lgbt+

10 orașe LGBT+ friendly din lume

_

Studiul „The Wellbeing Index”, lansat recent de Fitbit, care analizează calitatea vieții în 77 dintre cele mai mari orașe din lume, scoate la iveală care sunt locurile cele mai primitoare, și, totodată, cele mai puțin primitoare pentru membrii comunității LGBT+.


___

Sondajul ia în calcul mai mulți factori care pot îmbunătăți sau, dimpotrivă, pot avea un impact negativ asupra calității vieții din zonele urbane: nivelul de trai, accesul la servicii medicale, egalitatea de gen, siguranța, sănătatea mintală, densitatea spațiilor verzi, emisiile de carbon sau nivelul de homofobie sau transfobie din rândul comunității.

Reykjavík pe primul loc ___

Cel mai primitor oraș pentru membrii comunității LGBT+, dintre cele care au fost incluse în sondaj, cu un scor de 10/10 (pe o scară de la 1 la 10, unde 10 este scorul cel mai bun,), datorită „egalității depline din punct de vedere juridic, dar și datorită felului în care este reprezentată comunitatea LGBT+ în Parlament și în media”, este capitala Islandei, Reykiavik.


___

Rezultatul nu este unul surprinzător, dacă luăm în calcul faptul că, pe lângă politicile publice islandeze, cunoscute pentru susținerea pe care o oferă comunității LGBT+, Islanda a fost prima țară din lume care a avut un președinte openly-gay.

___

Pe următoarele două poziții în topul locurilor LGBT+ friendly se află două orașe olandeze: Amsterdam și Rotterdam, ambele destul de renumite, cel puțin la nivel european, pentru efervescența scenelor artistice LGBT+.

Amsterdam

___

În continuare, pe pozițiile 4, 5 și 6 se regăsesc Montreal, Toronto și Vancouver, pe locurile 7 și 8 Oslo și Dublin, iar ultimele două din top zece sunt două orașe belgiene, Brussels and Ghent.

Montreal

Toronto

Dublin

___

În mod surprinzător, cele mai mari orașe din SUA, despre care poate ne-am fi așteptat să ocupe poziții superioare, Los Angeles, New York și San Francisco ocupă locurile 21, 22 și 23, iar dacă ne uităm la orașele din Marea Britanie, acestea ocupă locuri mult mai jos în clasament: Londra ocupă locul 33, urmată de Birmingham, Edinburgh, Cardiff and Glasgow.

Jakarta și Moscova pe ultimele locuri ___

„The Wellbeing Index” ne arată și care sunt orașele unde ratele homofobiei și transfobiei ating cote ridicate. Orașul cel mai puțin prietenos cu comunitatea LGBT+ este capitala indoneziană Jakarta, clasată cel mai slab dintre toate orașele analizate, cu un scor de 0/10, urmată îndeaproape de Moscova cu 0,24 / 10.

Jakarta

Moscova

___

Pe locurile următoare, 75, 74 și 73 sunt trei orașe din China, mai exact Shanghai, Beijing și Hong Kong. Și, desigur, cum probabil vă așteptați, printre celelalte orașe în top ultimele zece poziții, ca fiind cele mai puțin LGBT+ friendly, se află București (pe locul 72, cu un scor de 1.41), Varșovia, Kuala Lumpur, Istanbul și Budapesta.

___

Cu toate că multe dintre țările care încalcă în mod abuziv drepturile comunității LGBT+ nu au fost incluse în acest studiu, rezultatele lui sunt destul de concludente pentru a ne face o imagine despre cât de necesar este depunem eforturi susținute si colective pentru schimbarea mentalităților învechite. Dacă vrei să afli rezultatele detaliate cu scorurile atinse de celelalte orașe parte din studiu, o poți face aici.


Support LGBT+ and don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.