
De Alina Vîlcan
16 aprilie 2019
10 lucruri pe care le-am aflat de la regizoarea Adina Pintilie
Rulează în cinematografe „Touch Me Not”, în regia Adinei Pintilie, ce obținea Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 2018. La scurt timp după acel moment, Adina Pintilie a vorbit despre film într-un interviu pentru GLAMOUR din care am selectat 10 fragmente.

Despre intimitate:
„Touch Me Not” este, și a fost de la bun început, o cercetare personală despre intimitate. Cum spun la un moment dat chiar în film, când aveam 20 de ani, credeam că știu tot despre ce înseamnă intimitate, cum funcționează relațiile, despre erotism, frumusețe, corp etc.

După 20 de ani de contact cu viața reală, toate ideile care-mi păreau atunci atât de clare și-au pierdut treptat contururile, au început să fie puse sub semnul întrebării de experiențele trăite, s-au relativizat în timp. Am realizat că de fapt nu știu nimic.
„Touch Me Not” a început ca un proces auto-reflexiv, ghidat de curiozitatea mea de a descoperi cum trăiesc oamenii experiența asta adesea atât de dificilă și plină de contradicții a intimității.

Un animal ciudat
Suntem foarte rezistenți la etichete precum „documentar”, „ficțiune”, „experimental”. „Touch Me Not” nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii, este un „animal ciudat”, cum spune Tómas Lemarquis (unul dintre protagoniști), un hibrid, la granița fluidă dintre realitate și ficțiune.
Am întâlnit, în călătoria asta, foarte mulți oameni care m-au făcut să pun sub semnul întrebării în primul rând propriile mele idei preconcepute. A fost, cum spuneam, un film - research, care a funcționat într-un fel așa cum se întâmplă în psihoterapie...

Schimbări
Mi s-au schimbat, de pildă, ideile despre relația dintre dizabilitate și sexualitate, despre sex work, despre frumusețe și corporalitate. Există foarte multe tipuri de corpuri diferite de norma clasică de frumusețe.
Am descoperit formele complexe și adesea terapeutice și de explorare personală pe care le pot lua serviciile sexuale, și faptul că oamenii au multe alte motivații de a practica munca sexuală, diferite de simpla supraviețuire financiară.

Libertate
Povestea Hannei e foarte relevantă legat de procesul acesta de căutare a libertății interioare. Hanna a ieșit în public ca persoană transgender la 50 de ani, după o viață întreagă în care a trăit într-o piele străină și într-o identitate în care nu s-a simțit niciodată acasă.

Distins cu Ursul de Aur
A fost un lucru extraordinar pentru noi că s-a întâmplat Berlinala, că selecționerii festivalului au iubit filmul și l-au inclus în competiția oficială. Am simțit că nu e doar o simplă selecție, ci și multă afecțiune și susținere din partea festivalului.
Cred că „Touch Me Not” vine într-un moment în care e mare nevoie de el. În lumea de azi, când ne confruntăm cu atâtea prejudecăți și ne e din ce în ce mai frică de aproapele nostru, filmul propune o „împrietenire” cu el, cu un Celălalt diferit de tine.
Fragmente din interviul acordat de regizoare revistei Glamour (mai, 2018), publicat cu titlul „În laboratorul Adinei Pintilie”, pe care îl poți citi aici în variantă completă.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.