Chef's Table

10 locuri (nu musai secrete) de unde îți poți lua produse proaspete și gustoase

_

Dacă te-ai săturat de supermarketuri și de loteria de acolo, când vine vorba de fructe, legume și alte produse proaspete, Alexandru Dumitru, chef-ul de la Bistro Ateneu și chef-ul anului 2019 în viziunea Gault&Millau, are 10 propuneri pentru tine.

Alexandru Dumitru


Iată lista sa „secretă”:

|||||

Piața Obor __

București


Marți e cea mai bună zi pentru a face piața. Toată lumea are marfă proaspată pe tarabă – pește, carne, legume. De încercat și terasa cu mici, gogoașa muntenească și, dacă ai chef de ceva exotic, restaurantul chinezesc situat undeva în hala veche.



Piața Matache __

București


Aici trebuie să mergi până în ora 12, ca să eviți aglomerația. De asemenea, dacă tot ești acolo, fă neapărat o oprire la restaurantul terasă, pentru hamsii. Sunt divine.

Valea Doftanei __

Prahova

Aici trebuie să mergi pentru brânzeturi. Găseși patru tipuri de brânză de foarte bună calitate. Telemea, burduf, cașcavea și urdă. Cașcaveaua afumată e un must aici, mai ales că poți face din ea un grilled cheese sandwich incredibil.

Ținutul Secuiesc __

Județele Mureș, Harghita, Covasna sunt bogate în produse locale, etnice, făcute în casă de artizani. De încercat cărnurile maturate – salamuri, slană – și, bineînțeles pâinea, în special cea cu cartofi. Aa, și să nu uit: berea locală.

Câmpina __

Prahova

Aici vii pentru fructe și legume sălbatice. Câmpina este, de fapt, capitala terroirului românesc, locul în care te poți delecta cu unele dintre cele mai bune produse pe care natura ți le poate oferi. Localnicii zonei vor avea pe tot parcursul anului produse sălbatice la vânzare – ciuperci de toate felurile, afine, mure, zmeură de pădure, măceșe, cătină, coarne.

Voinești __

Dâmbovița


În Argeș găsești o zonă extrem de bogată în fructe de pom, un adevărat “melting point” pentru mere, pere, prune. De fapt, toate localitățile de pe paralela 45 sunt cunoscute pentru fructe. Mergeți cu încredere la tarabele țăranilor.

Dealu Mare __

Mizil

Raiul vinurilor. Aceasta este, clar, o destinație demnă de vizitat și aprofundat. Peisaje uimitoare, vinuri bune și ospitalitate deplină. Recomand cramele Lacerta, Davino și Ferma Dacilor.

Transilvania __

Pentru tot ceea ce înseamnă slow food. Fenomenul slow food face referire la mâncarea produsă sau preparată în concordanță cu tradițiile culinare locale, folosind ingrediente de calitate, obținute de la ferme autohtone. El are tot mai mulți adepți în România și internațional, iar, din punctul meu de vedere, Transilvania dă ora exactă pe acest subiect.

Dacă ești în zonă, caută Asociația My Transylvania, pentru că organizează multe evenimente pe parcursul anului și, dacă ai noroc, ai putea nimeri la un brunch desfășurat într-unul dintre satele regiunii sau la workshopuri pe diferite teme de gastronomie, sustenabilitate, artizanat.

Delta Dunării __

Este o zonă absolut incredibilă, pe care trebuie să o vizitezi o dată în viață. De aici, te poți aproviziona cu pește proaspăt, nisetru, scrumbie, caraș, șalău, calcan, biban, șprot, hamsie, stavrid; ai de unde alege. Atenție însă: pentru a te bucura pe deplin de experiență e musai să te cazezi la localnicii, care îți vor arăta zona prin ochii lor.

Ferma Nasul Roșu __

Ferma Nasul Roșu merită vizitată pentru că este o mostră a felului în care se face agricultura ecologică, iar Dan și Alina, proprietarii, sunt două persoane foarte pasionate de munca lor.

Află mai multe despre ce ingrediente folosește Alexandru Dumitru și ce meniuri minunate gătește cu ele de pe contul său de Instagram.

|||||

Nu uita să dai mai departe!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.