Chef's Table
10 locuri (nu musai secrete) de unde îți poți lua produse proaspete și gustoase
_
Dacă te-ai săturat de supermarketuri și de loteria de acolo, când vine vorba de fructe, legume și alte produse proaspete, Alexandru Dumitru, chef-ul de la Bistro Ateneu și chef-ul anului 2019 în viziunea Gault&Millau, are 10 propuneri pentru tine.

Alexandru Dumitru
Iată lista sa „secretă”:
|||||

Piața Obor __
București
Marți e cea mai bună zi pentru a face piața. Toată lumea are marfă proaspată pe tarabă – pește, carne, legume. De încercat și terasa cu mici, gogoașa muntenească și, dacă ai chef de ceva exotic, restaurantul chinezesc situat undeva în hala veche.


Piața Matache __
București
Aici trebuie să mergi până în ora 12, ca să eviți aglomerația. De asemenea, dacă tot ești acolo, fă neapărat o oprire la restaurantul terasă, pentru hamsii. Sunt divine.

Valea Doftanei __
Prahova
Aici trebuie să mergi pentru brânzeturi. Găseși patru tipuri de brânză de foarte bună calitate. Telemea, burduf, cașcavea și urdă. Cașcaveaua afumată e un must aici, mai ales că poți face din ea un grilled cheese sandwich incredibil.


Ținutul Secuiesc __
Județele Mureș, Harghita, Covasna sunt bogate în produse locale, etnice, făcute în casă de artizani. De încercat cărnurile maturate – salamuri, slană – și, bineînțeles pâinea, în special cea cu cartofi. Aa, și să nu uit: berea locală.


Câmpina __
Prahova
Aici vii pentru fructe și legume sălbatice. Câmpina este, de fapt, capitala terroirului românesc, locul în care te poți delecta cu unele dintre cele mai bune produse pe care natura ți le poate oferi. Localnicii zonei vor avea pe tot parcursul anului produse sălbatice la vânzare – ciuperci de toate felurile, afine, mure, zmeură de pădure, măceșe, cătină, coarne.

Voinești __
Dâmbovița
În Argeș găsești o zonă extrem de bogată în fructe de pom, un adevărat “melting point” pentru mere, pere, prune. De fapt, toate localitățile de pe paralela 45 sunt cunoscute pentru fructe. Mergeți cu încredere la tarabele țăranilor.

Dealu Mare __
Mizil
Raiul vinurilor. Aceasta este, clar, o destinație demnă de vizitat și aprofundat. Peisaje uimitoare, vinuri bune și ospitalitate deplină. Recomand cramele Lacerta, Davino și Ferma Dacilor.


Transilvania __
Pentru tot ceea ce înseamnă slow food. Fenomenul slow food face referire la mâncarea produsă sau preparată în concordanță cu tradițiile culinare locale, folosind ingrediente de calitate, obținute de la ferme autohtone. El are tot mai mulți adepți în România și internațional, iar, din punctul meu de vedere, Transilvania dă ora exactă pe acest subiect.
Dacă ești în zonă, caută Asociația My Transylvania, pentru că organizează multe evenimente pe parcursul anului și, dacă ai noroc, ai putea nimeri la un brunch desfășurat într-unul dintre satele regiunii sau la workshopuri pe diferite teme de gastronomie, sustenabilitate, artizanat.


Delta Dunării __
Este o zonă absolut incredibilă, pe care trebuie să o vizitezi o dată în viață. De aici, te poți aproviziona cu pește proaspăt, nisetru, scrumbie, caraș, șalău, calcan, biban, șprot, hamsie, stavrid; ai de unde alege. Atenție însă: pentru a te bucura pe deplin de experiență e musai să te cazezi la localnicii, care îți vor arăta zona prin ochii lor.


Ferma Nasul Roșu __
Ferma Nasul Roșu merită vizitată pentru că este o mostră a felului în care se face agricultura ecologică, iar Dan și Alina, proprietarii, sunt două persoane foarte pasionate de munca lor.

Află mai multe despre ce ingrediente folosește Alexandru Dumitru și ce meniuri minunate gătește cu ele de pe contul său de Instagram.
|||||


Nu uita să dai mai departe!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.