Food

10 locuri din Europa unde se mănâncă genial

_

Pentru Marius Tudosiei, prezentatorul „Sănătății în Bucate” și creatorul Băcăniei Vechi, și pentru Ioana Jucu (The Food Travelers), călătoriile prin Europa sunt pline de descoperiri culinare. I-am rugat să ne împărtășescă 10 restaurante europene unde se mănâncă bine.

A Fuego Negro __

Donostia-San Sebastian, Spania

_

Creativitatea bubuie în fiecare preparat, însă nu sacrifică gustul pentru originalitate. Le bifează cu succes pe ambele. Meniul se schimbă des, dar Tăiețeii din praz și cartofi au fost ceva unic. Și scoica în sos de tomate și bechamel. Sau „gogoașa” din sepie. Sau codul. Nu ai cum să dai rateuri acolo. Țara Bascilor oricum e despre mâncare, însă Chef Edorta Lamo aduce ceva nebunesc în clasicele pintxos basce!

Au și înghețată!

Arpège _

Paris, Franța

_

E o experiență în sine. Nu știi de unde să te culegi, de la ușa până la ultima picătură de sos de pe farfurie totul e construit cu atenție. Exorbitant, da, însă pentru gurmanzi e obligatoriu. Gusturile sunt gentile, rafinate și sofisticate, însă niciodată prea încărcate. Meniul se schimbă zilnic, unele farfurii se mai întorc din când în când. Meniul de degustare merită parcurs și savurat moleculă după moleculă.

_

Ravioli transparenți umpluți cu legume diferite, pe tonuri diferite ca putere și senzații, totul într-un consome de verbină sunt ceva ce o să ne rămână gravat pe ADN!

Bar Eslava _

Sevilla, Spania

_

Nimic din exterior nu anunță farfuriile extrem de bine gătite, cu un gust desăvârșit. Anemonele de mare mâncate acolo n-au fost egalate de anemonele din Grecia, Franța, Portugalia sau restul Spaniei. Modern tapas la un nivel grozav. Navahas, un „trabuc” crocant umplut cu alge și calamar și tataki de bou (tataki de buey). Plus: cele mai generoase pahare de vermouth (care va fi senzația verii 2022 în România).

_

Alege întotdeauna „Vermouth de baril”, varianta locală, mai „de casă”, cu gust spectaculos.

Kodylenia _

Hydra, Grecia

_

Un view incredibil te face să crezi că mâncarea nu-i cine știe ce, până la urmă poporul vine să vadă apusul. Nu-i așa!

_

Aici am mâncat Calamarul. Realmente cel mai bun calamar EVER! Am mâncat peste tot, nicăieri nu-i că aici. Shrimp Saganaki, Pastele cu cocoș (de curte), Mielul slowcooked și salatele care conțin Kritami — o verdeață care crește pe malul marii! Am luat chiar în calcul să ne luăm un zbor super-mega-ieftin până la Atena, apoi ferry o oră până in Hydra că să mâncăm acolo. E chiar locul pentru care să faci efortul asta…

Casa de Polvo _

Santa Luzia, Portugalia

_

Coadă e practic nesfârșită, dar la un moment dat iese cineva din bucătărie și spune sec: „Nu se mai iau comenzi. Orezul cu caracatiță și clams, caracatița slowcooked cu cartof dulce, migdale și (inevitabil) coriandru sau caracatiță la grătar cu niște legume divin gătite… Ești în templul închinat Caracatiței și nu vei mai găsi nicăieri în lume o caracatița gătită atât de bine. Totul savuros peste măsură.

Yauatcha Soho _

Londra, Marea Britanie

_

Da, are o stea Michelin, dar nu asta contează. Dintre toate chinezeștile pe care le-am încercat, aici a fost mâncarea cea mai apropiată de ce-am gustat în Asia.

_

Note moderne, de bar cu sute de sisteme de iluminare discrete și ușor psihedelice, însă mâncarea fabuloasă. Cheung fun 3 style Mushroom, Prawn and Bean Curd Cheung Fun, dim sum-urile sunt așa cum scrie la carte (de neratat Har Gau sau Pork&Prawn Shui Mai) și ajungi degeaba la Londra dacă nu încerci Chicken feet în chili black beans sauce. Cocktailurile sunt bune, există și sticle de vin acceptabile ca preț. Tofu, de asemenea, trebuie încercat!

Bombay Bustle _

Londra, Marea Britanie

_

Mâncarea indiană devenită artă curată. Gusturi perfecte, loc de pierzanie pentru gurmanzi. Achari Lamb chops ne-a schimbat viață, Trio Duck Dosa, Kerala Fish Curry sau Buttered Chicken ne-au sucit mințile. Tocmai am găsit bonul din martie 2018, toate prețurile au crescut. Era și normal!


Trinca Espinhas _

Sines, Portugalia

_

E pe malul oceanului, deci oricum creierul e „fezandat”. E un restaurant pe malul marii, simplu și cu linii simple, meniul e doar în portugheză, dar te înțelegi bine cu ospătarii. Ameijoas a la Bulhao Pato au fost delicate, aromate, savuroase — demn de stele Michelin! De încercat orice vine din mare — nici nu au mare lucru de pe uscat! Porțiile sunt mari, de împărțit! Noi am cerut și din mâncarea personalului: capete de peste prăjite și orez cu suc de roșii. Impecabil! Plus un view excepțional!


Bar El Lola _

Tariffa, Spania

_

Teoretic mergi să bei ceva, seara, dar ideal e să fii flamand: mâncarea e uimitor de bună pentru un bar pierdut pe o străduță. Muzică e dată tare, uniformele echipei sunt amuzante, toată lumea vorbește cu toată lumea.

_

Mâncarea e senzațional de bună prin simplitate. Tortilla de patatas al momento — chiar se face la comandă, durează 20 de minute. Crochetas de choco, fritto Lola sau Verdura Asada con Ventresca au mai fost cum au mai fost, dar noi am nimerit în cele 5 zile din an când se pescuiește Tonul Roșu și prin urmare „Degustacion de Atun Rojo” ne-a distrus psihic. Încă visăm noaptea bucățelele acelea de ton!


TimeOut Market _

Lisabona, Portugalia

_

E o aglomerație gastronomică unică! Multe curente bine reprezentate, mulți chefi cu stall-uri mici, înghesuite, dar grozave. Cod a la Bras, de la Chef Miguel Castro e Silva, SoftShell Crab, de la Marisqueria Azul, The 64-degree Egg, de la Chef Henrique Să Pessoa, Sardină Nigiri de la Sea Me sau Crochetele de la Croqueteria – toate astea la parter, iar la etaj, la Pap'Açôrda, cele mai interesante lamb chops (varianta breaded, nu simple!).

_

Piață în sine e o experiență de neratat, mai bună poate decât multe piețe ale lumii.


Nu uita să dai mai departe!

Poftă bună!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.