
Ioana Ilie
5 martie 2019
10 filme regizate de femei pe care merită să le vezi la Festivalul One World
Cea de-a 12-a ediție a celui mai tare festival de filme pe teme sociale din București, One World Romania – Festivalul de Documentar și Drepturile Omului are loc anul acesta între 15 și 24 martie.
Am aruncat un ochi pe programul proiecțiilor și ne-am bucurat să observăm că selecția de anul acesta respectă o distribuție de gen egalitară. Așa că ți-am pregătit o listă de documentare regizate de artiste femei, pe care merită să le vezi.

Touch Me Not, 2018, regia Adina Pintilie
Corpul, intimitatea, sexualitatea sunt aspecte esențiale ale vieții și identității noastre, totuși ne este atât de greu să vorbim despre ele, fiind înconjurate de atâtea tabu-uri și blocaje. Touch Me Not este o invitație la dialog, care ne propune să punem sub semnul întrebării ideile noastre preconcepute despre intimitate.
Proiecțiile filmului sunt programate pentru 16 și 24 martie, la Cinema Elvire Popescu și Cinemateca Eforie.

Waldheims Walzer, 2018, regia Ruth Beckermann
Alcătuit din materiale contemporane - imagini de televiziune, dar și filmări făcute de către regizoare în timpul mișcărilor de protest împotriva fostului secretar general al Organizației Națiunilor Unite, Kurt Waldheim, filmul descrie fragmente din colaborarea Austriei cu Germania nazistă.
Proiecțiile filmului sunt programate pentru 16 și 17 martie, la Cinema Elvire Popescu și Cinemateca Eforie.

Inconfissões, 2018, regia Ana Galizia
Filmul documentează momente din viața unchiului regizoarei, Luiz Roberto Galizia, oferind o succesiune lungă de fotografii intime cu iubiți ai acestuia în ipostaze sexuale exprimând o senzualitate liberă, debordantă, și construiește o paralelă polemică față de vechea prejudecată care asociază SIDA cu promiscuitatea.
Filmul rulează pe 17 și pe 18 martie, la POINT și la Pavilion 32 - Goethe-Institut.

A Woman Captured, 2018, regia Bernadett Tuza-Ritter
Filmul ne invită în universul lui Marish, menajera unei familii middle-class din Ungaria și ne dezvăluie o demitizare, o demascare a unei situații greu imaginabile în societatea contemporană: sclavia modernă. Marish nu numai că nu primește niciun fel de remunerație pentru munca și timpul dedicat familiei pe care o servește, dar demnitatea îi este pusă la încercare prin numeroase umilințe și violențe.
Îl puteți viziona pe 18 martie la Cinemateca Eforie sau pe 19 martie la ARCUB.

Pocalul. Despre fii și fiice, 2018, regia Cătălina Tesar
Plonjăm într-o comunitate de romi tradiționali din Transilvania. Marea lor mândrie sunt pocalele, investite cu semnificații care amintesc de blazoanele vechilor familii de nobili. Documentarul urmărește un cuplu din comunitate care încearcă să aducă pe lume un băiat care să moștenească pocalul familiei mirelui, în prezent lăsat în custodia familiei miresei.
Proiecția are loc pe 23 martie, la Pavilion 32 - Goethe-Institut

John 746, 2017, regia Ana Vijdea
Scurtmetrajul tinerei regizoare Ana Vîjdea are în prim-plan un american boem, cu vederi anarhice, care trăiește împreună cu cățelul lui, și documentează experiențe de viață de la marginea societății.
Se proiectează pe 18 martie la ARCUB și pe 19 martie la Pavilion 32 - Goethe-Institut.

Djamilia, 2018, regia Aminatou Echard
Eroina romanului „Jamilia”, al lui Chingiz Aitmatov, este pretextul pentru o serie de interviuri cu mai multe femei kirghize, despre libertate, despre puterea de a allege sau despre căsătorie. Regizoarea Aminatou Echard aduce împreună portrete sincere ale unor femei - emancipate sau încă puternic conservatoare, de vârste și proveniențe diferite, și le oferă o voce.
Poți să vezi documentarul pe 18 martie la Cinemateca Eforie și pe 19 martie la Cinema Elvire Popescu.

Dans la terrible jungle, 2018, regia Caroline Capelle și Ombline Ley
Caroline Capelle și Ombline Ley au petrecut o perioadă de timp la institutul La Pépinière pentru tineri cu dizabilități, aflat în nordul Franței. Filmul documentează experiențele vieții de zi cu zi ale rezidenților.
Proiecțiile sunt programate pe 16 martie la Cinema Elvire Popescu și pe 17 martie la Pavilion 32 - Goethe-Institut.

El silencio es un cuerpo que cae, 2018, regia Agustina Comedi
Din zecile de ore de home-movies rămase după moartea tatălui său, Agustina Comedi reconstituie părți ale trecutului acestuia neclare pentru ea. Regizoarea este interesată să ilustreze un aspect extrem de relevant pentru personalitatea protagonistului, relațiile și iubirile lui homosexuale.
Îl poți vedea pe 16 martie la POINT sau pe 22 martie la Cinemateca Union.

Distanța dintre mine și mine, 2018, regia Mona Nicoară
Filmul documentează viața poetei și activistei Nina Cassian și aduce împreună câteva fragmente de interviu cu artista realizate cu un an înainte de moartea acesteia, în 2013, și materiale de arhivă despre experiența poetei într-un mediu literar profund masculinizat.
Poți viziona documentarul pe 21 martie la Cinemateca Eforie și pe 24 martie la POINT.
Și un motiv de bucurie în plus: anul acesta, orice spectator care vine însoțit la proiecțiile din timpul săptămânii, până în ora 19:00, de un bunic/bunică, plătește un singur bilet, iar bunica/bunicul intră gratuit. Vezi programul complet al festivalului aici.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.