
Mihai Ghiduc
Glamour picks
10 expoziții de vizitat la Noaptea Albă a Galeriilor
_
Vineri, 11 octombrie, galeriile sunt deschise toată noaptea (sau, mai degrabă, până la 12). E momentul să o iei la pas prin București (sau alte 13 orașe din țară – dar, despre asta, altădată) și să descoperi niște artă contemporană. Iată ce ne-am propus să vedem.

Lilian Theil __
Alert Studio
_
Expoziția unei artiste care debutează la 87 de ani, care trăiește și creează în Sighișoara, care își coase lucrările pe suport textil și care s-a reapucat de artă după Revoluție – pentru că a fost exmatriculată de la Institutul Național de Artă pe motiv de origini nesănătoase – e ceva ce merită văzut și încurajat.

Bauhaus Imaginista __
Goethe-Institut Bucuresti @ Pavilion 32
_
La 100 de ani de la nașterea acestei mișcări artistice, expoziția încearcă să pună ideile acestui curent într-un context global și urmărește, în același timp, felul în care utilizarea inovatoare a media în cadrul Bauhaus influențează arta și cultura pop contemporane. La ora 21, poți vedea filmul „Spiritul Bauhaus: 100 de ani de Bauhaus”.

On Off Structures __
Vlad Brăteanu @ Atelier 35
_
Vlad Brăteanu combină fotografia, obiectele găsite și sunetul pentru a face o paralelă între copaci și oameni, garduri și granițe naționale. Un comentariu artistic asupra unei probleme contemporane, cea a migratei, printr-o discuție despre plante și copaci care depășesc garduri în fiecare zi.

How to Disappear __
Raluca Popa @ gaep
_
În proaspăt redenumita galerie de pe strada Plantelor 50, prima expoziție personală a Ralucăi Popa e gândită să te dirijeze prin opera ei, care acoperă domenii diverse, de la imagine la video, de la text la arhivă personală, de la desen la performance. După ce vizitezi etajul, nu uita de continuarea de la subsolul galeriei.

Toxic Two __
Mircea Moroianu @ Galateca
_
În desene simple, aproape caricaturale, Moroianu analizează tipologii de relații toxice, abordând teme precum: manipularea partenerului, masculinitatea toxică sau întârzierea maturizării şi dependența de părinți. Too close to home?

Piliuță 90 __
Constantin Piliuță @ Rotenberg - Uzunov
_
A fost unul dintre pictorii controversați ai perioadei comuniste, dar șic probabil unul dintre cei mai buni, iar acum poți să vezi câteva lucrări originale ale acestuia, într-o expoziție care e deschisă întreaga săptămână. Deci, dacă vrei să „trișezi”, poți să mergi cu câteva zile înainte și să-ți faci loc în program pentru altă galerie vineri seara.

Brain inside(out) & Disconnected __
Lidó Rico și Mircea Negrilă @ Galeriile Carol
_
Artistul spaniol, Lidó Rico transpune în sculptură regiunile afectate de adicții, dar și consecințele acestora asupra comportamentului și memoriei, în timp ce Mircea Negrilă extinde expoziția printr-un performance vestimentar care ilustrează dependența noastră de social media și efectele negative ale acestei adicții.

GPS. Geometrii Post-Sistem în arta românească de acum __
MARe/Muzeul de Artă Recentă
_
Expoziția actuală de la MARe e deschisă din 25 septembrie, dar va putea fi vizitată și de noaptea galeriilor (știu că e un muzeu, dar de ce să ne plângem). E o expoziție ce are ca vector contrastul dintre arta de pe stradă, graffiti, și cea de pe Internet, digitală, cu ajutorul lucrărilor unei liste impresionante de artiști contemporani.

Colecția Stephan și Elisabeta Moraitakis __
Centrul Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu
_
O colecție a picturilor și schițelor arh. Stephan Eleutheriades, care le-a donat Universității de Arhitectură. Alte 40 de lucrări au completat colecția, fiind donate de sora sa, Elisabeta. Artistul s-a inspirat în lucrările sale din vechea Mangalie demolată de comuniști, un oraș eclectic și exotic, ca mai toate localitățile dobrogene.

Outside Histories / Istorii pe din afară __
PisicaPătrată, Maria Bălan, John Dot S, Robert Obert @ Rezidența BRD Scena9
_
Zidurile curții Rezidenței BRD Scena9 vor suferi o transformare, cu ajutorul grafittiului, într-un amestec alandala de zeități aztece și elemente de iconografie bizantină pe care cei patru artiști le vor finaliza, live, chiar de Noaptea Galeriilor. Dacă tot ești aici, vizitează și expoziția „Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv”.

Tu ce program ai vineri seara?
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.