de ioana ilie
3 seri consecutive cu un program nocturn de artă contemporană, gândit astfel încât să reducă riscul de aglomerație, dar nu și accesul la artă ne așteaptă între 2 și 4 octombrie în cadrul celei de-a 14-a ediții a evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor (NAG 2020). Am ales 10 dintre expozițiile găzduite de spațiile culturale din București la care merită să ajungi.
„Titlul acestei expoziții compuse din trei piese este o referință la efectul fotografic pe care îl obții dacă expunerea e lungă”, ne spune Sașa Lazăr, artistul invitat în acest an pentru a crea identitatea vizuală a NAG. Expoziția „A Longer Exposure” care poartă semnătura artistului este, de fapt, o analogie vizuală a procesului creativ pe care acesta îl parcurge atunci când desenează.
Dacă ideologiile capitaliste tind să reducă natura la o serie de simplificări seducătoare, consolidând un discurs al clasificărilor epistemice violente, sculpturile materiale apar în Dimensions of Growth ca cvasi-obiecte fără identitate, asertive împotriva determinismului biologic și ratificărilor bio-politice și economice. Expoziția ne așteaptă cu un performance realizat de Maria Mora, Cristian Nanculescu și Paula Dunker, iar instalația de sunet inclusă este o colaborare între Anca Bucur și artista de sunet Chlorys.
Unul dintre proiectele speciale ale ediției NAG de anul acesta este Outside Histories #2, în cadrul căruia Sorina Vazelina continuă proiectul început anul trecut de Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan și John Dot S. Artista va lua personaje schițate din viața de zi cu zi, desene din copilăria ilustrației românești și alte referințe de ghicit, și va aplica sinteza acestui amalgam pe pereții Rezidenței Brd Scena9, într-o demonstrație live.
Dacă și-ar descrie munca, Mihaela Tulea ar folosi trei cuvinte: ochi, inimă, creier. Potrivit artistei, aparatul foto îi este partener în căutarea frumuseții și în a arăta lumea văzută prin ochii săi, iar lucrările pe care le semnează sunt „despre stare, despre sentiment și căutarea detaliilor în imagini care să surprindă estetica umană - relația dintre uman și mișcare”.
Fanboy aduce publicului cea mai recentă serie de lucrări ale artistului Saddo și reprezintă un portret complex al unor narațiuni culturale și sociale, prin desene, pânze de mari dimensiuni, tapiserii și sculpturi expuse pentru prima dată. Dacă ajungi la vernisajul organizat pe 2 octombrie, ai ocazia să vizionezi și un live show cu Hip Hop la Feminin, găzduit în cadrul expoziției începând cu ora 18:00.
Evenimentul „Eu trăiesc într-un chibrit” propune participanților un tur pietonal ce va include vizitarea celor 3 muraluri create de artista Suzana Dan, care este și inițiatoarea proiectului NAG, în cartierul Chibrit, o scurtă incursiune în istoria cartierului (alături de Alice Petcu - membru al grupului civic „Eu trăiesc într-un chibrit”) și o întâlnire cu poetul Mugur Gosu ce ne va lectura câteva fragmente din scrierile sale recente.
Proiectul Museum of Broken Relationships (MBR) este un demers internațional de explorare și exprimare creativă și, totodată, un spațiu fizic și virtual creat cu scopul de a împărtăși povești despre felul în care iubim și pierdem. Cu două locații expoziționale permanente în Zagreb și Los Angeles, expozițiile MBR sunt, în fiecare an, itinerate în întreaga lume. Obiectele donate în cadrul proiectului din #București vor fi și ele incluse în această colecție internațională și pot fi vizitate până pe 17 octombrie, la Rezidența Brd Scena9.
Expoziția de anul acesta a festivalului Diploma reunește o colecție de 90 de lucrări de diplomă ale absolvenților din promoția 2020 de la facultăți vocațional-creative, finalizate în perioada izolării și susținute în mediul online, într-un proces atipic de lucru atât pentru studenți, cât și pentru instituțiile de învățământ. Proiectele expuse au fost selectate de boardul creativ DIPLOMA din peste 380 de lucrări înscrise în secțiunile de arhitectură, arte și design.
ARcTic, Save the blue planet este un performance show & live exhibition care spune povestea a 6 specii din regiunile polare - krilul antarctic, musculița antarctică, caracatița uriașă, pinguinul imperial și cormoranul imperial, afectate de poluare - și abordează una dintre cele mai actuale și stringente teme ale prezentului: schimbările climatice și impactul negativ al consumerismului asupra speciei umane și asupra altor specii.
„Don’t Bite Your Tongue” investighează percepţiile legate de sexualitate prin colecţionarea unor poveşti personale, crearea unor contexte de autoreflecție şi chestionarea filtrelor pe care le avem sau nu atunci când ne descoperim identitatea sexuală și de gen. Instalația performativă ne invită să ne descoperim pe noi înșine, să devenim un pic mai conştienţi de diversitatea şi similaritatea experienţelor, trăirilor şi emoţiilor cu care ne confruntăm în viaţa intimă, dar și de felul în care ne raportăm la ea.