
Ioana Ilie
Eco files
10 documentare de mediu pe care merită să le vezi
_
Am făcut o listă cu 10 documentare disponibile online care ne dezvăluie provocările cu care se confruntă comunitățile din colțuri diferite ale lumii, în contextul crizei climatice actuale.

Waterschool (2018, Tiffanie Hsu) ___
6 tinere care trăiesc pe malul unei ape (Amazon, Nil, Mississippi, Dunărea, Gange și Yangtze) învață despre apă și conservarea acesteia în contextul încălzirii globale și al schimbărilor climatice, iar apoi folosesc cunoștințele acumulate pentru a-și proteja comunitățile din care fac parte. Documentarul a avut premiera în 2018 la Sundance Film Festival și este diponibil pe Netflix.

Chasing Coral (2017, Jeff Orlowski) ___
În prezent, majoritatea recifelor de corali din lume sunt pe cale de dispariție, aceasta fiind una dintre consecințele creșterilor temperaturilor apelor planetare. O echipă de scafandri, fotografi și cercetători pornesc într-o aventură oceanică pentru a scoate la suprafață problemele cu care se confruntă mediul subacvatic. Documentarul poate fi vizionat pe Netflix.

Artifishal (2019, Josh Murphy) ___
O dietă bazată pe fructe de mare și pește este considerată mai puțin dăunătoare mediului înconjurător, decât una care presupune consumul produselor de origine animală. Producătorii documentarului Artifishal investighează impactul pescuitului masiv și al preferințelor noastre culinare asupra vieții subacvatice, din apele Pacificului și până în fiordurile norvegiene. Documentarul este disponbil online, pe platforma Youtube.

The Ivory Game (2016, Kief Davidson, Richard Ladkani) ___
În timp ce multe țări au interzis, în ultimii ani, comercializarea fildeșului, pentru a reduce impactul pe care această industrie îl are asupra populației de elefanți, fildeșul continuă să fie considerat un simbol al belșugului în China. Realizatorii documentarului au pătruns, undercover, în lumea industriei fildeșului, pentru a investiga fenomenul corupției asociat comercializării lui, iar filmul rezultat în urma proiectului lor de investigație este disponibil pe Netflix.

The River and the Wall (2019, Ben Masters) ___
Documentarul The River and the Wall urmărește călătoria de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic, din El paso și până în Golful Mexicului, a cinci prieteni care aleg să se deplaseze cu biciclete, canoe și cai pentru a explora impactul pe care l-ar putea avea construirea unui zid de delimitare între cele două țări, asupra mediului înconjurător, migrației și siguranței comunităților din zonele de frontieră. Puteți urmări documentarul pe Itunes, aici.

Riverblue (2017, David McIlvride și Roger Williams) ___
Profesorul canadian Mark Angelo pornește într-o călătorie de-a lungul fluviilor și răurilor din diverse colțuri ale lumii, pentru a documenta felul în care industria textilă poluează, în prezent, prin deversarea masivă de substanțe toxice, resursele de apă ale Planetei. Documentarul este disponibil pe platforma Vimeo.

Tomorrow (2017, Cyril Dion and Mélanie Laurent) ___
În contextul crizei climatice, Melanie Laurent și Cyril Dion ne propun o abordare dintr-o perspectivă optimistă: cum întâmpinăm provocările aduse de încălzirea globală, prin găsirea unor soluții cu impact mondial în sfere precum educația, agricultura, energia și sectorul economic și cum inspirăm un număr cât mai mare de oameni să producă schimbare socială. Documentarul poate fi vizionat pe Itunes.

A Plastic Ocean (2016, Craig Leeson) ___
În documentarul A Plastic Ocean, jurnalistul Craig Leeson pornește într-o călătorie alături de scafandrul Tanya Streeter și o echipă internațională de oameni de știință, vizitează timp de 4 ani 20 de locații din întreaga lume și explorează starea fragilă a mărilor și oceanelor planetare, pentru a dezvălui adevărurile alarmante despre poluarea cu plastic. Filmul este disponibil pe Netflix.

Our Planet (2019, David Attenborough) ___
Serialul documentar Our Planet ne dezvăluie câte puțin din diversitatea habitatelor naturale din lume, într-o călătorie care ne poartă din cele mai îndepărtate regiuni ale Arcticii și până în rezervațiile naturale din Africa sau America de Sud, cu focus pe impactul crizei climatice actuale asupra speciilor de animale sălbatice. Documentarul poate fi vizionat pe platforma Netflix.

Minimalism: A Documentary About the Important Things (2015, Matt D'Avella) ___
Cum ar arăta viețile noastre dacă am reduce consumul? Minimalism: A documentary about the important things explorează beneficiile stilului de viață minimalist, purtându-ne în viețile celor care au ales deja să trăiască sustenabil - familii, antreprenori, arhitecți, artiști, jurnaliști, oameni de știință și chiar un fost broker Wall Street. Documentarul este disponibil pe Netflix.

Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.