
Emilia Barbu
3 aprilie 2019
10 designeri pentru 10 ani de târg Autor
Târgul internațional de bijuterie contemporană Autor împlinește 10 ani (lăsați un pic această informație să vă pătrundă).
Am ales 10 designeri preferați din selecția acestui an, ca să ne distragem de la faptul că îmbătrânim.
10 ani sunt mulți, însă.
Ni se pare just să sărbătorim: vorbim despre prima inițiativă locală de acest tip, inițiativă care dacă acum ni se pare ceva firesc, acum 10 ani vă asigurăm că nu era. Autor a crescut de la ediție la ediție, a promovat creativitatea locală și internațională și ne-a făcut să înțelegem că nu tot ce strălucește este aur și că este minunat să fie așa.

Diamantele pot rămâne în continuare prietenele cele mai bune ale unei fete, însă bijuteria de autor este fără drept de apel sufletul său pereche.

Așa că între 20-21 aprilie ne pregătim să celebrăm aceste suflete pereche!
Mai precis cu peste 2000 de bijuterii, realizate de 100 de designeri de pe 4 continente, strălucind la unison în foaierul Teatrului Național București.
Și întrucât această ediție stă sub egida „Beauty never sleeps”, nici noi nu ne culcăm pe ureche și vă arătăm 10 designeri pe care abia așteptăm să-i vedem, revedem, descoperim, iubim, purtăm.

Raluca Buzura
Raluca ne generează obsesii de când a început să facă bijuterie: colecțiile ei de ceramică exaltată în forme organice și culori pastelate ne fac să ne visăm prințese de pe alte planete (Jupiter, de exemplu). Colecția de anul acesta poartă numele „She”, explorând forme și delicateți feminine, printre nuanțe carnale, carapace și unghiuri tăioase.

Anul acesta Raluca este Focus Designer, după ce, anul trecut câștiga AUTOR AWESOME Award.
Așa că ne vom concentra și mai tare să nu leșinăm atunci când vom vedea colecția sa live.

„Poate fericirea n-are nume”,
cânta Angela Similea cu patos, dar ce poate fi mai trist pe lume, decât să nu ai această broșă perfectă? Adică, uitați-vă la ea.

Simone Frabboni
Nu vom știi niciodată dacă am ales acest designer pentru faptul că este italian, pentru formele care ne dau gânduri vag necurate (totul din cauza serialului Fleabag!) sau pentru că este o colecție realmente interesantă. Probabil un mix frumos din toate cele de mai sus.

Colecția lui Simone se cheamă „OAK”,
și conține inele și pandantive lucrate (cu greu) în lemn de stejar tânăr de 20 de ani, dar și bătrân de 3500 (un tip de semi-fosilă). Este o colecție care susține că nu vrea să fie perfectă, ci adevărată, exact ca stejarii. Noi zicem că are tot potențialul să și reușească.

Joana Santos
Rămânem la esențe tari, dar trecem la metale ușoare: Joana vine din Portugalia cu colecția sa „Knit”, țesută în fire delicate de argint, rețele și simboluri înghețate în timp.

Matrici create din transparențe și unități replicate, metafore sociale și insuportabila ușurătate a ființei: Joana le are pe toate.

Katya Korzh
Putem afirma cu mâna pe inimă că inelele sunt cu atât mai fascinante cu cât sunt mai puțin practice? Putem! Colecția Katyei ne plimbă printr-o serie de peisaje mai mult sau mai puțin probabile, dar toate numai bune de explorat.

Artista din Sankt Petersburg se concentrează pe inele statement, cu forme, materiale și declinări care să ne aducă un pic cu picioarele (și degetele) pe pământ: textura sa, ce crește pe el, ce rămâne, ce se pierde.

Regina de gheață din interiorul fiecăreia dintre noi este foarte fericită în acest moment!

Vika Tonu
Pe Vika o iubim de ceva vreme și emanăm onomatopee constante în fața capacității sale de sinteză de-a dreptul mistică. Colecția pe care o prezintă anul acesta se numește „THE PILGRIM’S DREAM” și e ca o întâlnire dintr-un film de Ingmar Bergman și o suită de cărți de tarot imortalizată în metal. Care apoi poate fi purtată! Incredibil.

Povestea colecției e inspirată dintr-o poezie și un colaj semnate tot de Vika.
„Welcome, To the shores of your dark seas, To the empty beach of your desires, To the jungle of your own ego.” Abia așteptăm să vedem unde ne duce Vika și de această dată!

Gili Doliner
Dacă există ceva mai adorabil de atât vă rugăm să nu ne spuneți, pentru că preferăm să trăim în ignoranța noastră roz cu piciorușe!

„Magic Happens”
este numele colecției care deja ne-a fermecat, deci putem spune că magia nu doar că se întâmplă, dar că și funcționează! Numărăm zilele până să simțim pe propria noastră piele trucurile creatoarei israeliene.

Ioana Ardelean
Cui îi e frică de vid? Nu Ioanei, cu certitudine, care și-a pus la bătaie formația de arhitect construind o colecție în jurul...nimicului!

„Voids structures” se joacă cu dimensiuni ale golului și învelișuri concrete de metal.
Rezultatul? Forme aproape extraterestre de coconi delicați care să ne amintească de echilibrul constant și fragil dintre material și imaterial.

Xiangyin Shi
Fani ai Studio Ghibli, pregătiți-vă să suspinați masiv! Xiangyin Shi vine din China cu o colecție numită „Friends” plină ochi cu referințe culturale și mai ales digitale, care să ne facă să chicotim pe înfundate. E cu ironie, e cu drăgălășenie, e cu tot ce ne trebuie!

Apoi râdem noi, dar nu e tocmai râsul nostru.
Pentru că autoarea pune în balanță și superficialitatea și golurile create în jurul acestor personaje simpatice, dar inventate, într-o societate din ce în ce mai detașată de contactul uman. Oricum, adorabil.

Miao He
Miao He vine din China cu o colecție care ne vorbește despre fragilitate și degradare, despre foi subțiri de argint adunate în concepte transparente, în sfârșit, o colecție care ne vorbește despre usturoi (da, da, ați citit bine!).

„Stai acolo usturoi, că stai bine pe butoi!”
Nu știm dacă Miao se juca de-a v-ați ascunselea când era mică dar această colecție pare să fie un omagiu adus și jocului de-a pititul și de-a descoperitul, nu doar foilor delicate de usturoi.

Gligor Kuzmanovski
Pășind delicat pe coji de ouă conceptuale, artistul din Macedonia vine la târgul Autor prezentând colecția „Eggshell – Hatched”.

Lemn, caramel, esențial
Aceasta ar fi sfânta treime din spatele creațiilor lui Gligor: forme șlefuite până la esență, materiale naturale, culori gurmande. Abia așteptăm să le simțim texturile pe viu!
Cam atât deocamdată. Ca să îi descoperiți pe ceilalți 90 de designeri invitați, dați o fugă între 20-21 aprilie la TNB!
Să nu ziceți că nu v-am spus!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.