
Chef's Table
10 bucătării asiatice care merită încercate
_
Am vrut să aflăm care sunt cele mai bune rețete din Asia și ne-am dus la un expert. Chef Foa e pasionat de bucătăriile de pe acel continent, așa că l-am provocat să ne spună ce bunătăți să încercăm.
_
Chef Foa a intrat în domeniul culinar de la 18 ani și și-a rafinat gusturile lucrând în bucătării de top din străinătate. Îl știi probabil din nenumăratele emisiuni TV la care a participat și i-ai putut testa rețetele originale în restaurantele Stradale sau Flavours.

Chef Foa
Asia e una dintre sursele sale de inspirație. A vizitat-o des și, nu-i de mirare, s-a „rătăcit” prin bucătăriile locale. Iată recomandările sale.
|||||

Seychelles __
Red Snapper
_
Bucătăria din Seychelles este preponderent creolă, ca urmare a ocupației franceze. Specializați în pește și fructe, locuitorii din Seychelles și coloniștii francezi au îmbinat gusturi comune, simple, și le-au făcut să devină unice pe micul lor teritoriu. Meniul perfect: peștele la grătar și, la desert, Ladob Banana.
Must try
Red Snapper with Spicy Herbs, Coconut Curry, Palm Wine, Ladob Banana

Sri Lanka __
Curry
_
Mulți spun că bucătăria din Sri Lanka și cea indiană sunt identice. Într-adevăr, asemănările sunt inevitabile, însă, pentru cine e atent la detalii și la nuanțe, există și diferențe. Deși băștinașii nu produc ingrediente neîntâlnite în India, Sri Lanka a reușit să își găsească doza de originalitate, iar localnicii se mândresc cu mâncărurile lor tradiționale, cum ar fi Roti Canai, Isso Vadai sau Kottu.
Must try
Ambul Thiyal, Parippu Vada, Dhal Curry, Isso Vadai

Maldive __
Gulha
_
Când spui Maldive și ți-e foame, „îți plouă-n gură” după ton, nucă de cocos și orez. Și nu vorbesc de orice ton, ci de tonul dungat, care chiar face să îți „lase gura apă”. Cocosul este exploatat intens în Maldive, nu doar pentru a-l exporta în diferite forme, de la miez, la apă și ulei, ci și pentru producerea alcoolului.
Must try
Mas Huni, Saj, Gulha

Myanmar __
Lahpet Thoke
_
Sigur că influențele țărilor învecinate nu pot fi ignorate, însă Myanmar (sau Birmania) se distinge prin câteva aspecte. În primul rând, birmanezii se mândresc cu preparatul lor național, Mohinga, celebru în toată lumea. Fiind pasionați de pește și de fructe de mare, birmanezii au creat Ngapi, pasta care reprezintă un must have în bucătărie.
Must try
Gaeng Gai Bama, Lahpet Thoke, Sugarcane Juice, Mohinga

Laos __
Khao Tom Pad
_
Aici, orezul este la el acasă. Ba mai mult, locuitorii din Laos sunt atât de pasionați de el, încât se autoproclamă descendenți ai orezului lipicios („luk khao niaow”). Eu simpatizez cu ei, fiind atras în aceeași măsură de sarmalele românești.
Must try
Som Tum, Khao Tom Pad, Lao Saussages
Thailanda __
Pad Thai
_
În Thailanda am găsit cel mai bun Tom Yum și Khao Pad din Asia. Cei care mănâncă picant vor avea o dublă satisfacție, pentru că aici e raiul condimentelor. Mai mult, bucătarii thailandezi pun accent pe textura mâncării, așa că puteți învăța de la ei diverse metode de gătire a unor ingrediente neașteptate, precum mango necopt.
Must try
Tom Yum Goong, Nam Prik Nam Pla, Pad Thai

Vietnam __
Rolls
_
Mâncarea vietnameză este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume. Vă confirm acest lucru, deoarece poți petrece zile întregi în Vietnam consumând mâncare gătită fără pic de ulei. Mai mult, preparatele vietnameze nu conțin niciodată grăsime în exces, iar prospețimea ingredientelor se simte de la primul abur. Cel mai interesant mi s-a părut faptul că ei reușesc să dea gust mâncării fără să folosească sare.
Must try
Pha Soup, Banh Mi, Banh Hoi, Bun Cha

China __
Ci Fan Tuan
_
Având o populație foarte numeroasă, în China, influențele geografice se simt mult mai mult decât în alte țări. De la culoare la miros și la gust, chinezii jonglează cu ingredientele și cu rețetele și creează preparate noi la fiecare pas. Și când crezi că ești gata, mai ai cel puțin zece sosuri din care să alegi...
Must try
Ci Fan Tuan, Zongzi, Youtiao, Candied Haws

Japonia __
Shioyaki
_
Japonezii sunt unii dintre cei mai mari consumatori de pește din lume. De la ei am învățat totul despre celebrul bonito fish sau katsuo, care, prin tehnica ingenioasă de preparare, se transformă într-un delicios dashi, atunci când e combinat cu kombu. De sushi nu mai vorbesc, a devenit o adevărată artă în marile restaurante japoneze.
Must try
Shioyaki, Chicken Yakituri, Okonomiyaki

India și Insulele Andaman __
Lamb stew
_
Bucătăria indiană reprezintă o comoară în domeniul gastronomic. Călătoria din India este una dintre cele mai dragi amintiri ale mele. De la ingrediente și condimente, până la tehnici de preparare, indienii merită să fie apreciați cu adevărat pentru respectul pe care îl au față de mâncare. Pentru ei, aceasta nu este doar o sursă de energie pentru corp, ci și o adevărată sărbătoare.
Must try
Aloo Chaat, Lamb Curry, Samosa, Tandoori Fish

Nu uita să dai mai departe!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.