
Ioana Ilie
14 mai 2019
10 actrițe pe care merită să le vezi în spectacole de teatru independent primăvara aceasta
Pentru că mai sunt doar câteva săptămâni până la încheierea stagiunii de primăvară, am selectat 10 spectacole de teatru independent care ne-au plăcut și 10 actrițe pe care credem că merită să le întâlnești și tu.

Mihaela Drăgan în „Sexodrom”
Sexodrom este o producție teatrală care deconstruiește tiparele teatrale clasice și chestionează printr-un discurs performativ cum structurile sociale și politice ne influențează viața privată. În timp ce lumea e o scenă în care retorica nesiguranței și a fricii ne modelează din ce în ce mai mult percepția asupra vieții, spectacolul vine cu o contrapropunere: celebrează senzualitatea și apartenența la comunitatea queer si minoritatea romă.
Spectacolul se joacă la Centrul Național al Dansului, Mărășești 80-82.

Edith Alibec în „De ce fierbe copilul în mămăligă”
„De ce fierbe copilul în mămăligă" este un spectacol de teatru adaptare după volumul cu același nume al scriitoarei Aglaja Veteranyi și marele căștigător al Festivalului de Teatru Bacău Fest Monodrame 2018. Personajul jucat de Edith Alibec ilustrează într-un mod emoționant și delicat viața unei fetițe care ajunge să trăiască nomad, alături de părinții ei, artiști de circ.
Spectacolul se joacă la POINT, Eremia Grigorescu nr. 10.

Voica Oltean în „Foreplay”
10% dintre mamele care nasc anual în România sunt minore.„Foreplay”, în regia Ozanei Nicolau, este singurul spectacol din România care abordează tabuurile societății actuale în privința sexualității, punând în scenă poveștile a trei adolescente care trăiesc experiența maternității. Voica joacă rolul uneia dintre ele.
Spectacolul se joacă la Centrul de Teatru Educațional Replika, Lânăriei 93-95.
Mădălina Brândușe în „Negreșită”
Spectacolul a avut debutul la sfârșitul anului trecut și deschide o discuție mai largă despre privilegiu, putere, disciplinare și empowerment, despre corpul queer și parcursul acestuia într-o lume hetero-normativă.„Negreșită” reprezintă , practic, o hartă politico-emoțională queer care îmbină narațiuni personale cu critici ale structurilor sociale și ale felului în care acestea afectează persoanele LGBTQ+.
Spectacolul se joacă la Macaz Bar Teatru Coop, Calea Moșilor 106.

Mihaela Rădescu în „Limite”
„Limite” este un one-woman show comic și acid despre școala românească, care pornește de la zeci de interviuri cu profesori și profesoare din mediul pre-universitar și reprezentanți ai instituțiilor cu un rol hotărâtor în sistemul educațional din România și analizează realitățile educaționale și legăturile complexe dintre profesori, copii, părinți.
Spectacolul se joacă la Centrul de Teatru Educațional Replika, Lânăriei 93-95.

Alice Monica Marinescu în „Corp Străin”
Spectacolul „Corp Străin” utilizează tehnici de teatru documentar își propune susținerea și promovarea unui discurs solidar și empatic în legătură cu fenomenul migrației și refugiului. Artiștii implicați, proveniți cu toții din familii de migranți mai recenți sau mai îndepărtați, împărtășesc experiențe personale, povești și documente de familie, integrate în cadrul ficțional al unui spectacol de teatru.
Spectacolul se joacă la Teatrul Evreiesc de Stat, Iuliu Barasch 15.

Ruxandra Maniu în „Tabu”
Spectacolul de teatru documentar „TABU” ficționalizează, pornind de la o documentare aplicată, povestea lui Nicol și a Gianinei, două femei din București care practică sexul comercial stradal. Piesa își propune să nuanțeze, să completeze și să contrazică percepții uzuale despre „prostituție” și să transmită fragmente din viețile personale, atât din familie cât și de la muncă, ale celor două eroine principale. Ruxandra este una dintre ele.
Spectacolul se joacă la Macaz Bar Teatru Coop, Calea Moșilor 106.

Katia Pascariu în „Copii Răi”
„Copii Răi” este un one-woman show scris de Mihaela Michailov, în regia lui Radu Apostol, care chestionează sistemul de educație din România, formele de violență care transformă o pedeapsă aparent banală într o amenințare colectivă, și relațiile de putere dintre copii, profesori și părinți.
Spectacolul se joacă la Centrul de Teatru Educațional Replika, Lânăriei 93-95.

Zita Moldovan în „Kali Tras”
Kali Traš nu este doar o altă poveste. Kali Traš este, poate, cea mai importantă și dureroasă poveste a romilor din România, transpusă într-un spectacol de teatru care documentează fragmente din holocaustul romilor deportați în Transnistria în cel de-al doilea război Mondial.
Kali Traš se joacă la Teatrul Evreiesc de Stat, Iuliu Barasch 15.

Alina Șerban în „Marea Rușine”
Spectacolul „Marea Rușine” marchează simultan primul proiect de teatru regizat de o femeie romă (Alina Șerban) din România și prima piesă de teatru despre istoria robiei romilor, care gravitează în jurul temei ruşinii. O rușine istorică față de un trecut neasumat, rușine personală față de propria identitate și rușinea de a ne solidariza cu persoane de etnie romă din viața noastră.
Spectacolul se joacă la Teatrul Excelsior, Academiei 28.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.